islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5184
EURO
34,7312
ALTIN
2.486,00
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

‘Ah bu şarkıların gözü kör olsun’

‘Ah bu şarkıların gözü kör olsun’
5 Nisan 2017 15:33
A+
A-

Eğlence kültürünün bir parçası olan şarkılar bazı insanların hayatında önemli bir yer teşkil ediyor. Güne şarkı ile başlayıp günü yine şarkı ile bitirenlerin sayısı azımsanamayacak derecede. Şarkı sözlerini ezberlemek ise bazı kişilerin ezberlediği yegâne şey. Şarkı sözlerinin değerlerimizle ne kadar uyum arz ettiği ise büyük tartışma konusu. İsyan, küfür, günah içerikli şarkı sözleri bazen kendini mütedeyyin olarak tanımlayan kişilerin ağzından dahi düşmemekte. Türkü ve şarkılarımızla mûsiki dünyamız milletlerarasında müstesna bir mevkie sahiptir. Türkü(تركى), ezgi ile söylenen halk şiirlerine verilen addır. Türk’e ait anlamına gelmektedir. Anadolu’nun ezgisidir. Şarkı(شرقى) ise -farklı bir köke ait olduğunu söyleyenler olmakla birlikte- şarka ait anlamına gelmektedir. Bestelenmek amacıyla yazılan ve Divan şiirine Türkler tarafından kazandırılan bir nazım türüdür.

Türkü ve şarkılar taze gelinin derdini, kavuşamayan sevgililerin hüznünü, gurbetin hasretini, dostluk özlemi gibi evrensel ve ebedî duyguları aksettirdikleri ölçüde gönüllerde yer edinir. Bu duygular bazen sitem, isyan, nefret ve şikâyet yüklü de olabilir. Lakin manevi değerlerimizi eleştirmeden, yermeden ve onlarla alay etmeksizin dile dökülmelidir.

Türkü ve şarkılarımız aynı zamanda dilimizi ve de itikadımızı muhafaza eden edebiyat türüdür. Bu türler sahih itikadı muhafaza ettiği gibi itikatta meydana gelen değişiklikleri de aksettirirler ve şüyuuna hizmet ederler. Bu bakımdan şarkı sözü yazarlarının eserlerini kaleme alırlarken dini değerlerimizi dikkate alarak küfür, isyan, günah içeren cümlelerden uzak durmaları gerekmektedir.Zira bu cümleleri yazmak da dinlemek de insanı günaha sokmakta hatta küfre kadar götürebilmektedir. İsyan içerikli şarkı sözlerinin “edebî söz sanatı” adı altında masumlaştırılması da doğru değildir.

Amacımız güftekârlar, bestekârlar ve icrâcılar olmadığı münasebetle burada herhangi bir şahsın ismini zikretmeden bazı isyan dolu şarkı sözlerini dikkatlerinize sunuyoruz:

İlâh:“Sen gördüğüm en son ilahsın”, “Seni kendime ilah yapmıştım”, “Tanrı unutmuş olsa da vur durma vur yüreğim vur”, “Seni Allah kadar sevdim”, “Sevdim seni Rabbim kadar”

Kader:“Kaderin böylesine yazıklar olsun”, “Sebebinden doğmuş oldum seçmeden; çekeceğim derdim nedir bilmeden; yüklediğin yükle yıkıldım kaldım, vereceksen akıl verme istemem; Verme verme, verme akıl verme, vereceksen huzur ver”, “İsyanım var benim kadere, ne güldürdü öldürdü bir kere”

Cennet-Cehennem:“Seninle Cehennem ödüldür bana, sensiz Cennet bile sürgün sayılır”, “Sensiz ölürüm Cennette”, “”Cenneti değişmem saçının teline”

Melek:“Biz aşkın cennet haliydik, bak bize kader bile kıyamıyor, artık barışmamız için melekler imza topluyor”

Haramlar:“Yıkılsın minareler açılsın meyhaneler”, “Tam severken tam bu derken, baktık ardından, gel delirme, gel de içme, ıstırabından”

Kitap:“Allah’ına, Kitabına sövüp saydım”

Estağfirullah. Bu ve bu gibi sözlerden Rabbimize sığınıyor ve bizleri küfür kelimelerinden (Tevbe 74) uzak tutmasını niyaz ediyoruz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.