islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

KUR’ÂN’DA NELER VAR? I

KUR’ÂN’DA NELER VAR? I

Allah, şanı yüce olan ve varlığını kendi zatından alan Rab’dir. O bütün varlıkların yaratıcısıdır. İnsanı, denemeye uğratmak için ebedilik takdir ederek en güzel kıvamda fakat en ağır çirkinliklere de yönelebilecek şekilde yaratmıştır.

Yaratılışındaki güzelliği koruyabilmesi ve ebedi hayatını Cennet ile taçlandırabilmesi için insana, insanlar arasından seçilen Nebiler-Resüller (Peygamberler) aracılığıyla iman ve hayat düzeni olarak İslam Dini gönderilmiştir.

Rabbimiz tarafından İslam Dini’nin son ve evrensel kılınan Nebi-Resul’ü Hz. Muhammed’dir. Son ilahi yasalar dizisini oluşturan Kur’ân-ı Kerîm Hz. Muhammed’e indirilmiş ve onun tarafından açıklanıp uygulanarak tebliğ edilmiştir.

Özetlersek İslam’ın omurgasını oluşturan Kur’ân’dır.

Tarihi süreçlerden günümüze Kur’ân uygulanmış ve insanlık değerleri ve medeniyeti zirveye taşınmışsa da özellikle son asrımızda ateist-deist kişi ve kurumlarca hayattan dışlanmış ve bize de onaylatılmıştır.

Sonuçta kişisel, ailevî ve toplumsal hayatımızda pek çok Kuran dışı inanç ve yaşam şekli yaygınlaşmıştır. Bu sebeple bizler Kur’an’da neler olduğunu öğrenmek mecburiyetindeyiz.

Kur’ân’ımızın söz ve mana olarak Allah’ın Kitabı olduğuna inancımız ve Kur’ânî bir toplum düzeni inşası tasavvurumuz varsa -ki imanımızın gereği olması gerekir- Kur’ân’da neler olduğunu bilmeli ve çevremize açıklamalıyız.

Biz, Kur’ân ile ilgili olarak acilen bilinmesi gerekenleri de dikkate alarak

40 maddelik ve bir özet çıkardık; Kur’ân’da Neler Var konusuna ışık tutmaya çalıştık.

KUR’ÂN’DA NELER VAR?

Allah’a İman ve Ona Ortak Koşmama

1.) Kur’ân’da, yüzü aşkın isim- sıfatı ile Allah’ın tanıtımı var. Yaratma, yaşatma, rızıklandırma ve yarattıkları için tabii ve sosyal yasalar koyma hakkının Allah’a özgü olduğunun açıklaması; insanları, sistemleri, ilkeleri ve rejimleri Ona ve yasalarına ortak koşmama buyrukları var. Allah’a ortak koşmanın bağışlanmayacak ve ebediyen Cehennemlik kılacak suç/günah olduğunun anlatımı var. ( Bak. Araf 54; Nisa 116)

Zalimler ve Sistemleri

2.) Kur’ân’da Allah’ın koyduğu hayatı kuşatıcı yasaları dışlayan kişilerin zalim, sistemlerin de fesat/manevi terör olduğunun ilanı var. (Bak. Maide 45; Bakara 205;)

Cinler- Melekler

3.) Kur’ân’da, insanlar gibi iradeli varlıklar olan Cinlerin, insanlarla ve bütün bir evrenle ilgili görevleri olan meleklerin varlığının duyurusu var. (Bak Cin suresi; Nisa 136…)

Nebiler-Resüller – Kutsal Kitaplar

4.) Kur’ânda, İnsanlık tarihinin yıldızları olan Nebiler-Resuller (Peygamberler) ve onların tebliği olan Kutsal kitaplarla ilgili bilgiler var. Allah’ın Peygamberlerine ve buyruklarına inanmayıp isyan eden ve insanlar üzerinde zalimleşerek sömürücü düzenler kuran azgın inkârcıların ve bağlılarının depremler, seller, kasırgalar ve salgınlarla nasıl helak edildiklerinin anlatımları var.

