islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2901
EURO
34,7979
ALTIN
2.407,16
BIST
10.249,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
16°C

Alexander Brockovich: Çatışmaları Yazmak Bir Besin Gibidir!

Alexander Brockovich: Çatışmaları Yazmak Bir Besin Gibidir!
16 Mart 2022 09:47
A+
A-

Bu köşede El Cezire; savaş sırasında ve sonrasında edebiyat kaderi hakkında görüşlerini açıklamak için Rus ve Ukrayna halkı arasında yazarlar için bir pencere açıyor, bazı yazarlar savaşı kabul ediyor ve bazıları savaşa karşı çıkıyor.

Rus halkının genel olarak savaşa karşı tutumu, Rusya Yazarlar Birliği’nin konumu ve özellikle kişisel konumunuz nedir?

Eğer Rusya hakkında konuşuyorsak, bir dizi milletten ve Rus vatandaşından bahsediyoruz, bu nedenle kişisel ilişkiler, bilinç, entelektüel seviye vb. dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı görüşler farklıdır. Bence bugün çoğu insan hükümetlerini destekliyor. Rusya yazarlar Birliği’nin konumu elbette hükümetinkiyle aynıdır, çünkü aslında bir devlet organıdır. Benim düşünceme göre, herhangi bir savaş dış politikanın başarısızlığıdır. Herhangi bir savaş – genel olarak- mevcut olmamalıdır.

Savaşları reddetmenin ve ilan etmenin yazarın görevi olduğunu düşünüyor musunuz?

Herhangi bir normal insan savaşı reddetmelidir, bu kendini belli eder, diş fırçalamak veya merhaba demek gibi. İnsanlar öldürülmemeli. Bir çizginin üstüne gelin. Ayrıca kitabın normal insanlar kategorisine gireceğini umuyorum. Beyan edip etmemek – ifşa edip etmemek – özellikle Rusya’da özel bir konudur ve bu farkın bir cezası olabilir.

Yazar insanın yanında mı durur yoksa vatanı saldırgan olsa bile önce vatanı için sıraya girmeli midir?

Kimse kimseye bir şey borçlu değil, bu kişisel.

Savaşlar farklı edebiyatların yaratılmasına katkıda bulunuyor mu?

Belki de tüm çatışmalar yazar için bir çeşit yiyecek olabilir, ancak arşivden geçerek öğrenmek daha iyidir. Elbette, savaş tanıklık literatürünün bir kısmını ya da kanıt literatürünü sağlayacak ve gerisi yazarın yeteneğine ve yeteneğine bağlı. Ama korkarım bu metinlerde çok fazla nefret var. Edebiyatın militarizasyonu hakkında ne düşünüyorsunuz, edebiyat militarizasyona geri dönecek mi? Rus edebiyatı ile ilgili olarak, muzaffer savaşın teması, imparatorlukların fethi, her şey burada yapıldı. Ve genel olarak, büyük ve büyük edebiyat bir konu değildir, varsayım ve spekülasyondur.

Alexander Prokovich, 24 Kasım 1969’da Kiev, SSCB’de doğdu ve ardından “astrel” yayınevini kurduğu ve yönettiği Rusya’nın St. Petersburg kentine taşındı.

Son Olarak A. PROKOVICH şunları ekledi;

Ebedi çatışmalarındaki insan savaşları, anavatanların özelliklerini her zaman değiştirmiştir, çünkü insanlar bir taş gibi hayatta kalmamışlardır, eğer birinin bedeni teslim edilirse ve hayatta kalırsa, bazı psikologların inandığı gibi kendini teslim etmeyebilir. Edebiyat kibar olduğu ve insan ruhundan temizlendiği için pek çok yazar içeriden ince ve kırılgan olarak tanımlandı, bu yüzden yazar gibi binalar yıkım ve ölümle paramparça oldu, savaş sona erse ve yıkılan altyapı yeniden inşa edilse bile, kimin yeniden inşa edeceğini görüyorsunuz

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.