islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İngiltere’den Müslüman Casusa Madalya

İngiltere’den Müslüman Casusa Madalya

Mirat Haber Ajansı

İngiliz basında Cuma günü çıkan haberlere göre, II.Dünya Savaşı sırasında İngiltere için casusluk yapan bir Müslüman kadın savaş kahramanı, Londra’da mavi plaket alan ilk Güney Asya kökenli kadın oldu. Kod adı Madeleine olan Nur İnayet Han, Naziler tarafından idam edilmeden önce İngiliz ordusu tarafından gizli radyo operatörü olarak 1943’te Fransa işgaline hazırlanmak amacıyla gönderildi. Yakalanıp idam edilen Han, İngiltereyle istihbarat noktası arasındaki ilişkiyi anmak için halka açık bir yere yerleştirilen mavi bir plaketle ödüllendirildi. İngiltere merkezli bir yardım kuruluşu olan English Heritage, onu “İngiltere’nin Avrupa’daki ilk Müslüman savaş kahramanı” olarak nitelendirdi. Canlı yayınlanan bir çevrimiçi etkinlikte, Londra’nın Bloomsbury kentindeki aile evinde de mavi plaket teslim edildi.

Khan, 1914’te Moskova’da Hintli bir baba ve Amerikalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi, I.Dünya Savaşı’nın başında Londra’ya taşındı. Daha sonra Fransa’ya taşındılar, ancak 1940’ta Nazi işgalinden İngiltere’ye kaçtılar. İşgal altındaki Avrupa’da casusluk, sabotaj ve keşif yapmak için zamanın başbakanı Winston Churchill tarafından kurulan gizli bir askeri organizasyon olan Özel Harekat İdaresi (SOE) tarafından işe alındı. SOE onu Fransa’yı işgal eden ilk kadın telsiz operatörü olarak gönderdi. Fransızca biliyordu, ülkeyi biliyordu ve mükemmel bir telsiz operatörüydü. Khan, bir Fransız çifte ajan tarafından ihanete uğrayınca Gestapo tarafından tutuklandı. Gözaltından kaçtı ancak tekrar yakalandı. Bir Alman hapishanesinde sorgulanmasına rağmen hiçbir bilgi vermedi, adını bile sakladı. On ay sonra, 1944’te idam edildiği Dachau toplama kampına götürüldü. Savaştan sonra Han, Britanya’daki en yüksek ikinci ödül olan George Cross ile ölümünden sonra ödüllendirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.