islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5317
EURO
34,8626
ALTIN
2.441,40
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Faiz Sistemini Tek Çözüm Görmek, Nasıl Bir Gavurcukluktur?

Faiz Sistemini Tek Çözüm Görmek, Nasıl Bir Gavurcukluktur?

Her Gün Millet Olarak 153 Milyon Dolar (1.04 Milyar) Faiz Ödemekteyiz

 

Haziran ayı başında Berat Albayrak düşük faizli kredi paketini açıkladı. Haber şöyle:

Konut, taşıt, tatil ve ihtiyaç kredisinde tarihi fırsat! Kamu bankalarından ekonomiyi canlandırma yönünde çok büyük bir hamle geldi. Konuttan taşıta mobilyadan tatile geri ödemesiz dönemli 180 aya varan vadeli 4 yeni kredi paketi açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, destek paketiyle vatandaşın ihtiyaçlarının karşılanacağını, yerli üretime destek verileceğini ve tüm sektörlerin canlanacağını dile getirdi. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank’ın öncüsü olduğu tarihi kampanyaya Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları da katıldı.

Sömürü Çarkını Döndürmeye Devam

Bu paket de öncekiler gibi faiz/bankacılık düzenini destekleyici ve milletimizi faizli borca mahkum edici özellikler taşımaktadır.

Faizli borçlanma ve borlandırma düzeninin İslâm’a, dolayısıyla insanlığa karşı bir zulüm uygulaması olduğu açık. Ama laikliğin gereği olduğu da söylenemez. Nevar ki bizimkiler kraldan ziyade kralcı.

Faizsiz alternatifler varken ve bilinenlerin dışında daha pek çok farklı çözümler bulunabilecek iken faizde ısrar edilmesinin iki anlamı olabilir:

  1. Alternatif üretememe Acziyeti.
  2. İslâm’a ve milletimize karşı emperyalistlerden yana yer almak bilinçsizliği.

İkincisi bir tür irtidat/dinden dönüş anlamına geleceği için biz acziyet diyelim.

Daha önce yayınladığımız iki yazıda İslâm’da borç alma ve borç vermeye ilişkin Kur’ânî ve Nebevî ölçüleri sunmuştuk. Borç alma ve vermede faizden kaçınılması gereğğine de vurgu yapmıştık.

Şimdi Konut Taşıt,Tatil ve İhtiyaç kredileri başlıkları altında sunulan paketi tahlil edelim.

Faizli Konut Kredisi

Yukarıda dört madde halinde ziredilenlerin içinde faizle değil ama faizsiz olarak borçlanmanın ve hatta zekât almanın çaiz olabileceği tek alan mesken yani konuttur.

Mesken konusunu incelediğimiz “Ev Aslî Bir İhtiyaç ve Dokunulmaz bir Kutsaldır” başlıklı çalışmamızdan alıntıyla konuya değinelim:

“ Ev İçin Zekât Alınabilir, Borç Yapılabilir

Aslî ihtiyaçlardan olan ve yaşanabilecek dünyevi saadetlerin başında gelen evin edinilmesi, farz görevimizdir. Ev edinmek için ciddi çalışmalar yapmak bir tarafa, zekât alınabileceği gibi, borç yükü altına da girilebilir. Zira aslî ihtiyaç olduğu için ev sahibi olamamış kişi, İslâmî ölçülere göre zekât alabilir, borç yapabilir bir fakirdir. (Tevbe 9/60)

Başta zaruri ihtiyaçlarını gideremeyen ve de bu nevi gereksinimlerini karşılamak için borçlanan kişilere verilmek için emrolunduğundan ev almak isteyen veya aldıkları ev için borçlanan kişiler   zekât alabilirler. Yaşadıkları toplumda, bu alanda oluşturulan imkânlardan da yararlanabilirler.

Doğurabileceği problemler ve gayr-ı ahlâkî sonuçlardan ötürü Peygamberimiz tarafından sakındırılmakla birlikte, giderilmesinde borçlanılmasına onay verilen bir ihtiyaç türü de ev olduğu için bu uğurda borca da girilebilir.

Kur’ân’ımızın emri olarak gerçekleştirilmesi gereken yardımlaşma görevimizi yoğunlaştırmamız gereken alanlardan biri de hiç şüphesiz ev edinme olmalıdır.

