islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4652
EURO
34,8281
ALTIN
2.452,43
BIST
9.891,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ADRA CAMİİ

ADRA CAMİİ

Mimar: Dr.Abu Sayeed M.Ahmed

Yapım Yeri: Kalocha, Bangladeş

Yapım Yılı: 2012

Sakin kırsal yemyeşil bir peyzajın ortasında bulunan Adra Camii, 150 yıllık hatıralara değer veren dengeli bir yükseklikte durmaktadır. Günümüze ulaşan tuğla bordür duvarı, mihrap ve göletteki teras, eski dönemlerden kalma caminin günümüze kadar gelebilen güzelliğini gözler önüne sermekte ve halen halk tarafından kullanılmaktadır.

Mimar Dr.Abu Sayeed, kutsal özü yeniden yaratma girişiminde bulunarak bu unsurları “yer, çağ ve halk” ın manevi bir bileşiminde somutlaştırmaktadır. İbadet alanı, neredeyse doğada sıvı bir manzara yaratan ince kenarlarla dış mekanı kucaklar. Hem iç hem de dış mekanlarda bir gölgelik bağlantı alanı olarak genişletilmiş düz çatı şeklinde belirgin bir müdahale gelir. İç mekan pencereleri orta yükseklikte sınırlandırılarak bol miktarda ışık ve hava girişini sağlar.

Caminin kaidesi, düz çatı ile rezonansa girerek uzun süreli dua ve ortak etkileşim için açık bir platform oluşturur. Hem dış alan hem de iç mekanlar, geleneksel halk-ev ilişkisini anımsatan kesintisiz çapraz havalandırmalı gölgeli veranda temasını yansıtmaktadır. Gölet, başlangıçtan beri cami ile birlikte var olan yerel bir unsurdur.

Su deposunun asırlık deseni süslenerek korunur ve aynı zamanda toprak ve su arasındaki sınırları en aza indiren kompleksin sürekliliğini oluşturmak için tuğla döşeme ile yenilenir. Caminin serbest akışlı planı, kullanıcıları mimarinin dinamiğini ve su manzarası ilişkisini keşfetmeye davet eder.

Minber

Yerel halk göletin yanında durur ve çevrenin şiirsel metafizik bileşiminde dingin bir sakinlik bulur. “Çağ” kavramı zarif bir şekilde Adra Camii’nde kök salmıştır. Dr.Abu Sayeed, mekan-hafıza fosilini Mihrap’ ta muhafaza ederek, antik çağdaki modernliği ve malzemelerin güzelliklerini gözler önüne serer. Eski ghat (göleye bakan platform), sınır duvarı ve mihrap, geçmişin kalıntısı olarak tutulur.

Camii tasarımının gelişimi
Camii Kesiti

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.