islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

G-7 Ülkeleri ve Çin Arasında Yeni Bir Dönem Başlıyor

G-7 Ülkeleri ve Çin Arasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
4 Temmuz 2022 11:54
A+
A-

Yeni Şafak yazarı Erdal Tanas Karagöl’ün kaleme aldığı “G-7 Ülkeleri ve Çin Arasında Yeni Bir Dönem Başlıyor” yazısını siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz.

Çin tarafından 2013 yılında başlatılan “Kuşak ve Yol” olarak bilinen tarihi İpek Yolu Projesi’nin dünyada ticaretin yönünü değiştireceği gibi, ülkelerde de ekonomik ve siyasi gibi bir çok alanda önemli değişimlere neden olacağı öngörülmektedir.

Çin, Avrupa, Afrika, Latin Amerika ve Asya’ya yeni ticari yolları ile ulaşmak ve bazı hammaddelere erişimi sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği altyapı yatırımları, projenin geçtiği bir çok fakir ülke için borç tuzaklarına sebep oluyordu.

Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi olma hedefleri ile dünya ekonomisine hükmetme isteği nedeniyle, “Kuşak ve Yol” Projesi Batılı bir çok ülkeler, uluslararası kurumlar ve başta da dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD tarafından hep endişe ile izlendi.

Bu projenin gerçekleşmesi durumunda projenin geçtiği ülkeler üzerindeki Çin nüfuzunun sebep olacağı ekonomik ve siyasi sonuçların da kısa sürede ortaya çıkması Batılı zengin ülkeler tarafından yeni alternatiflerin geliştirilmesine neden oldu.

G-7 ÜLKELERİ KUŞAK YOL İÇİN ALTERNATİF ÇIKARIYORLAR
G-7 ülkeleri, geçen yıl İngiltere’de yapılan liderler zirvesinde “Kuşak ve Yol” Projesi’ne karşı alternatif planlar ortaya koymuştu. Ancak, bu çabalar için gerekli olan finansal kaynaklar konusunda yol alınamamıştı.

Bu nedenle, bu yıl gerçekleşen G-7 zirvesinde karar verilen alternatif plan “Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı” olarak isimlendirilmiş ve bu girişimin finansal kaynağı da somutlaştırılarak ciddi bir adım atılmış oldu.

G-7 ülkeleri tarafından açıklanan bu girişim ve dolayısıyla gerçekleşecek yatırımlar sayesinde, Çin tarafından başlatılan “Kuşak ve Yol” Projesi’nin hedeflediği sonuçları bertaraf etme beklentisi var. Bilindiği üzere, “Kuşak ve Yol” Projesi’nin geçtiği ülkelerde Çin tarafından gerçekleştirilen yatırımların, söz konusu ülkelerin borçlandırılarak yapılması büyük sorunlara neden oluyordu.

Çünkü Çin’in borcunu ödeyemeyen bir çok fakir Afrika ülkesinin varlıklarına el koyma vasıtasıyla gerçekleştirilen yatırımların finanse edilmesi yeni bir sömürgecilik olarak isimlendirilmektedir.

KÜRESEL ALTYAPI VE YATIRIM ORTAKLIĞI VE FİNANSMAN
Almanya’da bir araya gelen G-7 ülke liderler zirvesinde, fakir ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duydukları altyapıyı yatırımları için “Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı” kapsamında beş yıllık süre içerisinde 600 milyar dolar kaynak ayrılması kararlaştırıldı.

“Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı” olarak adlandırılan bu girişime AB, toplam kaynağın yarısını yani 300 milyar Euro finansman sağlarken, ABD ise 200 milyar Euro finansman sağlayacak.

“KUŞAK VE YOL” PROJESİ’NE KARŞI “KÜRESEL ALTYAPI VE YATIRIM ORTAKLIĞI”
G-7 ülkeleri tarafından başlatılan “Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı” girişiminin, Çin’in eski İpek Yolu’nu canlandırma planı olan “Kuşak ve Yol” Projesi’ne alternatif bir proje olduğu açıktır.

Yeni dönemde başta Sahra altı Afrika olmak üzere Güneydoğu Asya ve Orta Asya’da Çin ve G-7 ülkeleri arasında ciddi bir rekabet olacaktır.

Özellikle borç batağına giren bir çok ülkenin bu durumdan çıkmak için “Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı” kapsamında verilecek yardım ve hibelere yönelmesinin Çin tarafından başlatılan proje için önemli bir engel olacağı açıktır.

Bu da ticaret savaşları için yeni bir dönemi işaret etmektedir.

yenişafak.com / Erdal Tanas Karagöl

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.