islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MACARİSTAN’A GİDİYOR

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MACARİSTAN’A GİDİYOR
16 Aralık 2023 12:50
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tarihi Macaristan Ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaklaşan Macaristan ziyareti, yeni bir dönemi başlatıyor. Bu ziyaret böylece Türkiye ve Macaristan arasındaki ticari ilişkileri güçlendirecek. Bu ziyaret aynı zamanda, her iki ülkenin ekonomik işbirliklerini daha da derinleştirecek stratejiler geliştirmelerine olanak sağlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret programı ise siyasi ve diplomatik gündem maddelerini kapsayacak şekilde hazırlandı. Ancak ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi de bu ziyaretin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.

2023 yılının ilk 10 ayında, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3,3 milyar dolar oldu. Ve bu rakam, her iki ülkenin ekonomik işbirliğinin boyutunu gösteriyor. Erdoğan’ın ziyareti, ticaret hacminin 6 milyar dolara çıkarılması hedefine ulaşmada kritik bir rol oynayacak. Ayrıca, bu ziyaret iki ülke arasındaki ekonomik bağları daha da güçlendirecek. Ziyaret sırasında, iki ülke arasındaki ticari bağların güçlendirilmesine yönelik somut stratejilerin ve yol haritalarının oluşturulması bekleniyor. Bununla birlikte, iki ülke arasındaki işbirlikleri, yatırımlar ve ticaret anlaşmaları da masaya yatırılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’ın önde gelen siyasi liderleriyle bir araya gelecek. Bu görüşmelerde, iki ülkenin ekonomik işbirliklerinin yanı sıra, siyasi ve diplomatik konular da ele alınacak. Bu toplantılar, her iki ülkenin gelecekteki işbirliklerinin temelini atacak. Bununla beraber mevcut ilişkileri daha da ileriye taşıyacak önemli fırsatlar sunacak.

Erdoğan’ın ziyareti, Türkiye ve Macaristan arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra, bölgesel ve global meselelerde işbirliğini de güçlendirecek.

Bu ziyaret, her iki ülkenin gelecekteki ekonomik ve siyasi ilişkileri için önemli bir kilometre taşı olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Aralık Pazartesi günü Macaristan‘a önemli bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyarette, siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra, bununla beraber iki ülke arasındaki diplomatik bağları da güçlendirecek. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolara çıkarılması ve bu yıl 10 ayda ulaşılan 3,3 milyar dolarlık ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.

İki Ülkenin Yüz Yıllık Diplomatik İlişkileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Budapeşte ziyareti, Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkilerde tarihi bir güne denk geliyor. Ayrıca bu ziyaret 1. Dünya Savaşı sonrası kesilen ilişkilerin 1923’te İstanbul’da yeniden kurulduğunu hatırlatıyor. Bu ziyaret, dolayısıyla söz konusu anlaşmanın üzerinden geçen 100 yılın anlamını taşıyor.

Ekonomik ve Siyasi İş Birliklerinin Değerlendirilmesi

Erdoğan’ın ziyaret programında, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ve Başbakan Victor Orban ile görüşmeler öngörülüyor. Bunun yanında, Türkiye’nin Avrupa Birliği ilişkilerinden Gazze’deki son duruma kadar çeşitli konular masaya yatırılacak. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nda, bu nedenle ilişkilerin her yönüyle değerlendirilmesi planlanıyor.

Ticaret ve Yatırımda İlerleme

Türkiye ve Macaristan’ın öncelikli hedeflerinden biri, ticaret hacmini ilk aşamada 6 milyar dolara çıkarmak. Türkiye, Macaristan’a motorlu kara taşıtları, makineler ve cihazlar gibi çeşitli ürünler ihraç ediyor. İthal edilen ürünler arasında ise makineler, kazanlar ve organik kimyasal müstahzarlar bulunuyor. Türk müteahhitlik firmaları Macaristan’da 55 proje üstlendi. Türkiye’nin Macaristan’a ihracatı son dönemde yıllık ortalama yüzde 8,8 büyüdü. Geçen yıl toplam ihracat 1,6 milyar dolar, ithalat ise 1,8 milyar dolar oldu. Enerji alanında da önemli anlaşmalar imzalanıyor, çünkü BOTAŞ ve MVM arasında doğal gaz ihracat anlaşması yapıldı. Türkiye, TürkAkım Boru Hattı ile Macaristan’a Rus gazı taşıyor, bu da enerji alanındaki işbirliklerini güçlendiriyor.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE