islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4616
EURO
34,7621
ALTIN
2.423,40
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

BAYRAMDA ÇOCUKLARLA İLİŞKİ KURACAK TÜM EBEVEYN VE YETİŞKİNLERE TAVSİYELER

BAYRAMDA ÇOCUKLARLA İLİŞKİ KURACAK TÜM EBEVEYN VE YETİŞKİNLERE TAVSİYELER

Bayram geldi çattı, hepimiz heyecanlıyız. Çocuklarımızda heyecanlı. Kimi yeni bir elbise giyeceği için, kimi harçlık toplayacağı için ama hepsi bir şekilde biraz heyecanlılar. Bize düşende bu heyecanı desteklemek bayramı güzelce hissettirmektir.

Bayram, öncelikle Allah’ı tekbirlerle birlikte anmak demektir. Zaten hepimiz de bildiğiniz gibi bayram boyunca namaz sonlarında tekbir getiriyoruz ve buna bayram namazıyla birlikte başlıyoruz. Ama maalesef ki ülkemizde kadınlar bayram namazını pek katılmıyorlar. Kadınlar daha doğrusu anneler namaza katılmadığı için çocuklarda genelde katılmıyor ve bayram namazını, namazdaki tekbir şölenini kaçırmış oluyorlar.  Oysaki Peygamber efendimiz şartlar el verdiği sürece kadınları bayram namazına gitmeleri konusunda teşvik etmiş ve camilere davet etmiştir. O yüzden ben bu bayram çocuklarla birlikte tüm aile bayram namazına gidelim, bu coşkuyu güzelliği çocuklarımızın da yaşamasına fırsat verelim diyorum.

Çocuklarla ilişki kuracak tüm yetişkinlere tavsiyeler

Çocuk eğimi sadece ebeveynlerin değil, ebeveyn olmayan yetişkinlerinde dahil olduğu bir konu aslında. Çocuk, ebeveyni hariç bir yetişkinini rol model alacağı gibi sadece birkaç kez gördüğü birinin halinden tavrından da etkilenebilir. Özellikle bayram günleri de çoluk çocuk, yaşlı genç tüm aile bireylerinin ilişki kurduğu günler olduğu için bazı tavsiye notları hazırladım.

-Çocukları onlardan izin almadan öpmeyin, hadi öp beni demeyin. Bu davranışınız almış oldukları mahremiyet eğitime uygun değil. Çocuk kendini öptürmek istemez ya da sizi öpmezse şeker, çikolata ya da harçlık teklif etmeyin. Siz iyi niyetli yakınısınız ancak bu hareketiniz çocuk için normal kabul edilirse kötü niyetli insanlardan kendilerini koruyamazlar.

-Çocuklara sevgi sözcükleri olarak  “Ne tatlısın bal mısın sen, seni çirkin …vs”  dediğinizde hayır ben “Ayşe’yim, Ali’yim” şeklinde tepki verirler. Çünkü çocuk kendini tanımaya başlamıştır ve kendisini ismiyle özdeştirmiştir. Ona balsın demek onlar için sadece bir anlam kargaşasıdır ve bunu sevgi sözcüğü olarak anlamazlar.

-Çocuklara “Gel benim çocuğum ol, annen benim olsun” gibi şakalar yapmayın.  Bundan anlamaz ve korkarlar.

-Çocuklarla konuşmak için onları soru yağmuruna tutmayın,  cevap vermedikleri zaman olumsuz kınayıcı tepki vermeyin. Onlarla sohbet etmek istiyorsanız konuya dahil ederek rahatlata bilirsiniz.

Ve bayramda evinizde çocukların seveceği ikramlıklar bulundurursanız mutlu olurlar..

Ebeveynlere tavsiyeler

-Sevgili ebeveynler, bayram sadece şeker, çikolata ve harçlık almak demek değildir. Çocuklarınızı bayram namazına getirerek o havayı almalarına, tekbirlere eşlik etmelerine ve namaz kılmalarına fırsat verin. Camiye giderken diğer çocuklar için ikramlıklar hazırlayıp çocuğunuzun sosyalleşmesini, paylaşmasını destekleyebilirsiniz.

– Çocuklarınıza “Abla seni öpsün, amca seni öpsün” demeyin bu onlara “her isteyen sana dokunabilir ” mesajı verir.

-Bayram ziyaretlerinde rahat edeyim düşüncesiyle çocuğunuzun eline tableti telefonu sınırsız olarak vermeyin. Bu durumda “işim varken bununla oyalanabilirsin, mesajı vermiş olursunuz ve çocuğunuz bunu kullanmayı öğrenir.

– Çocuklarınıza sınırlarını öğretin. Başkasının evinde odalara izinsiz girilmeyeceğini, huzuru bozacak şekilde gürültü yapılmayacağını anlatın.

-“Yok o tatlıyı sevmez, 5 yaşında..vs” gibi cümlelerle çocuklarınızın yerine ve onlar adına cevaplar vermeyin. Bu bireyselleşmelerini engelleyecek bir durumdur.

ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.