Hak tanımaz kafirlerin, yönetimlerini ilahlaştıran zalimlerin ve onların izinde yürüyenlerin aynı elem verici akıbetle karşılaşacaklarının da ihtarı var. (Bak. Hakka ve Kamer sûreleri; Enam 83-91: Nisa 163-166)

Kader Planı

5.) Kur’â’da evrende var olan bütün varlıkların Allah tarafından bir plan dahilinde yaratıldıklarını, Yaratan’ın bilgisi dışında hiçbir oluşumun vücuda gelemeyeceğini, yaratılmışlarda görülen mücizevi ihtişamın Onun eseri olduğunu açıklayan Kader merkezli bilgiler var. Yaratılmışları ve tabiat olaylarını Allahtan başka güçlere yamayan bilim dilinin Allah’a ortak koşma olarak inkâr olduğunun duyuruları var. (Bak. Kamer 49; Enam 59, Tur 36 ve….)

Sorgulanma Cennet Cehennem

6.) Kurân’da ölümün son değil yeni bir başlangıç olduğunu, bütün iradeli sözlerimiz davranışlarımız ve işlerimizin kayda geçirildiğini ve yakın çekimle filme alındığını ve böylece bizim için hazırlanan hayat filmine göre sorgulanacağımızı ve bizzat yaptıklarımızın sonucuna göre Cennet veya Cehenneme gireceğimizin anlatımı var. (İnfitar 10-12İ Casiye 29;İsra 14;Kehf 49)

Ölümle başlayacak ahiret sorgulamasının, mutlu insanlar olarak ve de meleklerin darbelerine uğrayarak can verirken başlayacağının duyurusu var. (Nahl 32, Enfal 50)

Kıyamet

7.) Kur’ân’da ölüm ötesi Ahiret hayatının evrenin yıkıma ve değişime uğrayacağı Kıyamet ile başlayacağı ve asıl büyük sorgulamanın kabirlerinde bulunan ruhların , yeniden yaratılacak vücutlarıyla birleştirilmesi ile devam edeceğinin etkileyici ve ürpertici anlatımları var. ( Bak.Tekvir ve infitar sûreleri;)

İnsan Hakları

8.) Kur’ân’da dağlar, denizler, hayvanlar ve madenler gibi istisnasız bütün yarlıkların insanlar için yaratıldığı; güneş ay ve yıldızların ona hiznet verecek şekilde yapılandırıldığı açıklanmaktadır. (Bak. Casiye 13, Bakara 29)

İnsan Onuru

Kur’ân’da insanın canı, malı ve şahsiyetinin dokunulmazlığı duyurulmakta, insanın aleyhine olabilecek atılımlar örneğin suizan, hataları araştırma, onay verilemeyecek şekilde anılma, iftiraya ve maddi ve manevi işkenceye uğratılma gibi işlemler haram kılınmaktadır. (Baki Hucurat 12…) İnsanın inançları ve kamu yaşamı ile çelişmeyen hayat tercihleri üzerinde baskı kurulamayacağı açıklanmaktadır. (Bak. İnsan 3; Bakara 256)

İnsan Öldürme ve Ölüm Cezası

9.) Kur’ân’da inançları baskılamak veya zimmete mal geçirmek ya da her hangi bir amaçla işkence yapmak haram kılındığı gibi yargı kararı dışında insan öldürmek de haram kılınmıştır. (Bürûc 10 ; İsra 33)

Haksız yere insan öldürenlere ise af ve tazminat seçenekli ölüm cezası verileceği ve bu cezanın gereğince ancak akıl ve gönül birlikteliği kurabilen bilge kişilerce anlaşılabileceği bildirilmektedir. (Bak.Bakara 278-9)

Hatalı Ölüm ve Tazminat

10.) Kur’ân’da trafik kazası, kapanmayan yol kazısı veya herhangi bir sebeple hata ile ölümüne sebep olunan kişi için toplum yönetimi öncülüğünde

bir mümin esirin özgürlüğüne kavuşturulması ve ölenin varislerine, tam bir

kan bedeli ödenmesi görevi vardır. (Bak. Nisa 92)

İnanç Farklılığı ve İyilikler

11.) Kur’ân’da Müslüman olduğumuz için bizimle savaşmadıkça ve aleyhimize ittifaklar oluşturmadıkça inancı ne olursa olsun bütün insanlara yönelik her türlü iyiliklerin yapılabileceği, sosyal adalet uygulamaları ile yardımlar edilebileceği bildirilmektedir. Böylece davranılmasının Allah’ın sevgisine erdireceği müjdelenmektedir. (Mümtahine 8-9)

Devam edecek..

ALİ RIZA DEMİRCAN

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.