islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3695
EURO
35,0050
ALTIN
2.325,46
BIST
9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ÇOCUKLARIMIZA RAMAZAN BİLİNCİ VE SEVİNCİ NASIL KAZANDIRABİLİRİZ?

ÇOCUKLARIMIZA RAMAZAN BİLİNCİ VE SEVİNCİ NASIL KAZANDIRABİLİRİZ?

Ramazanı ve orucu çocuklara nasıl anlatmalıyız?

Oruç sabırdır, mideyle birlikte dili de terbiye etmektir. Oruç yoksulun açın halinden anlamak,  paylaşmak, yardımlaşmaktır, oruç sağlıktır sıhhattir. Orucu anlamak Müslüman insanın görevidir, ancak okul öncesi çocuklarından da orucu yetişkinlerin anladığı gibi anlaması beklenemez. Peki onlara ramazanı ve orucu nasıl anlatmalıyız?

“Ramazan birlik ayıdır, hep beraber aynı anda aç kalmak sonrasında yemek içmektir. Oruç bize sabredebilmeyi öğretir. İftar saatine kadar açlığımıza sabrederiz. Oruç, dünyanın çeşitli yerlerinde fazla yiyecek bulamayan insanları anlamamız ve onlara yardım etmemiz için bir fırsattır. Ramazan ayı Allah’ın en sevdiği ve duaları en çok kabul ettiği aydır” diyerek açıklamamız yeterli olacaktır. Bunun haricinde daha derin bilgiler sunmaya çalışmamız uygun olmaz, neden mi? Çocuklar bizim anlatmaya çalıştıklarımızı farklı bir süzgeçten geçirerek yorumlar ve kendi anladığını da birçok soru ile güçlendirmeye çalışır. Bu yüzden oruç gibi derin manalı bir ibadeti çocuklara hakkıyla anlatmaya çalışmak okul öncesi dönem için erkendir. Misal orucun sağlığa faydalı yönünden bahsettiğimiz çocuk, yemek yemek istemediğinde “oruç sağlıklıydı hani, ben oruç tutuyorum” diyebilir, ya da orucun nefis terbiyesi olduğunu açıklamaya çalışmak çocuklar için karmaşık bir bilgi yüklemesi olabilecektir.

Ramazan hazırlıkları nasıl olmalı

Ramazan hazırlığını Müslümanın nefsi ile yapması, Rabbime daha yakın olabilmek için nelerden uzaklaşması gerektiğini düşünmesi, dilini de midesi gibi tutabilmeyi öğrenmesi en azından buna niyet etmesiyle olur. Ama çocukların ramazan hazırlığı ve heyecanı yaşamasını istiyorsak bunu da onların iç dünyasına hitap edebilecek şekilde anlatmaya yaşatmaya çalışmalıyız. Çocuklar kutlamalardan, süslemelerden çok hoşlanırlar. Eminim ki birçok çocuk birkaç ay evvel yaşanan yılbaşı süslemelerine ve kutlamalarına özenmiş, ebeveynlerini kutlama istedikleri için zor durumda bırakmışlardır. Belki de ebeveynleri çocuklarına “Bizim dinimizde yok böyle şeyler” demiştir. Ama bizim dinimizde vardır böyle şeyler. Bizim dinimizde çocuk dünyasına inmek, kutlamalar yapmak vardır. Ancak bunu doğru zamanda, doğru nedenlerle ve Rabbimizin razı olduğu şekilde yapmak vardır. Çocuklarımızın bu kutlama süsleme istekleri için ramazan çok da güzel bir fırsattır. Rabbimizin en sevdiği ay ramazan ise çocuklarımız içinde kutlanması gerekli olan aydır. O yüzden ramazanın yaklaştığı şu günlerde çocuğumuzla odasını onun sevdiği süslerle süsleyebiliriz. Çok istediği bir oyuncağı hediyeyi “Ramazan birlik ayıdır, yardımlaşma ve mutluluk ayıdır. Sana ramazanda o oyuncağı alacağız” diyebilir ve alabiliriz. Hatta süslediğimiz evimize çocuğumuzun arkadaşlarını davet ederek hepsine küçük ramazan hediyeleri verebiliriz. Bu hediyeler maddi olarak pahalı ürünler olmak zorunda da değil, belki çocukların seveceği şekilde yapılmış bir kurabiye bile süslü paketiyle ramazan ikramı olarak sunulabilir ve çocukların hafızalarında ramazan şenliği olarak mutlu bir anı bırakabilir.

Çocukları oruca teşvik etmek

Oruç tutmak elbette ki çocuklar için farz olmayan ve hatta zor olabilen bir durumdur. Ancak gelecekleri için bir hazırlık, öğrenme süreçleri için bir taklit olabilmesi için Onlara (5 yaşından sonra) kısa süreli oruçlar tutturulabilir. Oruç, isteklerinin hemen olmasını dileyen, oynadıkları bilgisayar oyunlarında bile anında kazanmaya alışan, dikkat süreleri kısa olan çocuklarımıza sabredebilmeyi ve nefisleri ile mücadele etmeyi öğretme fırsatıdır. Çocuğun orucu kısa süreli olmalı dedik çünkü uzun günler ve okul saatleri, çocuk için tam gün oruç tutabilmeye uygun değildir.  Ama özellikle 7-8 yaşlarındaki bir çocuk hem yetişkinlerini taklit edebilmek istediği hem de güçsüz görünmeyi istemediği için orucu tam tutmak isteyecektir. Onlara orucun yetişkinler için sabah ezanından akşam ezanına kadarlık sürede olduğu, çocuklar için bu sabır süresinin ikindiden akşama kadar olmasının daha sağlıklı olduğu anlatılmalıdır.  İftara kadar kendisini tutup sabredebilen çocuk iftar zamanı mükâfatını almanın sevincini ve sabredebilmenin gururunu da yaşayacaktır. Burada yetişkinlere düşen “Daha küçüksün kıyamam, acıktıysan yarın tutarsın, azcık su içiver” şeklinde başladıkları işi yarım bırakmayı önerici, daha büyük çocuklar içinse “Sınavın var, başarısız olursun, yarın oruç tutma” gibi caydırıcı cümleler kurmayıp, “başarabilirsin, gayret et bakalım, az kaldı, sabredeceğine inanıyorum” gibi sözlerle destekleyici olmaktır. Bununla birlikte iftar sofralarında ailece birlikte olmak, çocuğun sevdiği bir yemeği bulundurmak, orucu dua ile açmak, elimizden geldiğince iftar sofralarımıza davette bulundurmak, israf etmeden doymanın şükrünü dile getirmek mideyle birlikte ruhunda doyması için de dikkat edilmesi gereken durumlardır.

Oruç ile örnek olduğumuz çocuğa sadece açlığa değil birçok şeye de sabırlı olabildiğimizi örneklememiz de önemlidir. “Zaten oruçluyum başım çok ağrıyor, oruç oruç sinirlendiriyorlar, oruçluyken her şeye çok zorlanıyorum,” gibi cümleler kurarak dili şikayete alıştırmak, trafikte önümüze çıkan arabaya, biraz geç kalan arkadaşa, sıramıza saygı gösteremeyen birine çabucak sinirlenerek nahoş tepki vermek, çocuğa ramazana ve oruca dair vermek istediğimiz tüm değerleri gölgeleyebilecektir unutmayalım.

Şeyma DEMİİRCAN NAMAZCI

 

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar