islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

“La İlahe İllallah” Davası

“La İlahe İllallah” Davası
5 Haziran 2024 10:00
A+
A-

Müslümanlık iddiası üç temel kaide üzerine oturur. Bunlar Ulûhiyet, Ubudiyet ve Rububiyettir.  “La ilahe İllallah” davasını güdenler, bu üç temel kaideye riayet etmek mecburiyetindedir. Dolayısıyla Müslümanlığın esası da bu üç kaidede Allah’ı birlemekle alakalıdır.

Uluhiyet ilahlıkta, Ubudiyet ibadette, Rububiyet Rablikte, Allah’a canlı cansız hiçbir varlığı ortak koşmamak, Allah’a rağmen, Allah’ın yanında yöresinde herhangi bir varlığı Allah’a eş tutmamaktır. “La ilahe illallah” diyenler, bu sözün davasını güdenler, bu hususlara dikkat etmelidir.

“La ilahe illallah” davasını güdenler, bu dava üzerinden kendisini “Müslüman” olarak niteleyenler siyaseten, iktisaden, hukuken ve toplumsal alanlarda, Allah’ın sözünün üstüne söz söyleyemez, Allah’ın emirlerine muhalif hareket edemez. Söylenen söz bağlayıcıdır, kişiye muhayyerlik hakkı tanımaz.

“La ilahe illallah” davasını güdenler, zamanın şartları, maslahat gereği, çeşitli kazanımlar vb. savunularla, Allah’ın ilahlığına gölge düşüremez, bahsi geçen alanlarda Allah’ı (haşa) aciz göremez. Kendisine Müslümanım diyenler ister siyasetçi olsun, ister iktisatçı olsun, ister hukukçu olsun velhasıl ne olursa olsun, Allah’ın haram dediğini haram, helal dediğini helal kabul etmek zorundadır. Allah’ın haramlarını tanımayanlar, Allah’ın helallerini yasaklayanlar, hangi makamda ve hangi sıfata sahip olursa olsun, Müslümanlık dairesinden çıkmıştır.

Allah’ın haram ve halellerini zamanın gerekleri diyerek ihlal edenler, ihlal edenlere uyanlar, maddi ve manevi destek verenlerin, Müslümanlıklarına halel gelir, “La ilahe illallah” dairesinden çıkarlar.

“La ilaha illallah” davasını güdenler, bu söz üzerinden Müslümanlık iddiasında bulunanlar, hiçbir dünyevi izim ve ideolojinin müntesibi olamaz, hiçbir izim ve ideolojiyi savunamaz, Allah’ı yok sayan dünyevi iktidarlara yakınlık bir tarafa, meyil dahi gösteremez.

La ilaha illallah” davasını güdenler, ubudiyette – ibadette – Allah’a ortak şerik koşamaz. Allah’ın “yapma” dediğini yapanlar, Allah’ın dediğini değil de, heva ve hevesine uyanların dediğini yapanlar, ibadette emir sahiplerini Allah’a ortak koşmuş olurlar. Allah’ın emirlerine değil de, Allah’tan başkalarının emirlerine uyanlar, kimin emrine uyduysa onu ilah olarak kabul etmiş olur ki, bu da ibadette Allah’a ortak koşmaktır.

“La ilaha illallah” davasını güdenler, Rububiyette – Rablikte – Allah’a ortak koşamazlar. Allah’ın haram ve helallerine rağmen yasamada bulunamaz, nesilleri materyalist eğitim sistemiyle eğitemez. Allah’ın resulünden başkalarını Lider, reis, önder olarak kabul edemez. Müslümanlık iddiasında bulunanlar, böylelerini sevemez, peşlerinden gidemez, onlara destek olamaz, aynı yolda yürüyemez.

“La ilahe illallah” davası, beşikten mezara bütün hayatı kuşatan, hiçbir alanı “İslam dairesi” dışında bırakmayan bir davadır. Söz bir iddiadır. Sözden sonrası ispat ister. İşte “La ilahe illallah” davası bu sözün ispatıdır.

Müslümanlık iddiasında bulunup aynı zamanda bir ideolojinin peşine takılmak, siyaseten, hukuken, iktisaden zamanın şartlarını ileri sürerek maslahata yaslanmak, imani olarak telafisi imkânsız sonuçlar ortaya çıkarır.

Müslümanım diyenlerin bir tek ilahı vardır, O da Allah’tır. Bir tek ibadet edeceği mercii vardır, O yine Allah’tır. Müslümanların bir tek yasa koyucusu, haram helal belirleyicisi, yol gösterici, hüküm mercii vardır, O da yine Allah’tır.

 “La ilahe illallah” davası güdenler bu hususlara dikkat etmelidir.

YAKUP DÖĞER 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.