islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5432
EURO
34,8629
ALTIN
2.427,81
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Barış kandilinizi tebrik ederiz

Barış kandilinizi tebrik ederiz

Tekrara düşülmemesi için Mir’at Haber sitemizde yayınlanmakta olan “Üç Ayların Başlangıcı Olan Recep Ayı Haram Aydır/Barış Ayıdır”  ve “Recep Ayını Yüceltmeli, Hurafelerden de Arıtmalıyız”  başlıklı makalelerimizin okunmasını tavsiye ederiz.

Reğaib ile İlgili Yazamadım

Rahmetli babacığımın yaptırdığı camide 6 yıl, Ünlü Süleymaniye Camii’inde 12 yıl İmam Hatiplik yaptım. İki yüzün üstünde Cuma hutbesi hazırlayıp sundum, ama Reğaib Gecesi/Kandili ile ilgili bir hutbe yazamadım. Çünkü Reğaib gecesini konu alan ne Kur’ânî ne de Nebevî bir bilgi vardı. Reğaib yakıştırılmıştı. Yakıştırmalara ihtiyaç var mıydı? Elbette ki yoktu. Ama İslâm “Evrensel, Bir Hayat Düzeni” olarak görülemezse boşluk olarak görülen alan hurafelerle doldurulur.

Her Gece Rahmet Gecesidir

Önce şu hakikati belirleyelim. Sahih olmayan rivayetlerle Reğaib gecesi denilen gecede var olduğu açıklanan özellikler istisnasız her gecede ama her gecede vardır. Ana hadis kaynaklarımızdan Buharî’nin rivayet ettiği şu hadisi bir müjde olarak okuyabiliriz:

“Yüce Rabbimiz, her gece, gecenin son üçte biri kaldığında dünya semasına  rahmetiyle zuhur ederekşöyle buyurur: ‘Bana dua eden yok mu duasını kabul edeyim! Benden bir şey isteyen yok mu ona dilediğini vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu bağışlayayım!’” ( Buhârî, Deavât, 14)

Dört Büyük Barış Ayımız Var

İlk insan ve İslâm toplumundan beri var olan ve Kıyamet Günü’ne kadar yürürlükte kalacak olan dört barış ayımız var. (el-Tevbe, 9/36) Bunlardan ilki Recep ayıdır. Diğerleri peş peşe gelen Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarıdır.

Dünyamızda siyasî ve ekonomik ilişkilerin kesintisiz sürdürülmesi ve cihanşumül bir insanlık kongresi de olan Haccın ifa edilebilmesi için bu haram aylara ihtiyaç vardır.

Açıklamıştık ama bir daha değinelim. Bütün zaman birimlerinde insan hakları ve özgürlüklerine saldırıların durdurulması gerekir, ama haram aylar denilen barış aylarında daha bir durdurulması gerekir.

Recep Barış Ayıdır

Recep insan varlığı ve onuruna tecavüzün özellikle haram kılındığı Haram aydır yani barış ayıdır. Dünya ölçeğinde Müslümanların dini bir görev olarak bir araya gelecekleri gün de Cuma Günü’dür. Her gün gibi Cuma günü de Fecrin doğuşuyla (orucun başlayacağı ve sabah namazının kılınabileceği ilk vakit) başlar. O halde Recep ayının fecirle başlayan ilk Cuma günü “Evrensel Barışın”maddileştirilen manevî bir merasimle ilan edileceği gün/gecedir.

Reğaib Barışa Rağbet Gecesi Olmalıdır

Recep ayının ilk Cuma Gecesi–Günü’ne Reğaib yani yönelişler olacaksa bu barışa yönelik olmalıdır. İnsanlığa çağrılar ve dualar barışa ilişkin olmalıdır. Çünkü Reğaib gecesine atfedilen ilahî rahmet ve bağış her gecede vardır.

Reğaib gecesiyle ilgili gelenek sürdürülse ne olur?

İslâm’ın daha bir parlatılması gereken evrensel barış yüzü karanlıkta bırakılmış olur. Bir takım namaz ve dua uydurmaları ile Peygamberimizin şer olarak nitelediği bidat işlenmiş olur. İlahı rahmet belli zamanlara sıkıştırılarak müminler tembelliğe yöneltilmiş olur.

Amacımız Reğaib gecesi dediğimiz geceleri barış gecelerine dönüştürmek olmalıdır.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.