islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

ET YEYİNİZ VE YEDİRİNİZ

ET YEYİNİZ VE YEDİRİNİZ
6 Temmuz 2023 10:00
A+
A-

BBC Türkçe’nin Haberi Şöyle:

‘Vegan ve vejetaryenlerde ‘kalp rahatsızlığı riski daha düşük, felç riski daha yüksek’

Uzmanlar, vegan ve vejetaryen beslenme tarzını benimseyenlerde kalp rahatsızlıklarının daha az görüldüğünü ama felç riskinin ise et yiyenlere kıyasla daha fazla olduğunu söyledi.

Oxford Üniversitesi’nin araştırmasına göre vegan ve vejetaryenlerin kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski, et yiyenlere oranla %22 daha düşük. Kırmızı et yemeyip yalnızca balık yiyenlerde (peskateryanlarda) ise oran %13 daha düşük olarak kaydedildi.

Ama araştırmacılar vegan ve vejetaryenlerin, et yiyenlere oranla felç olma riskleri ise beşte bir kat daha fazla. Uzmanlar bunun kısmen vitamin eksikliğinden kaynaklanabileceğini söylüyor.

İngiltere Tıp Dergisi’nde (British Medical Journal) yayımlanan araştırma için, daha önce hiç kalp rahatsızlığı veya felç yaşamamış 48 bin 188 kişinin verileri incelendi.

Katılımcılar, et yiyenler (24 bin 428), balık yiyenler (7 bin 506) ve vejetaryen, vegan (16 bin 254) olarak gruplara ayrıldı.

İLİM İSLAM’A KOŞUYOR

Yüce Allah bütün yeryüzü varlıklarını biz insanlar için yaratmıştır.  Toprak ürünleri, deniz yaratıkları ve karasal hayvan ürünleri de biz insanlar için yaratılmıştır. Beslenmemiz, sağlımız ve yaşamsal aktivitelerimiz için biz bütün bu yaratılan canlılardan yararlanmak ihtiyacındayız.

Pençeli ve yırtıcı hayvanların hiç şüphesiz ekolojik  dengeyi sağlamada nice faydaları vardır. Ama bize onların etleriyle birlikte domuz eti yasaklanmış, genelde küçük ve büyük baş dediğimiz hayvanların etleri helal kılınmıştır. Üstelik bu hayvanların etlerinden yemek de bize tavsiye edilmiştir.

Herkesin et yiyebilmesi için hayvanlardan da zekât verilmesi emredilmiş ve etleri dağıtılmak üzere kurban kesme ibadeti de öğütlenmiştir.

İslam Dini’nde et yenilmesinin tavsiye edilmesi de İslam’ın insan doğasıyla örtüştüğünü ve bilimsel verilerin İslam’ı işaret ettiğini göstermektedir.

Geliniz Rabbimizin kitabı olan KUR’ÂN’ın  ilgili ayetlerinden birini okuyalım:

“Gerçek şu ki, sütlerini sağdığınız evcil hayvanların o mükemmel yaratılışında da sizin için ibret verici yönler vardır. Şöyle ki, Biz bu hayvanların karınlarında ürettiğimiz lezzet verici ve tertemiz sütten içiriyoruz size. Bu hayvanlarda sizin için daha nice faydalar var. Ayrıca onların etlerinden de yersiniz.” (Müminûn 23/21)

 

ETİKETLER          Vegan  Vejetaryen  Felç  Et  İslam

ETİKETLER: Et, Felç, islam, Manşet, Vegan, Vejetaryen
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.