islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

KIZIM TESETTÜRLÜ OLSUN İSTİYORUM

KIZIM TESETTÜRLÜ OLSUN İSTİYORUM
10 Ağustos 2023 09:36
A+
A-

 

Kızım tesettürlü olsun çok isterim diye dua eden anneler; niyet ve duanız ne kadar güzel ama bunun için sadece dua etmek, örtünüzle örnek olmak, tesettürü anlatmak yeterli olmayabilir. Çünkü kızlar güvenli ve sağlıklı bir ilişki kurabildiği annesini örnek alır. Onu anlamadığını düşündüğü, dertleşemediği, huyunu suyunu kınadığı annesini örnek almaz. Hatta örnek almak şöyle dursun annenin her yaptığına karşı gelir. Bu yüzden önce kızınızla ilişkinizi değerlendirmeniz gerekir. Bu da yetmez elbet.

Kızınız tesettürlü olsun istiyor da dizilerdeki, dergilerdeki tesettürden çok uzak kızları beğeniyor hayranlığınızı dile getiriyorsanız, kızınız tesettürü beğenmeyebilir.

Kızınızın tesettürlü olmasını istiyor da onu, sadece dil eğitimi iyi diye hiç tesettürlü arkadaşının olamayacağı, hatta tesettürlü insanlara ön yargıyla bakılacağını bildiğiniz bir okula gönderiyorsanız, kızınız tesettürü sevmeyebilir. Çünkü ergenlik kabul görme isteğinin, beğeni isteğinin arttığı bir dönemdir. Bu dönemde kızınızın dışlanacağı değil kabul göreceği ortamlara ihtiyacı vardır.

Kızınızın tesettürlü olmasını istiyor da lüksünüzden, muhitinizden ya da herhangi bir sebeple tercih ettiğiniz ortak havuzlu sitenizden, yazlığınızdan vazgeçmiyor iseniz kızınız tesettürü sevmeyebilir. Çünkü o muhitin, o ortamın normali sizin vermek istediğiniz normalden çok uzak olabilir. Çocuklarda eğitimi yalnızca ailelerinden almazlar. Çevre neredeyse aile kadar eğitim verir.

Kızınızın tesettürlü olmasını istiyor da “çocuktur bir şey olmaz” mantığıyla mahremiyetine, oturmasına, kalkmasına özen göstermiyorsanız kızınızın tesettür algısı gelişmeyebilir.

Kızınızın tesettürlü olmasını istiyor da ona baskı yapıyor, tüm doğrularınızı “din adıyla” dayatıyor, tesettürlü olmayanları dışlıyorsanız kızınız tesettürü ve tesettürlüleri sevmeyebilir.

Kızınızın tesettürlü olmasını istiyor da her hatasında ya da makul olabilecek isteklerinde “Tesettürlüler öyle davranmaz” diye yaşından olgun haller bekliyor, kısıtlıyorsanız kızınız tesettürü taşımak istemeyebilir.

Ancak kızınızla güzel bir ilişki geliştirebildiyseniz, ona yaşantınızla, ahlakınızla, başarılarınızla güzel örnek olabildiyseniz, örnek alacağı çevrelerle ilişki kurdurabildiyseniz, imkan ve fırsatlar sunduysanız, desteklediyseniz kızınız tesettürü çok sevebilir, hakkını verebilir.

 

Şeyma DEMİRCAN NAMAZCI

Yorumlar
  1. Hülya yıldız dedi ki:

    Benim kızım 4,5 yaşında kuran öğrendi ama başörtüyü red ediyor tabiki zorlamıyorum ama nasıl anlatacağımıfa bilemiyorum dizüstü dışarda giydirmiyorum evde izin veriyorum. Dizin yara oluyor diyorum. sorular soruyor ama o açık ama bu kısa şort giyiyor şeklinde. Böyle dha güzel gibi kısa cvp veriyorum ama etrafıyla kıyaslıyor nasıl devam etmeliyim 4-5 yaş için anlatım tesettür anlatımı nasıl olmalı kitap fln var mı