islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4985
EURO
34,8273
ALTIN
2.475,69
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Mısır’da YBÜ koğuşunun tamamı oksijen eksikliği nedeniyle öldü

Mısır’da YBÜ koğuşunun tamamı oksijen eksikliği nedeniyle öldü
Mirat Haber Ajansı

Yoğun bakım ünitesindeki (YBÜ) bütün hastaların oksijen yetersizliğinden ölmesiyle sosyal medyayı tsunami dalgası gibi vuran eleştirilerin üzerine Mısır Sağlık Bakanı Hala Zayed hastanelerde oksijen krizi yaşandığını itiraf etti. Son birkaç gündür internet, Şarkiye şehrindeki El Husseiniya Merkez Hastanesi koğuşunun görüntüleriyle çalkalanıyor. Görüntüler oksijen seviyesi hemen hemen yüzde ikinin altına düştüğünde ölen hastalardan birinin akrabası tarafından çekildi. Bu yüzde hastaların hayatlarını kurtarmak için yeterli oksijen veya basıncın olmadığı anlamına geliyor. Bir kameramanın teyzesi olan 66 yaşındaki Fatima El-Seyid Muhammed Ibrahim, hastanenin karantina merkezinde tedavi gören hastalar arasındaydı. Zayed önce oksijen eksikliği olduğunu reddetmişti. Bunun yerine,  “söylentilerin” bir süre önce yasadışı ilan edilen Müslüman Kardeşler tarafından yayıldığını iddia etti. Ölümleri koronavirüs krizinin neden olduğu komplikasyonlara indirgemeye çalıştı. Sosyal medyada yorumcuları, Mısırlı dostlarını hastaneye gitmemeye ve Zayed’den hesap sormaya çağırıyorlardı. Bu, tam teşekküllü Zefta Hastanesi’nde YBÜ’deki hastaların aynı kaderi paylaşmasının ardından meydana gelen ikinci olay. Trajedi, Mısır’da iktidardaki hükümetin kalbindeki yolsuzluk ve ihmalin altını çizdi. Hastane müdürü Dr. Muhammed Sami Al-Najjar’ın durumun normal olduğunu iddia ettiği başka bir video geldi. Doktor da oksijen yetersizliği suçlamasını reddetti. Hastaların doğal nedenlerden, yaşlılıktan veya diğer kronik hastalıklardan öldüğünü söyledi. Şarkiye Valisi Dr. Mamduh Gorab da yalan söylerken yakalandı. Bütün koğuş yerine sadece dört hastanın öldüğünü söyledi.

İkinci koronavirüs dalgasının Mısır’ı ele geçirdiği son üç haftadır doktorlar, oksijen ve ilaçların yetersizliğini anlatmaya çalışıyordu. Kafrü’ş-Şeyh’deki Hamool Hastanesi yöneticisi Facebook’ta oksijen tüpü çağrısında bulundu. Ancak hükümetin krizle başa çıkamamasını eleştiren doktorlar devlet tarafından cezalandırılmakta. Mısır’da salgın boyunca durum böyle oldu. Hastane müdürü için Kafrü’ş-Şeyh valisi tarafından soruşturma başlatıldı. Facebook’ta, olay yerini filme alan kişinin Gorab’ın güvenlik güçlerinden olayı kaydetmekten sorumlu kişileri tutuklamasını istediği ve videoyu çekenlerin tutuklandığına dair doğrulanmamış haberler dolaşıyor.

Ayrıca, yoğun bakım kıyafetleri içinde bir hemşirenin, şok içinde ünitenin bir köşesinde yere çöktüğü fotoğraf da sosyal medyada TT oldu. Raporlar, bu hemşirenin “zor zamanlarda çalışmadığı için” para cezasına çarptırıldığını gösteriyor. Bütün bunlar olurken Sağlık Bakanlığı sözcüsü Khaled Mücahit, Facebook’ta ileriye dönük bir dijital sisteme geçileceğine dair söz verdi. Bu sayede hastane personeli günün her saati oksijen tüketimini, yatak ve ventilatör kullanımını kontrol edebilecek. Bu sistem oksijen tedarik seviyelerinin hastanenin tam kapasitesinde 12 çalışma saatinin altına inmemesini sağlayabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.