islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İtalyan gazeteci Légion d’Honneur madalyasını katil Sisi’ye aynı ödülü veren Fransa’ya iade etti

İtalyan gazeteci Légion d’Honneur madalyasını katil Sisi’ye aynı ödülü veren Fransa’ya iade etti
Mirat Haber Ajansı

İtalyan yazar ve gazeteci Corrado Augias, Paris’e yaptığı son ziyarette Mısır Cumhurbaşkanı darbeci general Sisi’ye aynı ödülü verme kararını protesto etmek için Légion d’Honneur’ünü iade etti. Légion d’Honneur, Fransa’nın en yüksek nişanı. Augias Pazartesi sabahı Roma’daki Fransız Büyükelçiliğine gitti ve madalyasını Büyükelçi Christian Masset’e geri vermeden önce medyaya sergiledi. Daha sonra gazetecilere Fransız büyükelçisiyle acı ve samimi bir konuşma yaptığını söyledi. Büyükelçi Augias’ın madalyayı iade etme nedenini anladığını, ancak kararına katılmadığını söyledi. Fransa, medyanın, Mısır diktatörünü Lejyon ile ödüllendirildiği ulusal basın ödül töreni hakkında bilgi edinmesini durdurmaya çalıştı. Bir gazetecinin araştırması, Fransız medyasının darbeci generale ülkenin en yüksek ödülünün verildiği törene katılmaya izin verilmediğini ortaya çıkardı. Etkinlik, ziyaret programında Elysee Palace web sitesinde kasıtlı olarak listelenmemişti. Sisi’nin Fransa’ya yaptığı son ziyaret, Mısır’daki insan hakları ihlalleri konusunu gündeme getirmeye çağıran insan hakları savunucularının yoğun eleştirilerinin odağı oldu.

Gazeteci, kararını Pazar günü İtalya’nın La Repubblica gazetesinde yayınlanan bir makalede duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, özellikle Mısır’da İtalyan araştırmacı Giulio Regeni’nin öldürülmesine atıfta bulunarak, Sisi’ye madalya verme kararını eleştirdi. 26 yaşındaki Cambridge Üniversitesi mezunu, 2016’nın başlarında açıklanamayan bir şekilde ortadan kaybolmadan önce Kahire’de doktora araştırması yapıyordu. Dokuz gün sonra Regeni’nin vücudu işkence kanıtlarıyla kaplı bulundu. Regeni’nin öldürülmesi Roma ile Kahire arasında bugüne kadar çözülemeyen diplomatik krize yol açtı. Sisi rejimi, özgürlükleri kısıtladığı ve siyasi muhalifleri tutukladığı için uluslararası eleştirilere maruz kalıyor. Ancak Kahire, hukuka ve insan hakları değerlerine saygı gösterme taahhüdünü defalarca teyit etti.

Mısır’ı tanıyalım;

Mısır ya da resmî adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti’dir. Cumhuriyetle yönetilen bir  Arap ülkesidir. Halkının çoğunluğu Müslüman Araplardan oluşur. Başkenti Kahire’dir. Ülke jeopolitik olarak Libya’nın doğusunda, Sudan’ın kuzeyinde, İsrail’in batısında yer almaktadır. Ülke nüfusu, Nil Nehri kıyısında yoğunluk göstermektedir. Mısır, 100.075.480 milyon nüfusa sahiptir.  Bu özelliği ile Kuzey Afrika kıtasının en fazla nüfusu olan ülkesidir. Yaklaşık 7000 yıllık bir geçmişe sahiptir. İlk medeniyetten bu yana birçok yönetim, ülke ve kavim gelmiş ve geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun bir vilayeti olmuştur. 1922’de Birleşik Kırallık’tan bağımsızlığını kazanmış ve 1953’te Cumhuriyet ilan edilmiştir. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası  302.256 milyar USD ‘dır. Kişi başına düşen milli gelir 3.047 USD ‘dır. Mısır ekonomisi tekstil, turizm, tarım gibi sektörlerin yanı sıra İngiliz sömürgesindeyken yapay olarak inşa edilen Süveyş Kanalı ülkeye önemli döviz girişi sağlamaktadır.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.