islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Rapor: Suriye İç Savaşının Bedelini Çocuklar Ödüyor

Rapor: Suriye İç Savaşının Bedelini Çocuklar Ödüyor

Suriye İnsan Hakları Ağı SNHR raporuna göre, 2011 yılında Suriye iç savaşının başlamasından bu yana milyonlarca çocuk yerinden edildi ve 29.296’i öldü. Çocuk haklarına olan bağlılığı hatırlatmak için Birleşmiş Milletler, her yıl 4 Haziran’da Uluslararası Masum Çocuklar Mağdurlar Günü’nü anmakta. Rapor, çocukların Suriye’deki iç savaşın bedelini ağır ödediğini belirtiyor.

BM verilerine göre, 2,5 milyon çocuk da dahil olmak üzere toplam 6,7 milyon Suriyeli iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Mart 2011’den bu yana Suriye’de çatışmanın tarafları tarafından 30 bine yakın çocuk öldürülürken, birçoğu da yaralandı veya engellendi. Rapora göre Suriye rejimi ölümlerin çoğunun nedeniydi. Rejim 22.853 çocuğu öldürürken Rus kuvvetleri de 2.005 çocuğu öldürdü. Bu arada YPG’nin gerçekleştirdiği saldırılarda 223 çocuk ve DAEŞ teröristleri tarafından 956 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Raporda, silahlı muhalefet ve rejim karşıtı gruplar tarafından yaklaşık 1.000 çocuk öldürüldü ve 924 çocuk DAEŞ’e Karşı Küresel Koalisyon tarafından öldürüldü. Raporda diğer kimliği belirsiz gruplar tarafından 1.282 çocuğun öldürüldüğü de belgelendi. Rapora göre, Mart 2011’den bu yana Esad rejiminin 217 kimyasal saldırısı 205 kişinin öldüğünü açıkladı. Ayrıca, rejim tarafından 170’den fazla çocuğa işkence yapılırken, savaşan taraflar en az 4.816 çocuğu hapishanelerde tutmaya devam ediyor. Suriye, Esad rejiminin demokrasi yanlısı protestocuların üzerine çöktüğü 2011 başından bu yana bir iç savaş yüzünden yıkımı yaşıyor. BM tahminlerine göre yüz binlerce insan öldürüldü ve 10 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.