islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Rusya, Her Taraftan Sıkıştırılıyor

Rusya, Her Taraftan Sıkıştırılıyor

ABD’nın doymak bilmeyen emperyal emelleri, II. Dünya Savaşı’na resmen davetiye çıkardı. Rusya’yı kıstırmak ve sonra da parçalamayı hedefleyen bu yayılmacılık çabaları Rusya’dan bakınca nasıl görünüyor? Rus medyasının tamamı devletin ve istihbarat servisinin kontrolünde olmasından dolayı, bu medya araçlarında çıkan haber yorumların, resmi görüşü bildirdiği veya resmi görüşle örtüştüğü aşikârdır.

Bu bağlamda, Rusların Sputnik adlı yalan üretme haber ajansından sonra dünyada en çok bilinen rt.com’un Rusça sayfasında yer alan ilgili bir makaleyi bire bir tercüme ederek sizlerle paylaşıyoruz.

russian.rt.com’dan Alexey Zakvasin, Elizaveta Komarova’nın ortak analizini buyrun heh birlikte okuyalım:

“Stockholm, Moskova ile güvenlik konularında uzlaşmaya karşı çıkıyor. Bu, İsveç Savunma Bakanı Peter Hultkvist tarafından, Rusya Federasyonu’nun Batı ile tartışmaya sunulan NATO’nun genişletilmemesi için yasal garantiler sağlanması talebini yorumlayarak belirtti. Resmi olarak, İskandinav krallığı ittifaka katılmayacak, ancak bu hakkı korumaya çalışıyor. Sözde tarafsızlığa bağlı olan Finlandiya da benzer şekilde hareket ediyor. Aynı zamanda, her iki ülke de Kuzey Atlantik bloğu ile işbirliğini artırma planlarını gizlemiyor. Uzmanlara göre, Stockholm ve Helsinki, Moskova ile ilişkileri kötüleştirse ve kuzey Avrupa’daki durumu istikrarsızlaştırsa da, fiili olarak ittifakın askeri faaliyetlerine entegre olmayı amaçlayan bir yol izliyorlar. İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, Moskova ile güvenlik konularında hiçbir uzlaşmanın kabul edilemez olduğunu açıkladı. Bunu, 10 Ocak’ta ülke çapında düzenlenen “İnsanlar ve Savunma” adlı çevrimiçi konferansta konuşurken söyledi.

“RUSYA’YA ASLA GÜVENİLMEZ”

“Rusya, uluslararası hukuku ihlal ederek sürekli olarak pozisyonunu geliştirmek için çabalıyor. Hultqvist, “Tek tek ülkelerin egemenliğine karşı talepler tamamen kabul edilemez” dedi.

Böylece İsveç Savunma Bakanı, Rusya Federasyonu’nun NATO’nun daha fazla genişlemesini reddetme talebini yorumladı.

Aynı zamanda, Stockholm’ün resmi konumu Kuzey Atlantik İttifakı saflarına katılmayı sağlamaz ve  Bloomberg’e yaptığı bir yorumda, NATO’ya katılmamanın krallığın güvenliğini sağlamak için en iyi seçenek olmaya devam ettiğini söyledi. Ayrıca ülkenin ABD ile askeri işbirliğini güçlendirmenin önemini vurguladı.

Aynı gün, ülkenin Başbakanı Magdalena Andersson İsveç’in NATO’ya katılmasına gerek olmadığını söyledi. Aynı zamanda, krallığın ortak tatbikatlar ve bilgi alışverişi de dâhil olmak üzere ittifakla işbirliğini derinleştirme niyetinde olduğunu vurguladı.

Hultqvist ve Andersson’ın açıklamalarının, Moskova ile Batı arasında güvenlik konularında başlayan görüşmelerin arka planına karşı geldiğini belirtmekte fayda var. 10 Ocak’ta Rusya Federasyonu ve ABD temsilcileri arasında Cenevre’de istişareler yapıldı. 12 Ocak’ta Rusya-NATO Konseyi toplantısı yapılacak ve 13 Ocak’ta AGİT sahasında çok taraflı bir toplantı planlanıyor.

