islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5592
EURO
34,9748
ALTIN
2.448,66
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Lübnan: Merkez Bankası Yetkilisi Manipülasyondan Tutuklandı

Lübnan: Merkez Bankası Yetkilisi Manipülasyondan Tutuklandı
22 Mayıs 2020 15:15
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Lübnan mali işler savcısı, parasal işlemlerden sorumlu merkez bankası direktörünün tutuklanmasını emretti. Genişleyen bir soruşturma ülkenin değişken para biriminin manipülasyonuna yoğunlaşmıştı. Mazen Hamdan’ın Perşembe günü geç saatlerde tutuklanması, Lübnan’ın para krizi geçen yaz başladığından bu yana giderek daha fazla öne çıkan edilen kurumda bir yetkiliye karşı ilk tutuklama oldu. Uzun zamandır 1,500’e 1$ paritesinde olan Lübnan lirası, şimdi karaborsadaki dolara karşı 4.200 civarından işlem görüyor.

Ülke kurumuş döviz kuru, yolsuzluk ve sürdürülemez maliye politikalarıyla bağlantılı ciddi bir dolar sıkıntısıyla karşı karşıya. Para birimi çöküşü, ekonomik olarak yaralı ülkeyi dış yardım için 10 milyar dolarlık kısmı Uluslararası Para Fonu (IMF) programından gelmesi beklen 20 milyar dolar aramaya iten gelişmiş bir mali krizin sadece bir parçası. Maliye bakanlığı verilerine göre kriz on binlerce insanın işini kaybetmesine ve yoksulluğu neredeyse %50’ye çıkarmasına neden oldu.

Geçen ay, Sosyal İşler Bakanı Remzi Müşerrefiye, ekonominin kriz koronavirüs pandemisi tarafından körüklenmesinden sonra nüfusun %70-75’inin yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. IMF, bu yıl Lübnan ekonomisinin %12 küçüleceğini öngörüyor ki bu da dünyanın en kötü durgunluklarından biri.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.