islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4918
EURO
34,7643
ALTIN
2.490,07
BIST
9.560,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Yemen’de Suudları Destekleyen Gösteriler

Yemen’de Suudları Destekleyen Gösteriler
17 Ağustos 2020 15:55
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Yemen’in Suud ve Emrilikler denetimindeki bölgelerinden binlerce Yemenli Perşembe günü hükümetin Taiz vilayetini Husi güçlerinden kurtarmasını ve şehrin güvenliğini yeniden sağlamasını talep ederek ülkenin güneyinde bir miting düzenledi. Miting, protestocuların Suudi destekli hükümeti İran destekli Husi’lerle Taiz kentinde çatışmaya çağıran sloganlar attığı “Şehit Aileleri” adlı sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlendi. Mitingi düzenleyenler tarafından okunan bir açıklama, Başkent’ten kovulmuş olan BM’in tanıdığı Yemen hükümetine ve Suudi liderliğindeki Arap koalisyonuna Taiz vilayetinin Husilerden kurtuluşunu desteklemesi ve Yemen’deki “Acem ihtirası” olarak tanımladığı şeyle yüzleşmesi çağrısında bulundu. Pazar günü Güney Yemen’de silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalarda dört sivil öldü ve 6 kişi yaralandı. Olayın ardından 13 farklı grup, güvenlik güçlerini Taiz vilayetindeki sivilleri korumaya çağırdı.

Yemen, Husi’lerin yönetimde olduğu başkent Sana’a da dahil olmak üzere ülkenin çoğunluğunu yöneten hükümetin başa gelip 2015 yılında 30 yaşındaki Suud veliaht prens MBS’nin başlattığı ve İngiliz uzmanların yönettiği savaşla tam bir şiddet ve kaosla ülkesi haline geldi. Kriz, 2015 yılında Suudi liderliğindeki askeri koalisyonun Husi kazanımlarını geri almayı amaçlayan yıkıcı hava bombardımanlarıyla arttı. Milyonlarca insan açlık ve salgın hastalıklardan ölürken, dünyanın en korkunç insani krizlerinden birine yol açan çatışmada siviller de dahil yüzbinlerce Yemenlinin öldürüldüğüne inanılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.