islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3695
EURO
35,0050
ALTIN
2.325,46
BIST
9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Düzelmezlerse Murat Ülker ve Benzerleri Daha Beter Olacak

Düzelmezlerse Murat Ülker ve Benzerleri Daha Beter Olacak

 

Vahab Munyar’ı okurum. Okunmaya da değer bulurum. 25 Nisan 2018 tarihli Murat Ülker’i ve 6,5 milyar dolar faizli borcunun yapılandırılmasını konu alan yazısını da okudum.

Özelkaynaklarımdan aldığım bilgiler ve kendi izlenimlerine dayanarak diyebilirim ki Sabri-Murat baba oğul Ülker’ler ülkemiz şartlarında dindar olarak nitelenebilecek bir ailedir. Mesela namaz kılarlar, hacca gitmişlerdir, ne ölçüde bilemem ama zekât da verirler. Ailenin kadınları da tesettürlüdür.

Ülker’ler emirleri ve yasaklarıyla İslâm Dini’ni de bilirler. Diğer Müslümanlara nazaran daha da iyi bilirler.

Sıfırdan başlayan bu aileye Rabbim yürü kulum demiş, Ülker dünya ölçeğinde bir marka olmuştur. Ülkemizin dindarları da Ülker ailesini kendisinden görerek benimsemiş, Ülker ürünlerini almayı Müslüman’a dolayısıyla İslâm’a katkı gibi görmüşlerdir. Ben de geçmişte bu inançla Ülker ürünlerini aldığımı söyleyebilirim.

Aile Müslüman ve çalışkan… Allah da başarı kapılarını ardına kadar açmış, sahip olunan taşınır ve taşınmaz mallar da sınırları aşmış ve taşmış.

İlk dönemler baba Sabri Ülker yerli ve yabancı paralarını ve altın türü menkullerini yatıramayacak/bırakamayacak kadar da bankalara güvensiz bir insandır. Ama zamanla o da faize alışmış.

Allah faizi zulüm olarak niteleyerek en ağır bir dile yasaklamıştır. Eğer müminlerden iseniz faizli işlerden uzak durunuz, buyurmuştur. Faizden korunmazsanız Allah’ın ve peygamberinin ve İslâmî yönetimlerin size savaş açacağını bilin, şeklinde de uyarıp tehdit etmiştirÇağın ve ekonominin gereğidir diyerek faizi meşru görüp ısrar edenleri de cehennemlik olarak bildirmiştir.(el-Bakara 275,278-279)

Ama o da ne! Namazı, zekâtı, haccı ve tesettürü emreden Allah faizi yasaklamamış gibi Ülker ailesi baba Sabri beyden başlayarak faize dalıp gitmişlerdir. Peki, buna ihtiyaçları mı vardı? Hayır, ama o holdingleşme, daha, daha da büyüme ihtirası yok mu? Kasıp kavurur aileyi.

Ülkerler haramlara batıp çıkan kişiler gibi akıllarını pek de iyi kullanamayanlardandır. Hatta kötü kullananlardandır. Mesela büyük bir yatırımcı çıksa da “Ortak olalım ama biz belli bir meblağı, ortaklığımız kazansa da kaybetse de hep ama hep alırız,” deseydi aile tarafından kovulurdu. Üstelik dövülürdü de. Ama Ülkerler kendi iradeleri ile zalim faiz düzenine gidip teslim oldular. Sonunda Müslüman camianın başarısı şeklinde kaplan olarak görüp iftihar ettiğimiz Ülker, bankalara bağımlı ve tutsak bir kediye dönüştü.

Oh olsun iyi de oldu. Faize bulaşan yalnızca Tüsiad’a değil üyelerinin büyük çoğunluğu faize gömülmüş, dahası Allah’a güvenini yitirmiş Müsiad’a da hatta Hükümetimize de oh olsun ve de ders olsun.

Kamu ve özel sektör olarak yaklaşık 500 milyara dolar borca 50 milyar dolar faiz ödüyoruz. Elin gâvuruna bu kadar borçlanır ve faiz öderseniz karanlık koyulaşır ve nasıl ekonomik darbe vuracaklarını bekler durursunuz. Faiz sömürüsü konusunda Muhalefet de duyarsız ve  bilinçsiz koca bir hiç.

Hayat Düzenimiz Kur’ân’da “Allah faizleri, dolayısıyla faizcileri yıkıma uğratır,” buyrulurken Peygamberimiz de faizli işlemlerin iflasla sonuçlanacağını bildiriyor.

Murad Ülker, -“ Varlıklarım 6.5 milyar dolarlık borcun tamamını kapatır, üstüne de bana 15 milyar lira kalır.” diyor. Akıllarını imanla ayarlayabilen  ricalden olmadıkları için beni de kendileri gibi görüp ricalden saymazlar ama ben yine de mümin kardeşliği vazifemi yapayım.

Murad Bey Kardeşim! Güvendiğin aklını imanının çizgisinde kullanarak faizli borçlarını öde. Kalacak 15 milyar neyine yetmiyor? Kendinin âhiretini, çocuklarının da dünya ve ahiretini kurtar. Gâvur oğlu gavur faizcilere hizmet etme. Müslümanlar olarak dünya çapında bir marka oluşturduk diyerek sevinç çığlıkları atar ve ürünlerinizi alırken ümitlerimize kıydın. Islah-ı nefs etmezsen beter olursun.

Keşke Allah’ı darıltan Hükümetimize de bir akıl verebilseydim. “Verebilseydim” dediğime bakmayın. İslâmî çizgide akıl veriyorum da alacak adam gibi adamlar nerede? Şimdilerde olsun faize karşı tavır koyabildiği için hâlâ iyi niyeti ve hizmet aşkına inandığım R.T. Erdoğan kardeşimi bir kere daha destekleyeceğim ama o kadar. Allah’ın ve Peygamberinin savaş açtığına savaş açamayanları benim oyum da, devlet başkanlığı sistemi de kurtaramaz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.