islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3640
EURO
34,9533
ALTIN
2.325,55
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İsrail’e Yemen’in Sokotra adasındaki kaynakları çalma suçlaması

İsrail’e Yemen’in Sokotra adasındaki kaynakları çalma suçlaması
Mirat Haber Ajansı

Yemen’deki Husi hükümetinin Ulaştırma Bakanı Zekeriya eş-Şami, İsrail’i stratejik Sokotra adasına ait doğal kaynakları yağmalamakla suçladı. Bakan, yağmanın BAE tarafından desteklendiğini açıkladı. BAE destekli Siyonist rejim Sokotra’da hakim durumda. Cumartesi günü başkent Sanaa’da yaptığı toplantıda, İsrail unsurlarının doğal kaynaklarını yağmaladıklarını ve coğrafi konumu, ham petrolün yanı sıra sağlık ve turizm kapasiteleri ve diğer zenginliklerinden faydalandıklarını vurguladı. Şami, 2008’den beri UNESCO Miras Alanı olarak tanınan zengin ve eşsiz biyolojik çeşitliliği ile tanınan takımadaların daha fazla korunması için çağrıda bulundu.

Sokotra’da casus üssü

Geçen yıl Güney Geçiş Konseyi’ne (GGK) bağlı BAE destekli ayrılıkçılar, uluslararası alanda tanınan Yemen hükümetinin bir darbe olarak gördüğü olayda adanın kontrolünü ele geçirdi. İsrail ile BAE arasında geçen Ağustos ayında normalleşmenin ardından, her iki ülkenin de Sokotra’da bir casus üssü kurmak için çalıştığı bildirildi. Üssün konum avantajıyla bölge genelinde, özellikle Bab El-Mandeb ve Aden Körfezi’nden istihbarat topluyor olacaktı. Suudi destekli Yemen hükümeti ile GGK arasında güney anakarasında güç paylaşımı konusundaki Riyad Anlaşması ile ilgili gelişmelere rağmen, BAE hala Sokotra’da askeri üsler kuruyor.

Sokotra’nın biyolojik çeşitliliği ve zenginliği

Aden Körfezi yakınlarındaki kuzeybatı Hint Okyanusu’nda bulunan Sokotra Takımadaları 250 km uzunluğunda ve Afrika Boynuzu’nun bir uzantısı olarak görünen dört ada ve iki kayalık adacığı içermekte. Site, zengin ve farklı flora ve faunaya sahip biyolojik çeşitliliği nedeniyle evrensel öneme sahiptir: Sokotra’nın 825 bitki türünün yüzde 37’si, sürüngen türlerinin yüzde 90’ı ve kara salyangoz türlerinin yüzde 95’i dünyanın başka hiçbir yerinde görülmez. Saha aynı zamanda dünya çapında önemli kara ve deniz kuşları popülasyonlarını da desteklemektedir.192 kuş türü, bunlardan 44’ü adalarda ürerken 85’i düzenli göçmen kuşlar ve bir dizi tehdit altındaki tür de dahil olmak üzere ada da bulunuyor.  Sokotra’nın deniz yaşamı da 253 resif inşa eden mercan türü, 730 kıyı balığı türü ve 300 tür yengeç, ıstakoz ve karides ile çok çeşitli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.