islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

Lübnan-İsrail Sınırındaki Gerginliğin Nedeni Nedir?

Lübnan-İsrail Sınırındaki Gerginliğin Nedeni Nedir?
15 Haziran 2023 09:00
A+
A-

Lübnan’ın sınır kasabası Kefar Şuba halkı, İsrail’in işgal ettiği toprakların Lübnan’a ait olduğunu kanıtlamak ve “Lübnanlı yetkililere baskı yapmak” için tartışmalı sınır hattında İsrail güçlerine meydan okudu.

Kasabalılar, Hizbullah’ın son manevralarından sonra tahkimat operasyonlarına başlayan İsrail güçleriyle karşı karşıya geldi.

Sınır hattında ayırma duvarının olmaması nedeniyle bu bölge İsrailliler için zayıf bir güvenlik bölgesi olarak kabul ediliyor.

Lübnan’ın İsrail’in bölge üzerindeki egemenliğini tanımaması ve bölge topraklarının Lübnan’a ait olduğunu iddia etmesi nedeniyle İsrailliler bir ayırma duvarı inşa edemedi.

Sonunda İsrailliler, bölgedeki askeri mevzilerini çevreleyen toprakları düzleştirmek için harekete geçtiler ve bazı tahkimatlar ve siperler inşa etmeye başladılar. Ancak halk hareketi, Perşembe günü meseleyi göz yaşartıcı gaz kullanımıyla sonuçlanan bir çatışmaya dönüştürürken, Lübnan ordusu seferber olup bölgeye ek birlikler gönderdi.

Kefar Şuba  Belediye Başkanı Kasım el-Kadri konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Bu topraklar yüzde 100 Lübnan’a ait ve elimizde bunu doğrulayan belgeler var. Bu bölgenin İsrail için stratejik ve önemli olduğu düşünüldüğünde, buraya yerleşmek her türlü bahaneye başvurması kaçınılmaz. 2000 yılında BM’nin Lübnanlı ve İsrailli yetkililerle iş birliği içinde belirlediği geri çekilme hattı olan Mavi Hat çizildiğinde, (425) sayılı Güvenlik Konseyi Kararı uyarınca İsrail ordusunun Lübnan topraklarından çekildiğini teyit etmek için bu hat el-Mecidiyye ile son buluyordu. Ancak Kefer Şuba bölgesinde mavi hat yok, geri çekilme hattı denen başka bir hat var ama tahkimatlı değil. İsrail burada tarama, hendek açma ve yollar inşa ederek bu bölgeyi araştırmaya başladı, bu da halkı kışkırttı çünkü bu adımlar onların topraklarına ve mülklerine zarar veriyor”.

 

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www.asharq.com

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.