Aydınlar, siyasîler, yatırımcılar ve hatta bütün müminler olarak bu alanda politikalar üretmeli, kurumlar oluşturmalı ve bu çalışmaları farz-ı kifaye vazife bilmeliyiz.”

Daha da Geliştirilebilir Alternatifler Yollarımız Vardır

Kira yoluyla sağlanabilir olsa da aslî ihtiyaç olması sebebiyle meskenin mutlaka edinilmesi gerekir. Borçlanalım da neden faizli borçlanma…

Birinci derecede yetkili ve etkili bir kaynaktan edindiğim bilgiye göre bankalaşan finans kurumları ülkemiz ekonomisinde 35 yılda yüzde beş bir pay edinebilirken, halkımızın yakından bildiği imece usulunun geliştirilmiş şekli olan bir yöntemle işlem yapan ve henüz emekleme döneminde olan faizsiz konut ve taşıt edinme sistemi kısa sürede yüzde birbuçuk paya ulaşmıştır.*

Tanıyabilen halkımızın rağbetettiği bu sistem, geliştirilerek yasallaştırılamaz mı? Devlet yapabileceği yardımları bu sisteme yönlendiremez mi? Devlet banka mudilerine verdiği güvenceyi bu sisteme dahil olacaklara veremez mi?

Bu sistem için ayrılacak fona zekât verilebilir. Beğenilere ihtiyacım yok ama öncülerden olmak için bu sisteme küçük bir dairemi zekât olarak verebilirim.

Faiz sistemini tek çözüm  olarak görnek, alternatiflere yabancı kalmayı sürdürmek ne menem bir gavurcukluktur?

ROSCA: Dönüşümlü Tasarruf ve Kredi Birliği

Ülkemizde faizli konut ve araç finansmanına alternatif olarak 90’lı yıllarda yeni bir finansman modeli geliştirilmiştir. Benzer mala (ev, araç, makine, vb.) sahip olmak isteyenler organizatör bir işletme tarafından bir araya getirilmekte, imece mantığına dayalı olarak tasarruflar bir havuzda toplanmakta, dönüşümlü olarak her bir üyenin ihtiyaç duyduğu mal finanse edilmektedir. Ülkemizde bu sisteme “Elbirliği sistemi” veya “Altın günü” gibi adlar verilmektedir. Türkiye’de halihazırda bu alanda faaliyet gösteren yaklaşık 20 şirket bulunmakta, toplam bankacılık sistemi içerisinde %1,5’luk bir sermayeye hükmetmekteler. Fakat ne yazık ki modelin üzerinden 30 yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen herhangi bir hukuksal yapıya büründürülmemiştir.

Elbirliği modelinin dünyada iki yüz yıllık geçmişe sahip uygulama örnekleri vardır. Modelin dünyadaki yaygın adı ROSCA’dır. Açılımı; Rotating Saving and Credit Association: Dönüşümlü Tasarruf ve Kredi Birliği” şeklindedir. Asya, Afrika ve Güney Amerika başta olmak üzere Müslüman ve gayri Müslim yaklaşık 107 ülkede halen faaliyettedir. Sistemin faizli ve faizsiz türleri mevcuttur. Fakat faizli olan tür, bankacılık sistemine göre daha avantajlıdır, çünkü bu sistemde faizler çok düşük olmaktadır. Bu sayede insanlar bir araya gelmekte, kendi tasarruflarını kullanarak ihtiyaçlarını gidermekte, faizcilere ek faiz maliyeti ödememekteler

Faizli Taşıt Kredisi

Kişinin ailesinin zaruri ihtiyaçlarını temin etmesi veya temin edebileceği işi kurması için borçlanarak bir ticaret taşıt alması caiz ise de borçlanarak özel binek oto alması çaiz değildir. Özel taşıt için faizsiz olarak borçlanma konusu tartılabilir ise de, özel otonunu faizli borçlanma yoluyla alınması onaylanamaz. Hele hele kamuya ve özel sektöre ait ulaşım araçlarının geliştiği dönemimizde hiç tasvip edilemez.

