islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

Hamas’ın kurucusu Şeyh Ahmet Yasin kimdir?

Hamas’ın kurucusu Şeyh Ahmet Yasin kimdir?
22 Mart 2024 14:48
A+
A-

Şeyh Ahmet Yasin kimdir?

Şeyh Ahmet Yasin, Hamas’ın kurucularından ve ruhani lideriydi. 2004 yılında, sabah namazından çıktığı sırada İsrail ordusunun düzenlediği roketli saldırı sonucu hayatını kaybetti. Yasin, Filistinli direniş hareketinin sembol isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

ŞEYH AHMET YASİN’İN HAYATI VE MÜCADELESİ

Ahmed Yasin, 1937’de Filistin’in Askalan şehrinde doğdu ve babasını üç yaşındayken kaybetti. Bundan sonra annesinin ve kardeşlerinin himayesinde büyüdü. Ailesiyle birlikte 1948’de Yahudilerin Filistin’in büyük bir bölümünü işgal etmelerinin üzerine Gazze’ye göç etti. İlköğretimini İmam Şafii Okulu’nda, ortaöğrenimini er-Rihal Ortaokulu’nda ve lise öğrenimini 1958’de Filistin Lisesi’nde tamamladı. Hayatı boyunca pek çok önemli olaya tanıklık etti ve bu olaylar onun üzerinde derin etkiler bıraktı.

Ahmed Yasin, 1952 yılının yazında bir yüzme faaliyeti esnasında kafasının üstüne düştü. Yaşadığı bu kaza sonucu boyun kemiğini kırarak felç oldu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra, bazı alimlerden özel dersler alarak eğitimine devam etti ve kendi çalışmalarıyla bilgisini artırdı. Zeki ve kültürlü bir kişi olarak tanınan Yasin, özel öğrenimini tamamladıktan sonra öğretmenlik yapmaya başladı.

1967 yılında Filistin’in tamamının İsrail kontrolüne geçmesiyle, Filistinliler vatanlarını kurtarma mücadelesinde lider arayışına girdi. Bu süreçte Şeyh Ahmed Yasin, İsrail tehlikesi hakkında halkı bilinçlendirme konusunda önemli bir rol oynadı. Gazze’de İslam Merkezi’ni kurduktan sonra daha da tanınan Yasin, Filistin genelinde adını duyurdu. Bu durum İsrail yönetimini rahatsız etti ve polis Yasin’i defalarca sorgulamak üzere çağırdı.

1984 yılında Şeyh Ahmed Yasini ve yardımcılarını tutukladılar. Yürütülen soruşturma sonucunda Yasin’i, İsrail devletini yıkıp yerine İslami bir devlet kurma çabası gerekçesiyle 13 yıl hapse mahkum ettiler. Ancak, 1985’te yapılan bir esir takasında 11 ay sonra serbest bıraktılar. Serbest bırakılmasının ardından, Filistinlilerin direnişine liderlik etmeye devam etti ve 1987’de başlayan intifadanın öncülerinden oldu.

18 Mayıs 1989’da İsrail Ahmet Yasin’i tekrar tutukladı. Ve bu, intifadanın durdurulması amacıyla yapılan bir hamleydi.

Uzun bir bekleyişin ardından Şeyh Ahmed Yasin, 3 Ocak 1990’da mahkemeye çıktı. Ve 15 ayrı suçlamayla yargılandı. Bu süreçte HAMAS, Yasin’in yargılanmasını protesto etmek için genel grev çağrısı yaptı. 16 Ekim 1991’de, İsrail askeri mahkemesi onu ömür boyu hapse mahkum etti. Ahmed Yasin, sağlığının kötüleşmesine ve zor koşullara rağmen direnişini sürdürdü ve İsrail’e karşı taviz vermedi.

Haberlere göre, birkaç Filistinli tutuklu serbest bırakılmaktaydı. Ancak İsrail hapishanelerinde hâlâ on binlerce Filistinli bulunuyordu. Filistin İslami Direniş Hareketi (HAMAS) kurucularından ve bu hareketin manevi lideri olarak bilinen Şeyh Ahmed Yasin serbest bırakıldı. Ahmed Yasin’in sağlık durumu, hapishanede kaldığı süre zarfında kötüleşmişti ve sürekli tıbbi gözetim altındaydı. Ancak, işgal altındaki yönetimin doktorlarının yetersiz ilgisi nedeniyle sağlık durumu daha da kötüleştiği bildirildi.

22 Mart 2004’te, Gazze’de sabah namazını kıldıktan sonra Şeyh Ahmed Yasin, evinin yakınındaki mescitten çıkarken İsrail helikopterlerinin fırlattığı füzelerin hedefi oldu. Tekerlekli sandalyesine isabet eden iki füze sonucunda 67 yaşındaki Yasin hayatını kaybetti, iki oğlu ise yaralandı. Felçli olmasına rağmen davasında asla zayıflık göstermeyen Yasin, cihadın amacının İslam’ın yeryüzünde hakim olması olduğunu söyledi. Hayatını umutla sürdürdüğünü, her zaman iyimser düşündüğünü ve Allah’a tam bir teslimiyet içinde olduğunu ifade etti.

miratyoutube

MİRATHABER.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.