islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Cezayir’de Bıçak Kemiğe Dayandı

Cezayir’de Bıçak Kemiğe Dayandı

Mirat Haber Ajansı

Bu hafta başında Cezayir başkenti Cezayir şehrinde demokrasi yanlısı bir hareketin 32. yıldönümünü kutlamak ve siyasi değişim çağrılarını yenilemek için binlerce kişi sokağa çıktı. Miting, Cumhurbaşkanı Abdülmacid Tebbune’nin Kuzey Afrika ülkesi için yeni bir anayasa getireceği konusunda ısrar ettiği yeni bir anayasa için 1 Kasım referandum kampanyasının başlamasından sadece iki gün önce gerçekleşti. Protestolar ilk olarak Şubat 2019’da eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın görevde beşinci dönem isteme planını reddetmek için ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde patlak vermişti. Tekerlekli sandalyeye bağlı seksenlerine gelmiş lider geçen yıl Nisan ayında güçlü ordunun baskısı altında istifa etti ama bundan sonra bile gösteriler artarak sürdü ve genel olarak beceriksiz ve yozlaşmış olarak görülen tüm devlet unsurlarının ayrılmasını talep ettiler.

Düzen karşıtı Hirak protesto hareketinin, daha sonra yeni bir anayasa hazırlayacak bir kurucu meclisin seçilmesi için oylama talepleri büyük ölçüde cevapsız kaldı. Ordu, kendi adayı Tebbune’nin farklı kazandığı ama şaibeli bir seçimle ilerledi. Bu yılın Mart ayında hükümet, koronavirüs salgınının yayılmasıyla mücadele etmek için hareketin gerekli olduğunu söyleyerek sokak protestolarını yasakladı. Yine de Pazartesi günü yaklaşık çok sayıda gösterici Cezayir’in merkezine yürümeye çalıştı, ancak bir dizi tutuklama yapan polis tarafından dağıtıldı. Cezayir’in diğer bazı bölgelerinde de protestolar düzenlendi. Göstericiler, Hirak üyelerinin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Aralarında gazeteciler, aktivistler ve diğer sivil toplum liderlerinin de bulunduğu 60’tan fazla kişi protesto hareketiyle ilgili eylemler nedeniyle şu an cezaevinde. Pazartesi günkü protestolar, Cezayir’i sallayan ve yetkilileri olağanüstü hal ilan etmeye sevk eden Ekim 1988 gösterilerinin yıldönümünü de kutladı. Bazı analizlere göre bu protestolarda 150 kişi öldü, ancak insan hakları savunucuları gerçek rakamın 500’den fazla olduğunu söylediler.

ETİKETLER: Orta Doğu
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.