islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5633
EURO
34,9059
ALTIN
2.427,50
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Malta’daki Türk Şehitliği’ne Zarar Verebilecek Projeye İzin Çıkmadı

Malta’daki Türk Şehitliği’ne Zarar Verebilecek Projeye İzin Çıkmadı
27 Ocak 2022 13:57
A+
A-

Malta’daki tarihi Türk Şehitliği yakınındaki araziye yapılmak istenen çok katlı sanayi garaj kompleksi projesine, Malta Planlama Kurulu,  yaptığı toplantıda, 1874’te Osmanlı Sultanı Abdülaziz’in talimatıyla başkent Valetta yakınlarındaki Marsa semtinde inşa edilen Türk şehitliği yanındaki araziye yapılmak istenen sanayi tesisinin izin başvurusunu değerlendirdi. Planlama Kurulunun internet sitesinden yapılan duyuruda, kurulun, proje sahibi Mark Cassar ve proje mimarı Stephen Farrugia’nın hazırladığı sanayi tesisine yönelik izin başvurusunu oybirliğiyle reddettiği bildirildi.

Şehitliğin 1’inci derecede sit alanı olması ve yanına yapılmak istenen tesisin böyle bir alanın yakınına inşa edilmek için çok büyük olması sebebiyle izin talebinin reddedildiği belirtildi. Gazeteye konuşan mimar Farrugia, karara tepki gösterdi. Türkiye’nin Valetta Büyükelçisi Kerem Kıratlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Malta’nın ortak tarihi ve kültürel mirası olarak tanımladığı şehitlik yakınına böyle bir tesis yapılmasına Malta makamlarının izin vermemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Büyükelçi Kıratlı, söz konusu projeye Marsa Belediyesinin de karşı çıktığına işaret ederek, “Malta’nın en büyük mimarlarından Emanuele Luigi Galizia’nın başyapıtı olan şehitlik, Türk-Malta ebedi dostluğunun nişanesidir. Bu eşsiz mirasın tüm görkemiyle korunmasına yönelik ortak görüş, irade ve çabalarımız bugün sonuç vermiştir. Malta hükümetine ve yetkili makamlarına şükranlarımı ifade etmek isterim.” dedi.

MALTA TÜRK ŞEHİTLİĞİ

Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz Han tarafından verilen talimatla, 1565’teki Osmanlı kuvvetlerinin kuşattığı ve aralarında Turgut Reis’in de olduğu çok sayıda kayıp verilen Malta’da, 1874’te Türkler için şehitlik yapıldı. Şehitliğin yapımını, Osmanlı Sultanı ile de arası iyi olan Malta’da dönemin ünlü mimarlarından Emanuele Luigi Galizia üstlendi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.