islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5128
EURO
34,7988
ALTIN
2.427,11
BIST
9.714,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Hamas Lideri İsrail’e Karşı Savaş Açmayacağının Garantisini Vermedi!

Hamas Lideri İsrail’e Karşı Savaş Açmayacağının Garantisini Vermedi!
3 Haziran 2022 10:00
A+
A-

Yeni Arap gazetesinin haberine göre, Gazze merkezli Hamas grubunun siyasi bürosu başkanı Pazartesi günü İsrail ordusuyla Filistin Topraklarındaki olayları kızıştırmamak için garanti vermeyi reddetti.

İsmail Haniye’nin şu anda Hamas ile İsrail arasındaki dolaylı müzakereleri denetleyen Katar ve Mısırlı arabuluculara “Kudüs ve Mescid-i Aksa’da yerleşimciler tarafından yaşananlara müsamaha gösterilmeyeceğini” söylediği bildirildi.”

Hamas lideri, Haniye’nin danışmanı Taher el Nono’nun yayınladığı basın açıklamasında, direnişin İsrail işgali altındaki Filistin topraklarını özgürleştirme yoluna devam edeceğini vurguladı.

Haniye’nin açıklamaları, Mısırlı ve Katarlı arabulucuların durumun daha da kötüleşmesine izin vermemek ve kuşatılmış Gazze Şeridi’nde yeni bir askeri çatışmayı engellemek için bir anlaşmaya varmak amacıyla Hamas’la yaptıkları son temaslara yanıt olarak geldi. Pazar günü binlerce İsrailli işgal altındaki Kudüs üzerinden “Araplara Ölüm” sloganı atan ve Hz. Muhammed’e hakaret eden ve bölgedeki Filistinlilere saldıran her yıl aşırılık yanlısı bir ‘bayrak yürüyüşü’ başlattı. Filistin Kızılayına göre, İsrail işgal ordusu ve plastik mermi, muylu ve biber gazı kullanan Yahudi yerleşimciler tarafından onlarca Filistinli yaralandı.

İsimsiz kalmayı tercih eden Hamas’a yakın bir kaynak, Yeni Arap’a, ”Filistinli silahlı gruplar, benzeri görülmemiş yerleşimcilerin provokasyonlarına yanıt olarak Kudüs’tekiler de dahil olmak üzere İsrail yerleşimlerine bir füze barajı başlatmaya hazırdı” dedi.

Ancak kaynak, direnişin liderliğinin güvenilir bilgiler aldığını vurguladı: “Bennett liderliğindeki İsrail hükümeti, iç baskılardan kurtulmak amacıyla kıyı bölgesini kasıtlı olarak askeri bir tırmanışa sürüklüyordu.”

Kaynak, direnişin İsrail ile yeni bir askeri çatışma turu başlatmamaya karar verdiğini açıkladı “ancak bu, dün Mescid-i Aksa’da meydana gelen İsrail ihlallerine yanıt vermeyeceği anlamına gelmiyor.” Kaynak, ”Direnişin bu tür ihlallere ve suçlara doğru zamanda ve yerde cevap verme konusunda güçlü bir yeteneği var.” dedi.

Gazze’deki resmi kaynaklar, direniş gruplarının durumun “kontrolden çıkması” durumunda Gazze Şeridi’nden yanıt verme hakkını korurken Filistin topraklarındaki halk direnişini teşvik ederek “Batı Şeria’yı ve Kudüs’ü tutuşturmasını” bekliyorlardı.

 

ETİKETLER: Manşet