islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4945
EURO
34,9060
ALTIN
2.435,64
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

TEFEKKÜR-Ü YUSUF SÜRESİ -IV

TEFEKKÜR-Ü YUSUF SÜRESİ -IV
1 Ocak 2023 09:30
A+
A-

Merhameti yüksek bağışlaması bol Allah’ın adıyla.

Sohbeti Kur’an olanın yolu aydınlık olur. 8/

Hakkı, hakikatı, doğru yolu savunmanın ve temsil etmenin kalabalık ve güçlü olmakla ilintili olmadığını anlamak mümkündür. 9/

“Gözden ırak olan gönüldende uzak olurmuş” ifadesi insanoğluna mahsus “sevgi” vasfına uygun değildir.

İnsanoğlunun iktidar veya menfaat mücadelesinde entrika ve şeytanî planlar düzenlemelerinde ki acımasızlığı muhatapların kardeş olmasının bile bir mânâ ifade etmediğini göstermektedir.

Doğru ve arzu edilen hedeflere; İzlenecek yanlış yöntemler ve usullerle gidilmez.

İyilikte de kötülükte de sebep ve sonuç arasında doğrudan bağ vardır.

İnsanlığın geneli tarafından genel kabul görmüş gayrimeşru hal ve hareketleri yapmak isteyen her kimse vicdanında mutlaka kendince makul bir gerekçe bulmaktadır.

Kişi hayatında işlediği her gayrimeşru eylemlerini yaparken sürekli yapmamak üzere kendi vicdanıyla iç dünyasında kendince pazarlık yapmaktadır.  10/

İnsanoğlunun ömrü hayatında; çevresince nice olumlu yaklaşımlarının arka planında kıskançlık, çekememezlik, kin tutma, hazımsızlık, zarar verme gibi kötü niyetler olabilmektedir.

Zarar verme niyeti taşıyan masum görünüşlü davranışların tespiti ancak niyetin fiiliyata geçmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden ayırmak mümkün değildir.

İnsan, irtibatlı olduğu çevresine dünyevi kazanç elde etmek için zarar vermektedir veya düşünmektedir.

Kişi; Akraba, eş, dost v.b. yakın çevresine vereceği veya verdiği, özel bilgilerin zaman içerisinde kendisine zarar vermek isteyenlerin gerekçesi olabilmektedir. 11/

İnsanoğlunun çevresinde kendisine gösterilen iyi niyetli sözlerin ve eylemlerin arka planında sonuç itibariyle acı ve zulme sebebiyet verici plan ve tuzak olabilmektedir.

Resûlullah’ın (a.s) “Ameller niyete göredir.” sözünün altındaki sebebin insan zekasına yönelik şeytanî fısıltıdan ibaret olan bu durum olabilir. 13/

Bir topluluk içerisinde çoğunluk tarafından hemfikir olarak alınan kararın aleyhinde bireysel durulması mümkün değildir.

Bir toplulukta iyilikte kötülükte bireysel olarak yaygınlaşmaktadır. Ne zamanki toplumsal kabul çoğunluk halini aldığın da mahalle baskısına evrilir. Kötülük olsun iyilik olsun bu durumda bireyin etkinliği kalmaz, fonksiyonunu yitirir.

İnsanoğlu bazen öyle durumlarla karşı karşıya kalır ki; Bir şeylerin ters gideceğini, olumsuzluklar yaşayacağını bile bile karşı koyamadığı kararlar almak zorunda kalabilir.

Subhanallah…Estağfirullah…Elhamdüllah…

Yusuf Suresi düşünsel okumalarımdan zihnime yansıdı.

İlahi mesajın kişiye özel zihinsel yansımalarını keşfetmek ve istikametinizin doğru olması için Kur’an okuyunuz!

En doğrusunu Allah (cc) bilir.

(DEVAM EDECEK)

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.