islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5196
EURO
34,8916
ALTIN
2.431,57
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

BM Genel Kurulu, İslamofobi ile Mücadele Karar Tasarısını Kabul Etti

BM Genel Kurulu, İslamofobi ile Mücadele Karar Tasarısını Kabul Etti
16 Mart 2024 13:57
A+
A-

BM Genel Kurulu, İslamofobi ile Mücadele Karar Tasarısını Kabul Etti

“BM Genel Kurulu, Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü’nde bir karar tasarısını kabul etti. Tasarı, İslamofobiyle mücadele adımlarını içerir. Oylama sonucunda 115 ülke “evet” derken, 44 ülke “kararsız” oy kullandı. Türkiye’nin aktif rolü dikkat çekti. Ayrıca kabul edilen kararda medyanın ayrımcılığı ve Müslümanlara yönelik dini hoşgörüsüzlüğün kınanması talep ettiler. BM Daimi Temsilcisi Önal, İslamofobinin demokrasi için de bir tehdit olduğunu belirtti. UNFPA, Gazze’deki insani krizi “insanlık krizi” olarak tanımladı. Ve durumun özellikle hamile kadınlar için zor olduğunu vurguladı.

Oylama Sonuçları ve Dikkat Çeken Ülkeler

BM Genel Kurulu salonunda gerçekleşen oylama, 115 “evet” oyu ile sonuçlandı. 44 ülke ise “kararsız” oy kullandı. Bu ülkeler arasında Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya gibi Batılı ülkeler bulunmaktaydı. Bunun yanı sıra Yunanistan, İsveç, Ukrayna ve Hindistan gibi ülkelerin bulunması dikkat çekti.

Türkiye’nin Rolü ve Tepkisi

Türkiye, karar tasarısını hazırlayan grupta yer aldı. Oylama sürecinde İslamofobi ile Mücadele karar tasarısının müzakereleri sırasında esneklik gösterildiğini ifade etti. Türk delegasyonu, oylama öncesinde tasarıya destek çağrısında bulunarak, tasarıya getirilen değişiklik önerilerine karşı oy kullandı.

Kabul Edilen Kararda Neler Var?

Kabul edilen kararda, medyanın her türlü yayınında ayrımcılığı, şiddeti ve dini nefreti teşvik eden içeriklerin yanı sıra Müslümanlara yönelik dini hoşgörüsüzlüğün, tek tipleştirme ve düşmanlıkların kınandığını belirttiler. Ayrıca, üye devletlerden dini hoşgörüsüzlüğe ve Müslümanlara yönelik şiddete karşı yasal ve politik önlemler alması talep edildi.

BM Daimi Temsilcisi Önal’ın Açıklamaları

BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, İslamofobinin sadece Müslümanlar için değil, demokrasi için de bir tehdit olduğunu belirtti. Önal, üye devletlere Müslümanlara karşı şiddetin kışkırtılmasını engellemek için gerekli bütün tedbirleri almaları çağrısında bulundu.

UNFPA’dan Gazze Açıklaması

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Gazze’deki insani krizin insanlık krizi olduğunu belirtti. UNFPA Filistin Temsilcisi Dominic Allen, Gazze’de yaşananların tarif edilemeyecek kadar kötü olduğunu ve özellikle hamile kadınlar için durumun zor olduğunu ifade etti.

Sonuç Olarak

BM Genel Kurulu’nun İslamofobi ile mücadele karar tasarısını kabul etmesi, uluslararası toplumun bu konudaki ciddiyetini ve kararlılığını gösteriyor. Türkiye’nin bu süreçteki aktif rolü ve UNFPA’nın Gazze’deki insanlık krizine dikkat çekmesi, küresel düzeydeki sorunlara çözüm bulma çabalarını yansıtıyor.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.