Moskova’nın kilit şartlardan biri olan ittifak doğuya genişletmek olmayacağını yasa ile belirlenerek garantiye alınmasını istiyor.  Rus heyetinin başkanı Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov’a göre, “NATO dedikleri gibi, eğitim, istihbarat faaliyetleri, altyapı oluşturma vb. 1997’deki anlaşmaya dönmeli.”

Cenevre’deki istişareler sonrası, Ryabkov ABD’nin Rusya’nın güvenlik garantilerini ciddiye aldığını söylüyor. Ancak Ryabkov, NATO’nun genişlememesi konusundaki müzakerelerde ilerleme kaydedilmediğini kaydetti.

İSVEÇ YENİ ORDU KURUYOR

Krallığın Barış için Ortaklık programına üye olduğu 1994 yılının İsveç ve NATO arasındaki işbirliği için referans noktası olarak kabul edildiğini hatırlayalım. Bununla birlikte, Stockholm ve askeri blok arasındaki en yoğun etkileşim 20 yıl sonra gelişmeye başladı – 2014’te Galler’deki ittifakın zirvesinde İsveç Krallığı, genişletilmiş yeteneklere sahip bir ortak statüsü aldı.

Son zamanlarda, İsveç ordusu NATO üyesi ülkelerle yoğun tatbikatlar yürütüyor ve ittifak üyeleriyle askeri-teknik işbirliğini gözle görülür şekilde güçlendirdi. Büyük silah sözleşmelerinden biri, Amerika Birleşik Devletleri ile Patriot uçaksavar sistemlerinin tedariki için yapılan anlaşmaydı. Krallık 12 fırlatıcı ve 200’den fazla füze aldı. Yurtdışından silah teslimatları 2021 baharında başladı ve 2023’te tamamlanması gerekiyor.

Bununla birlikte, Stockholm’ün iç askeri politikası gözle görülür şekilde değişti. Özellikle, 2018’de İsveç, zorunlu askerliği geri getirdi. Bu önlemle krallık, toplam savaş zamanı birlik gücünü mevcut 55.000’den 2025’e kadar 80.000’e ve 2030’a kadar 100.000’e çıkarmayı planlıyor.

Ayrıca Stockholm, silahlı kuvvetlerin bakım maliyetini artırmak için bir yol aldı. 2025 yılına kadar İsveç ordusuna ayrılan fon %40 oranında artacak.

Ayrıca, İsveç Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı General Mikael Buden’in 2021’in sonunda bir Amerikan yayını olan Defence News’e verdiği röportajda söylediği gibi, İsveç askeri ihtiyaçlarına yönelik harcamalardaki artışın Rusya’nın eylemlerinin sonucu olduğunu söyledi.

Buna ek olarak, İsveç toplumunun ülkenin ittifaka katılma ihtimaline karşı tutumu da giderek değişiyor. Araştırma şirketi Ipsos’un son verilerine göre, krallığın NATO üyeliğine hala daha fazla muhalif var, ancak onları azaltma eğilimi de var.

Aralık tahminlerine göre, bu tür katılımcıların oranı %35’e düştü. Bu, 2014 sonundan bu yana en düşük rakam. İttifaktan yana olan İsveç nüfusunun oranı %33’e yükseldi, kararsızların sayısı ise %32’de kaldı.

MGIMO Entegrasyon Süreçleri Bölümü profesörü Lev Voronkov, RT’ye verdiği bir röportajda, son yıllarda yaygınlaşan efsanevi “Rus tehdidinin” yaygın korkularının İsveç’in olası ekonomik durumu hakkındaki tartışmalarda önemli bir etkisi olduğunu belirtti.

“KUZEY AVRUPA’YI NATO’YA ÇEKİYORLAR”

İsveç’e ek olarak, Kuzey Atlantik bloğu üyesi olmayan bir başka kuzey devleti olan Finlandiya da NATO’nun Rusya Federasyonu’na genişletilmemesi için garanti verilmesine karşı çıkıyor.

Başbakan Sanna Marin, ülke vatandaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, Helsinki’nin bloğa üyelik başvurusu yapma fırsatını elinde tuttuğunu söyledi. Ona göre, Finlandiya güvenlik politikası seçme özgürlüğünü savunmalıdır.

