islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

ABD’nin Irak Ekonomisine Karşı Hain Planı

ABD’nin Irak Ekonomisine Karşı Hain Planı

Mirat Haber Ajansı

Iraklı yetkililer, eğer ABD, petrol gelirlerinin tutulduğu ABD merkezli bir kilit banka hesabına Irak’ın erişimini kesme tehdidini yerine getirirse, ülkede ekonomik çöküş gerçekleşeceği konusunda uyardılar.

Başkan Donald Trump, Irak parlamentosunun Washington’un İranlı Korgeneral Kasım Süleymani ve Iraklı Ebu Mehdi El-Mühendis’e suikastini takiben ABD kuvvetlerinin ülkeden ayrılması alınması kararı üzerine Iraklıların “daha önce hiç görmedikleri yaptırımları” onlara göstereceği tehdidinde bulunmuştu. Başkan geçtiğimiz hafta da “şu anda ABD’de bir hesapta duran” 35 milyar dolarlık Irak parasının bloke edilmesini önermişti. Yetkililer Washington’un doğrudan Başbakan Adil Abdülmehdi’nin ofisine olağanüstü ağır bir sözlü mesaj yolladığını da eklediler.

Irak OPEC’in en büyük ikinci petrol üreticisi ve günlük olarak Fed hesabına dolar olarak ödenen petrol gelirleri ulusal bütçenin yüzde 90’ını oluşturuyor. Iraklı yetkililer, ABD’deki banka hesabına erişimi kesmenin ülkeyi açlığa mahkum etmek anlamına geleceüğini ifade ediyorlar. Diğerleri, bunun Irak için çöküş anlamına geleceğini, hükümetin günlük işlevleri yerine getiremeyeceğini, maaş ödeyemeyeceğini ve böyle bir hareketin Irak para biriminin değerinin düşmesine neden olacağını söylemekte. Irak Merkez Bankası’nın ABD Merkez Bankası Fed’deki şu an 35 milyar dolar bulunan hesabı, ABD’nin Saddam Hüseyin’i deviren işgalinin ardından 2003 yılında açılmıştı.

Trump geçen hafta Abdülmehdi’ye Irak’ın “son birkaç yıldır ülkedeki yatırımları için ABD’ye geri ödeme yapması gerektiğini, yoksa Amerikan ordusunun orada kalacağını” söylediğini bildirdi. ABD tehdidi, Federal Rezerv Bankası’nın dış politikadan bağımsız olması ve Beyaz Saray’dan emir almaması gerektiği halde geldi. Trump karlıtı Dışişleri Bakanlığı yetkilileri “Dolar işlemlerini siyasallaştırma girişimi, Banka’nın müşterilerle ilişkilerinde prestijini ve bütünlüğünü etkilediği için endişelendirici olduğunu ifade etti.

Uzmanlar bu tehdidin meclis kararından bile önce bile aylarca Washington tarafından tartışıldığını, daha Temmuz ayında ABD’nin Irak’a gelen parayı sınırlamaya çalıştığını söylediler. ABD’nin bu petrol gelirlerine erişimi denetleme tehdidinin Iraklı yetkililerde şok, öfke ve güvensizlik oluşturduğu belirtildi.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.