islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2691
EURO
34,7732
ALTIN
2.412,18
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

Asrın Felaketinin Üzerinden 1 Yıl Geçti

Asrın Felaketinin Üzerinden 1 Yıl Geçti
6 Şubat 2024 14:21
A+
A-

Asrın Felaketinin Üzerinden 1 Yıl Geçti. Kahramanmaraş merkezli, 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem, ne yazık ki 11 İlimizi etkilemişti. Bunun yanı sıra 50 bin 537 insanımız hayatını kaybetmişti. Bu yıkıcı depremin etki sahası 120 bin kilometrekareyi aşması sonucunda bu büyük depreme “Asrın Felaketi” denmesine sebep oldu.

Bugün 6 Şubat, ‘Asrın Felaketinin üzerinden tam 1 yıl geçti. Türkiye, geçen yıl bugün, tarihindeki en büyük felaketlerden birini yaşadı. Kahramanmaraş merkezli, 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem, 11 ilimizi  derinden sarstı. Ülkemiz birlik ve dayanışma içinde yaralarını sarmaya çalışıyor.

Yıkımın Boyutları

6 Şubat 2023, Türkiye için  bir gün olarak tarihe geçti. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri, aralarında sadece 9 saat bulunan iki depremle sarsıldı. Bu depremler, 11 ilde büyük yıkıma yol açtı, ayrıca binlerce bina yerle bir oldu. ‘Asrın Felaketi’, 53 bin 537 insanın hayatını kaybetmesine, ve bununla beraber 107 bin 213 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Türkiye, devletiyle ve milletiyle  bu felaket  karşısında hızla harekete geçti. AFAD başta olmak üzere, devletin tüm kademeleri, uluslararası yardım da dahil olmak üzere, arama kurtarma ve yardım çalışmaları için seferber oldu. 650 bin kişi, afet bölgesinde görev aldı. Bu süreçte 20 bin araçla iş makinesi, 141 helikopter, 182 uçak ve 23 gemi kullanıldı.

Yeniden İnşa ve Destek

Depremden etkilenen bölgelerde yeniden inşa çalışmaları ise büyük bir hızla başladı. Konteyner kentler, geçici barınma alanları olarak hizmete sunuldu, yaklaşık 2,5 milyon afetzede bu alanlarda barındırıldı. Ayrıca, devlet tarafından sağlanan nakit destekle kira yardımı, afetzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük rol oynadı.

Afet Sonrası Dönüşüm

‘Asrın Felaketi‘, Türkiye’nin afet yönetimi ve kentsel dönüşüm politikalarında önemli değişikliklere yol açtı. Yeni yasal düzenlemeler, afet riski taşıyan alanlarda yapılaşmayı sınırlarken, kentsel dönüşüm projeleri hız kazandı. Bu süreç, Türkiye’nin gelecekteki afetlere karşı daha dirençli bir yapıya kavuşmasını hedefliyor.

Toplumsal Dayanışma

‘Asrın Felaketi’, Türkiye’nin birlik ve beraberlik ruhunu pekiştirdi. Afetin ardından, tüm ülke tek yürek oldu; yerel ve uluslararası yardım kampanyaları büyük destek topladı. Bu süreç, Türkiye’nin sadece fiziksel olarak değil, sosyal ve kültürel olarak da yeniden inşasına katkıda bulundu.

Bir yıl sonra, ‘Asrın Felaketi’nin izleri hala taze olsa da, Türkiye’nin gösterdiği dayanışma ve yeniden inşa çabaları, umut ve direnç öyküsü olarak tarihe geçti. Bu süreç, afet yönetimi ve kentsel dönüşümde yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülüyor. Gelecek nesillere daha güvenli ve dirençli bir Türkiye bırakma sözü veriyor.

HABER YORUM

Seküler gözle baktığımız da deprem, ülkemizin  acı bir gerçeği…. Manevi perspektiften baktığımızda ise, yüce rabbimizin kainata koyduğu mükemmel dengenin içinde insanlara büyük bir uyarıcı…

Mirat Haber olarak, üzerinden bir yıl geçen ama acıları taptaze yüreğimizde olan bu depremlerde, hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.

11 ilimizi etkileyen bu depremden sonra, ülkemiz insanının birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi, acıları sarmak adına seferber olması ise tarihe geçecek bir dayanışma örneğidir.

Devletimizin, deprem bölgesinde yaraları sarmak adına yaptığı faaliyetler hala devem etmektedir. Bölgede, depreme dayanıklı konut inşaatlarının devam etmesi ve bir kısım konutların teslim edilmesi ise, yaşanan acıların arasında yüreklere bir nebze de olsa su serpmektedir.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE- 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.