Tatil ve Ev Eşyası Kredisi

  1. Yaptığımız ilmî bir çalışma sonucu edinebildiğimiz bilgilere göre, İslâm’da sıla-I rahim, ticaret, sağlık, hac, imansızlıkları ve zulümleri sebebiyle helak edilen medeniyetlerin kalıntıları üzerinde tefekkür gibi onbeş kadar yolla iç ve dış turizme yönlendirme vardır. Vardır da bu gibi turizm hareketi borç alınarak değil, sahip olunan mevut imkânlar ölçüsünde gerçekleştirilir. Tatil için bırakınız faizli borlanmayı, faizsiz borçlanma bile caiz görülemez.

Örneğin beş kişilik bir ailenin 15 günlük bir tatil için, faizi ile birlikte taksitlerini yıllarca ödemeye mecbur kalacağı bir krediyi almaya devletçe yönlendirilmesi, ancak felçi,köleci bir zihniyetin ürünü olabilir .

Babacığımın Öngörüsü

!960’ lı yıllarda babacığımın, kirasını her ayın başında muntazaman ödeyen memur bir kiracısı vardı. Bu kiracımız, kirasını tatil dönüşü ödeyeceğini beyan edince babacığım onay vermedi. “ Diğer kiracılar gibi 15 gün geç verseydi ne olurdu. ” dediğimde ise bana şöylece bir açıklama yaptı:

Oğlum ben bu kiracımdan memnunum. Bu ayın kirasını da almayabilirim. Ama bunlar, ailece onurludur, kabul etmezler. Konumuza gelince…Tatilde verecekleri kirayı haracayabilirler. Bütçeleri sarsılır, bunun aylarca sıkıntısını çekerler. İyisi mi kiralarını verip gitsinler. Ben onları düşünüyorum.

  • Birkaç komşu ve akrabanın beğenisini kazanmak için eşya değişimi amacıyla faizli borca girilmesi akıllı insanların işi, sosyal devletin de teşviki olamaz.

Peki bu dörtlü paketin amacı ne? Ekonomiyi canlandırmak mı?

Borçları ve fakirliği artıran faizci politikaların ekonomiyi şahlandırdığı nerede görülmüştür?

İnanamayacaksınız Ama Gerçek

Yalnızca devletimizin hergün ödediği faiz yaklaşık 51 MİLYON DOLAR. Her ay ödenen faiz 1.540 MİLYAR DOLAR. Ödenen yıllık faiz ise 18.500 MİLYAR DOLAR

Özel sektörün ödediği faiz ise bunun iki katı yani 37 MİLYAR. Sonuçta Millet olarak ödediğimiz yıllık faiz 55.5 MİLYAR DOLAR. Yani yaklaşık 377,5 MİLYAR TÜRK LİRASI.

Devlet olarak milletimizden toplanan yadım miktarı 2 milyar yani devletimizin yalnızca 6 günlük faiz ödemesine denk.

Yıllık 377,5 tl ile bir kaç yılda her bir insanımız ev ve taşıt sahibi olur. Kurulacak

Fabrikalarla işsizlik sorunu çözülür ve desteklenecek tarım ve hayvancılıkla ülkemiz zirve yapardı.

Ey İktidar, ey Muhalefet, ey Ekonomistler, ey Odalar, ey Barolar, ve ey…

Sizin acizliğiniz yüzünden Milletimiz maddeten ve manen perişan. İmanlıları ve sağ duyusu körelmemiş materyalistleri ile milletimiz bu sömürüden kurtulabilir. Hiç değilse bu konuda birleşin.

Ali Rıza DEMİRCAN

Yorumlar
  1. Nihat Ceylan dedi ki:

    Selamın aleyküm hocam.Doğrusu yazınıza bir müslüman nasıl faizsiz ev sahibi olabilir cevabını ararken rastladım.Benim yıllardır arayıpta bulamadığım bir cevap.Yapılabildiği taktirde evet çözümleriniz çok makul ve yerinde .Ama sizin de belirttğiniz gibi şu anki yapısal düzende bunu uygulamak çok zor.Ev hakikaten bir zaruret ,en önemli ihtiyaç lakin asgari ücretle çalışan bir aile için ne kadar uzak bir ihtimal.Herkesin faizi meşrulaştığı bir zamanda inanıyorum ki Yüce Rabbim helal kazanıp harama meyil etmeyenlere bu dünya da olmasada ahiretimizde mükafatı çokça nasip ettirecektir.Tabi son nefesimize kadar elimizden gelen gayreti göstermeye devam etmekte üstümüze bir borç.Saygılarımla,
    Allah’a emanet olun .