Moskova, doğal olarak, sınırlarına iki NATO üye devletinin daha gelmesi ihtimaline karşı olumsuz bir tavır sergiliyor. Aralık ayının sonunda, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova bir brifing sırasında, İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılması halinde bu tür adımların cevapsız kalmayacağını söyledi.

“Finlandiya ve İsveç’in öncelikle askeri bir yapı olan ve kesinlikle savunma gündemini ön planda tutmayan, ancak sadece agresif faaliyetlerde bulunan NATO’ya katılımının… Rus taraflarından yeterli adımlar atılacak ” dedi Zaharova.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne göre, ittifak “Helsinki ve Stockholm’ü kendi çıkarlarının ve fırsatçı politikalarının yörüngesine çekmek” yönünde amaçlı bir politika izliyor. Zakharova, Finlandiya ve İsveç’in yalnızca bloğun geniş çaplı tatbikatlarına daha aktif olarak katılmadıklarını, aynı zamanda kendi bölgelerini “bu tür manevralar” için de sağladıklarını kaydetti.

İsveç gibi Finlandiya da ABD ile askeri-teknik işbirliğini derinleştirme yolunda ilerliyor. Böylece, Aralık 2021’de Finlandiya hükümeti, Amerikan şirketi Lockheed Martin’den 64 beşinci nesil F-35 savaş uçağı satın almaya karar verdi. Savaşçılar 2025 ile 2030 arasında teslim edilecek. Bu amaçlar için Finlandiya yaklaşık 10 milyar Euro harcayacak.

Finlandiya’nın tarafsız kaldığı kabul ediliyor. Bununla birlikte, 1995’te parlamentoya sunduğu bir raporda, Finlandiya hükümeti üç yıl önce askeri bağlantısızlık ve meşru müdafaa ile ilgili ifadeleri onaylamış olmasına rağmen, “tarafsızlık” kavramını hariç tuttu. Ve 1997’de yetkililer, dışarıdan askeri yardım alma olasılığını zaten kabul ettiler.

Lev Voronkov’a göre, bugün Finlandiya ve İsveç, bloğun askeri ve siyasi faaliyetlerine derinden dalmış “NATO’nun özel ortakları” haline geldi.

Aynı zamanda uzman, Soğuk Savaş döneminde bile her iki ülkenin de Moskova tarafından provokasyon olarak algılanabilecek adımlar atmadığını hatırlattı. Voronkov’a göre, Stockholm ve Helsinki, Rusya ile olan savaşların olumsuz deneyimini dikkate aldı ve bir çatışma seyri durumunda güvenlik için ciddi sonuçların farkına vardı.

“İskandinavlar kuzey dengesi denen bir fikir buldular. Hem bölge içinde hem de ABD ve SSCB tarafından temsil edilen güç kutuplarıyla işbirliğinin geliştirilmesinden oluşuyordu. Ancak artık bu dengeli politika izlenmemektedir. Aynı zamanda, NATO’ya katılmak İsveç ve Finlandiya’nın çıkarlarına aykırıdır. Bana göre bu fırsatı savunmak Rusya Federasyonu üzerinde bir baskı aracına dönüştü” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi’nde profesör olan siyaset bilimleri doktoru Vladimir Stol, RT’ye yaptığı bir yorumda, İsveç’in ardından Finlandiya’nın aslında Kuzey Atlantik İttifakı’nın bir parçası haline geldiğini söyledi. Uzmana göre bu dönüşüm, Kuzey Avrupa’daki durumu önemli ölçüde kötüleştiriyor.

“Moskova, İskandinavların pragmatizmini her zaman memnuniyetle karşıladı ve onlara ticaret tercihleri ​​verdi. Ama görünüşe göre, onların sağduyuları geçmişte kaldı. Finlandiya örneğinde, İsveç örneğinin bulaşıcı olduğu ortaya çıktı ve şimdi aslında NATO yapılarına çok derinden entegre oldu. Görünüşe göre, her iki ülkenin seçkinleri, böyle bir politikanın bölgedeki durumu nasıl istikrarsızlaştırdığının ve Moskova ile ilişkilerin bozulmasından herhangi bir fayda sağlamayacaklarının farkında değil ”dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.