islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3743
EURO
34,7834
ALTIN
2.432,21
BIST
9.967,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Almanya, Gazze savaşıyla ilgili Tarafsız Olabilir mi?

Almanya, Gazze savaşıyla ilgili Tarafsız Olabilir mi?
22 Şubat 2024 16:15
A+
A-

7 Ekim dünya ülkelerini ikiye ayırdı. İsrail’e destek verenler, Filistin’e destek vermek isteyip de veremeyenler…

Batı dünyasının tamamına yakını İsrail’e destek verirken, İslam alemi İsrail’i kınamaktan öteye geçemedi. İsrail’e kayıtsız şartsız destek veren Batı ülkelerinden biri de Almanya…

Bu konuda Euronews’de yayımlanan bir haber dikkatimizi çekti. Dikkatimizi çeken bu haberi, siz değerli Mirat haber takipçilerinin ilgisine sunuyoruz.

Almanya, Gazze savaşıyla ilgili tarafsız olabilir mi?

Almanya, Gazze’deki savaş konusunda bölünmüş durumda. Özellikle Alman Yahudilerine ve Arap topluluğunun üyelerine yönelik nefret suçlarında artış yaşanmaktadır. Yetkililer nasıl tepki veriyor? Euronews muhabiri Monica Pinna, Euronews Witness için araştırma yapıyor.

Almanya genelinde, insan hakları grupları ve ülke genelinde ayrımcı saldırıları takip eden organizasyonlara göre, antisemit ve İslamofobik saldırılar artmaktadır.

Almanya, hâlâ Holokost’un ağırlığını taşıyan Avrupa’daki en büyük Filistin topluluğuna sahiptir.

Almanya’daki antisemit tehditlerle ilgili araştırma ve bilgi sağlayan RIAS’e göre, 7 Ekim saldırılarını takip eden ayda antisemit tehdit raporları %300’den fazla arttı.

Beş çocuk annesi olan Ita, sinagoglarına savaş başladıktan kısa süre sonra Molotof kokteylleriyle saldırıldığını söyledi. Yahudi topluluğunun çok dikkatli olduğunu belirtti: “Empatiye ihtiyacımız yok, terapiye  yok, güvenlik önlemlerine ihtiyacımız var.”

Aynı trendi Müslüman toplumu da gözlemledi. Almanya, Batı Avrupa’daki ikinci büyük Müslüman nüfusuna sahip olmasına rağmen, topluluk liderleri birçok iddia edilen İslamofobik saldırının rapor edilmediğini söylüyor.

Gazze savaşı, gazetecilerin ölümlerini yıllık rekor seviyeye taşıdı. Rapor Berlin parlamentosu üyesi Jian Omar, Kürt-Suriye kökenli olduğu için saldırılara maruz kaldığını açıkladı. Tehditlerin 7 Ekim’den bu yana arttığını iddia etti.

“Müslümanlara ve göçmenlere karşı harekete geçen sağcı gruplar var. Bazı kurbanlar, Müslümanlara yönelik saldırıların genellikle kamuoyu tarafından dikkate alınmadığı izlenimine sahipler. Ve bu nedenle Arap topluluğunun bir kısmı devlete güvenmiyor.”

Gazze savaşının başlamasının ardından yaklaşık bir ay boyunca pro-Filistin mitingleri yasaklandı. Müslüman ülkeler, Almanya’yı pro-Filistin seslerini bastırmakla suçladı. Bugün aktivistler, ifade özgürlüğünün tehlikede olduğunu savunuyorlar.

Bir gösteri sırasında bir Filistin aktivisti, “Alman Hükümeti tarafından ayrımcılığa uğradık, polis tarafından suçlandık.” diyor.

Almanya’nın İsrail’e olan desteği açık; Şansölye Olaf Scholz, “Almanya’nın tarihinde ve Holokost’a duyduğu sorumluluk gereği, vatandaşlarının ‘İsrail’in güvenliğini ve varlığını sürdürmeleri’ gerektiğini açıkladı.”

İspanya ve İrlanda, Gazze’deki savaş nedeniyle AB-İsrail anlaşmasının ‘acil bir şekilde gözden geçirilmesini’ istiyor. Ancak bazı açıklamalar tartışma yarattı. Muhalefet CDU partisi lideri Friedrich Merz, “Almanya, Gazze’den daha fazla mülteci alamaz. Ülkemizde yeterince antisemit genç erkek var.” diye konuştu.

Aralık ayında muhafazakâr Saksonya-Anhalt Eyaleti, Alman vatandaşlığı başvurusu yapacakların İsrail Devleti’ni tanıma zorunluluğunu içeren bir kararnameyi kabul etti.

Ancak Berlin Ekonomi Okulu’nda Hukuk ve Ekonomi Profesörü Tarik Tabbara, bu hamlenin tam olarak yasal olmadığını söyledi:. “Saksonya-Anhalt’ın yaptığını parlamento değiştirmelidir. Her [eyalet] için geçerli olması gereken bir vatandaşlık yasamız var.”

Oyoun Kültür Merkezi’nden sanatçılar ve aktivistler de Euronews’a, Berlin yetkililerinin İsrail’e yönelik tutumları nedeniyle fonlarının iptal edildiğini söyledi.

Bu arada Kasım ayının başlarında Berlin, 2022’nin rakamlarına göre on kat artan 300 milyon avro değerinde savunma ekipmanının İsrail’e ihracatını onayladı.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.