islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5650
EURO
34,9596
ALTIN
2.447,87
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Sahte İçki Sağlığa Zararlı da Gerçek İçki Zararsız mı?

Sahte İçki Sağlığa Zararlı da Gerçek İçki Zararsız mı?
22 Temmuz 2019 12:38
A+
A-

Sahte İçki Zehirlenmesinden Adana’da 9 Kişi Öldü

Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, son dönemde metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle 70 kişinin il genelinde hastanelere başvurduğu ve tedavi altına alınan bu kişilerden 9’unun hayatını kaybettiğini bildirdi. Açıklamada ayrıca şunlar ifade edildi: “Vatandaşlarımızın sahte alkollü içki konusunda gereken dikkati göstermeleri, sahte içkinin her türlü üretimine, kullanımına yönelik faaliyetlerin içinde bulunmamaları, kendi sağlıkları ve toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir.”

Sahte İçki Sağlığa Zararlı da Gerçek İçki Zararsız mı?

Kaçak yollarla yani devletten ruhsat almaksızın merdiven altı olarak tabir edilen uygunsuz şartlarda üretilen metil alkollü içki tüketenler, çok kısa süre sonra kalıcı körlük gibi değişik rahatsızlıklar yaşamaktadır. Bazen tıbbî müdahalelere rağmen bu içkileri aşırı miktarda tüketenler, ölümden bile kurtulamamaktadır. Sahte içkilerin sağlığı tehdit ettiği kesindir. Peki sahte olmayan yani ruhsatlı alkollü içkiler, sağlımıza zarar vermiyor mu? Tabiî ki onlar da zarar vermektedir.

Mesela her iki içki türü de alkol alımının hemen sonrasında insanın aklen sağlıklı düşünme yetisini bozmakta, mantıklı düşünme, karar verme ve hareket etme yeteneğini sarsmaktadır. Böyle bir durumda alkollü kişinin fizikî hareket kapasitesi azalır ve uygunsuz eylemler sonucunda arzu edilmeyen kazalar ve hatta ölümler meydana gelebilir.

Gerçek içkilerin zararları, çoğu zaman birden kendisini göstermez. Sahte içkilere göre gerçek içkiler, sahte içkilerin sebep olduğu zararların aynısı tedricî olarak ortaya koymaktadır. Mesela sahte içkiler, hemen körlüğe yol açarken, gerçek içkiler de zamanla göze giden görme sinirlerini tahrip etmekte ve ileride görme sorunlarına yol açmaktadır.

Bu bağlamda sürekli olarak içilen gerçek içkiler de zamanla beyin hücrelerini öldürmekte, beyni küçültmekte ve hafızayı zayıflatmaktadır. Bunama, demans ve erken yaşlanma, alkollü içki tüketiminin geri dönüşümü olmayan gayri ihtiyari bir neticesidir. Gerçek de olsa her alkollü içecek, gastrit ve ülserin meydana gelmesini tetiklemektedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin, minerallerin ve diğer besin maddelerinin vücut tarafından emilmesine engel olmaktadır.

Alkollü içki tüketen bir insan, sabahları ağız kuruluğu ve baş ağrısı ile yorgun olarak uyanmakta, sürekli olarak kullanması halinde kalıcı uyku bozuklukları dahî yaşayabilmektedir. Alkol, er veya geç kişilerde kanser riskini artırmaktadır. Yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerinin önemli bir kısmı, alkole bağlanmaktadır. Çoğu zaman kalp hastalıklarına sebep teşkil eden yine alkoldür. Kalp yetmezliği ve kalp ritim bozukluğu da ekseriyetle alkol tüketmekten dolayı meydana gelmektedir. Az miktarda alkol kullananlarda dahî kalp ve damar hastalıkları görülebilmektedir.

Ezcümle

Kısacası, ister sahte, isterse gerçek olsun bütün alkollü içkiler, sağlığımıza zararlıdır. Şu kesin: Alkollü içkilerin azı da çoğu da emanet olarak görmemiz gereken bedenimiz için her halükârda zararlıdır. Allah-u Teâlâ içki konusunda bizi açıkça uyarmıştır:

 “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları, şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide: 90).

Bir pislik olan içkinin (ister sahtesi, isterse gerçeği olsun) sağlımıza faydalı olabileceğini artık kimse iddia etmiyor. Bu pislikten bilinçli olarak yani imanın bir gereği olarak uzak duran bir insan, hem dünyevî sağlığına, hem de uhrevî kurtuluşuna erişmiş olur. Aksi takdirde sürekli olarak içki içen bir insan, Allah’ın emrini açıkça çiğnediği için, günahkâr ve hatta müşrik olarak muamele görür. Nitekim Allah’ın Resulü de içki konusunda bizlere ikaz etmiştir:

“İçki müptelası olarak ölen bir kimse, puta tapan bir kimse gibi Allah’ın huzuruna çıkar.” (Taberani: 12/45).

Allah, değişik isimler altında satılan fakat haddizatında bir pislik olan alkollü içkilerden bizleri uzak tutsun ve müptelası olanları da bu kötü alışkanlıktan kurtarsın.

Prof. Dr. Ali SEYYAR

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.