islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

ÜÇ AYLARI TAMAMEN ORUÇLU GEÇİRMEK CAİZ MİDİR?

ÜÇ AYLARI TAMAMEN ORUÇLU GEÇİRMEK CAİZ MİDİR?
27 Ocak 2024 09:00
A+
A-

Malum üç aylar içerisindeyiz, haram aylar dahilinde sırasıyla Recep, Şabanı idrak ederek gönüllere huzur veren o mübarek Ramazan ayına ulaşacağız. Geçen ki köşe yazımızda üç aylar hakkında ve kandil gecelerinden bahsetmiştik, ama bugünlerde en çok konuşulan konu “Üç ayların tamamını oruçlu geçirmek caiz midir?” konusudur.  

Öncelikle şunu ifade edelim ki oruç tutmanın bayram günlerine denk gelmedikçe bidat olma durumu yoktur.

Tamamını oruçla geçirebilirz, kefarete kalan orucumuz varsa yerine getirebiliriz.  “Ama bu ayların Ramazan ayından farklı olması gerektiği, Ramazan ayına benzememesi gereksiniminden dolayı, Recep ve Şaban ayında bazen tutup bazen tutmamanın daha uygun olacağı hadislerde aktarılmıştır.” Hz. Peygamber “Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak, haram aylarda tut ve bırak, haram aylarda tut ve bırak.”(bk  Ebu Davut, Savm 54)  buyurmuş gine bir başka hadisinde ise Hz Peygamberimiz İbn Abbas’tan (ra)  rivayetle  “Bazen oruç tutardı, tutardı öyle ki hiç iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de mütemadiyen iftar ederdi, öyle ki hiç oruç tutmayacak sanırdık”  (bk.Buharî; Müslim) buyurmuştur. “Ramazan ayı dışında hiç bir ayın tamamını oruçlu geçirmenin dini bir kaynağı bulunmamaktadır.

Allah Rasulü Hz Muhammed (sas)  Şaban ayında, Recep ayına göre daha fazla oruç tuttuğuda yine ravilerin aktardığı rivayetlerde yer verilmektedir.

Receb ayının fazileti ve bu ayda oruç tutulmasıyla ilgili rivayetlerin zayıf olmasından dolayı bu orucun hükmü hakkında âlimler değişik görüşler ileri sürmüştür. “Bazı âlimler receb ayında oruç tutmayı müstehap kabul ederken bazıları, receb ayına özel bir kutsiyet atfedilmesi ve halkın bunu zorunlu bir ibadet şeklinde algılaması endişesiyle bu ayda oruç tutmayı sakıncalı görmüştür.”  Peygamber efengimizin üç aylara girdiğinde “Allahım Recep ve Şabanı bize mübarek kıl ve bizi hayırlısıyla Ramazana ulaştır” (Taberânî, el-Muʿcemü’l-evsaṭ, IV, 189; Ebû Nuaym, VI, 269; ayrıca bk. Müsned, I, 259) şeklinde dua ettiği aktarılmaktadır

Özet ile hasıl olmak gerekirse;  kişi ramazan ayı dışında dilediği kadar nafile oruç tutabilir.  Efendimizin bazı şeyleri arada terk etmesinin ümmetime farz olmasından korkarım diyerek yaptığını ve Hz. Rasulullahın Bazen yapıp bazen terk ettiği sünnetlerini, bizim sevaba daha çok muhtaç olduğumuzdan dolayı devamlı yapmak daha hayırlı olacaktır. Tamamını oruçlu geçiremesek dahi ras gele tutmak yerine Eyyâm-ı biyd, olarak geçen ayın en parlak olduğu hicri ayların 13, 14 ve 15. geceleri olarak bilinmektedir. Resûlullah (s.a.s.), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ve o günlerde oruç tutmanın senenin tüm günlerini oruçlu geçirmek gibi olduğunu belirtmiştir.

Rabbim üç aylarımızı hayırlı kılsın ve bizi manevi değerimiz olup Sonu Cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayına ulaştırsın. (AMİN)

                                                                                                                                   

Dursun GİZLİ

EĞİTİMCİ-YAZAR

YAZARIN DİĞER YAZILARINI OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.