islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3613
EURO
34,9886
ALTIN
2.311,25
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

DOĞAL ÇEVRE VARLIKLARI BİZE ŞÜKREDİCİ KULLAR OLMAMIZ İÇİN VERİLMİŞTİR

DOĞAL ÇEVRE VARLIKLARI BİZE ŞÜKREDİCİ KULLAR OLMAMIZ İÇİN VERİLMİŞTİR
19 Haziran 2022 11:00
A+
A-

Kur’ân penceresinden doğal çevreye baktığımızda kavramamız gereken bir hakikat de çevremizi oluşturan varlıkların bize Şükreden kullar olmamız için yaratıldığı ve verildiğidir.

Yaratan Rahman, Rahim ve Hakîm… Bizi yaratmadan önce yeryüzünü bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde halk etmiştir.

Nimetler sürekli tazeleniyor, Yaradan kudretini izhar için yeni yeni varlıklar yaratmakta devam ediyor. Her biri orijinal, zerreciklerden galaksilere kadar sayıya sığmaz varlıkların hiç biri, diğerinin benzeri değil.

Rabbimiz, “bakın yeryüzüne, bakın göklere, bakın hayvanlara örneğin bakın develere,” diyor. Hangi varlığa bakarsak bakalım bir sanat harikası. Neden? Çünkü Rabbimiz olan Allah mükemmel üstü mükemmel de ondan. Mükemmel olanın, yüce olanın, aşkın olanın yarattığı da muhteşem oluyor.

Buradan bir gerçeğe daha intikal edelim. Yaratılan ayetler yani her bir varlık örneğin güneş, nehirler, bitkiler, arslanlar, madenler nasıl mükemmelse Yaradan’ın insana hayat düzeni olsun diye gönderdiği Kur’ânî ayetleri de öyle mükemmel.

Kur’ânsız insanlık kaoslara sürüklenmeye, ürettiği medeniyetler de yıkılmaya mahkûmdur.

Evet doğal çevre bize şükredici kullar olmamız için verilmiştir:

(Allah) su ile sizin için ekinler, zeytinler, hurmalar, üzümler ve diğer meyvelerin hepsinden bitirir. İşte bunlarda düşünen bir toplum için büyük bir ibret vardır. O, geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin hizmetinize verdi. Yıldızlar da Allah’ın emri ile hareket ederler. Şüphesiz ki bunlarda aklını kullananlar için pek çok deliller vardır. Yeryüzünde sizin için rengârenk yarattıklarında da öğüt alan bir toplum için gerçek bir ibret vardır. İçinden taze et (balık) yemeniz ve takacağınız bir süs (eşyası) çıkarmanız için denizi emrinize veren O’dur. Gemilerin denizde (suları) yara yara gittiklerini de görüyorsun.

(Bütün bunlar) onun lütfunu aramanız ve nimetine şükretmeniz içindir.” (Nahl 10-14)

“Kudretinizle yarattığımız o küçük ve büyükbaş hayvanlara bakmazlar mı? Onlara sahip konumundalar. O hayvanları insanların emirlerine verdik. Taşımacılığından yararlanıyorlar, etlerinden yiyorlar. Onlar için o hayvanlarda nice faydalar ve içecekler var. Şükür etmeyecek misiniz?” (Yasin 71-73)

Kur’ân’da bir çok ayet böyle bitiyor; Şükretmeyecek misiniz?

Şükretmek için de bütün nimetleri Mevla’dan bileceğiz. Allah’tan bilmezsek Ona ortak koşmuş oluruz. Çünkü anan, baban, coğrafyan, aklın, kabiliyetlerin, malın her şeyin Allah’tan. Allah’ın sana ikramıdır.

Evet, nimetlere aracılık yapan insanlara da teşekkür edeceğiz ama önce nimetlerin Maliki olan Allah’a şükredeceğiz. Bir de şükür için sahip olduğumuz nimetlerden yararlandıracağız. Mesela Hoca/öğretmen-öğretim üyesi isek, para vererek şükredemeyiz, konuşacağız ve yazacağız. Parasal imkânlara sahipken de “Ya Rabb’i sana şükür olsun” diyerek dille şükredemeyiz. Para-mal vereceğiz . Sahip olduğumuz nimet neyse ondan vereceğiz yani yararlandıklarımızdan, yararlandıracağız.

ALİ RIZA DEMİRCAN 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.