islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4753
EURO
34,9656
ALTIN
2.436,39
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Türkiye’de Antidepresan Satışındaki Artış Toplumda Ruh Sağlığının Bozulduğunun Bir Göstergesi mi?

Türkiye’de Antidepresan Satışındaki Artış Toplumda Ruh Sağlığının Bozulduğunun Bir Göstergesi mi?

Türkiye’de antidepresan kullanımı artıyor. Covid’in yarattığı stres, anksiyete bozukluklarında, depresyonda, bilişsel işlev bozukluklarında bir artışa yol açtı. Hem unutkanlıkla ilgili, hem kaygıyla ilgili hem de mutsuz olmayla ilgili psikiyatrik sorunlarda bir artış görüldü. Bunların bir sonucu olabilir elbette.

Antidepresanlar, psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan son derece etkin ilaçlardır. Ancak son dönemde antidepresan kullanımında yoğun bir artış yaşanıyor. Yapılan çalışmalara göre bireysel sebepler kadar toplumsal sebeplerde antidepresan kullanımını arttıran faktörler arasında.

TÜRKİYE’DE NE KADAR ANTİDEPRESAN KULLANILIYOR?

OECD’nin 2020 yılı verilerine göre antideprasan ilacı kullanımının en yüksek olduğu ülke İzlanda. Bu ülkede bin kişiye günlük 153 doz antideprasan düşüyor. En düşük ise 20 doz ile Letonya’da.

Türkiye’de ise 2008-2020 yıllarını kapsayan son 12 yılda kişi başına antideprasan kullanım miktarı yüzde 76 arttı. Sağlık Bakanlığı’nın verileri, 2020’ye kadarki 11 yılda antidepresan kullanım miktarının yaklaşık yüzde 70 arttığını gösteriyor.

Diğer bazı ülkelerde bu miktar şöyle: Portekiz 131 doz, Kanada 122 doz, İngiltere 108 doz, Yunanistan 66 doz, Almanya 62 doz, Türkiye 49 doz ve Güney Kore 27 doz.

OECD verilerine göre Türkiye Avrupa’da antideprasan ilaçlara en çok harcama yapan ülkeler listesinde dördüncü sırada. Türkiye 2020 yılında antideprasan ilaçlara 139 milyon ABD doları harcadı. Zirvede ise 812 milyon dolar ile Almanya var.

ANTİDEPRESAN İLAÇLARININ SATIŞININ ARTMASI, TÜRKİYE’DE RUH SAĞLIĞI BOZUKLUKLARININ ARTTIĞI ANLAMINA GELİR Mİ?

Belirsizlik, ruh sağlığının bozulmasına neden olan ağır risk faktörlerinden biri. Bunun nedeni ise belirsizlik kaygıyı oldukça artıran bir şeydir. Mesela gençlerimiz, gelecek kaygısı yaşıyorlarsa, bundan 5 yıl sonrasını göremiyorlarsa, psikiyatrik hastalıklar, kaygı bozukluğu, depresyon gelişebilir.

Son yıllarda gençlerde en sık görünen durum geleceklerinin belirsiz olmasıyla ilgili yaşadıkları sıkıntı ve strestir. Bununla birlikte ekonomik zorlukların yanı sıra deprem, savaş, salgın gibi benzeri toplumsal olayların toplumsal ruh sağlığını bozacak öteki etmenler olduklarını da söyleyebiliriz.

 

 

ETİKETLER: Manşet