islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4714
EURO
34,5590
ALTIN
2.474,93
BIST
9.529,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Küresel Isınmayla Terör Arasına Sıkışmış Burkina Faso

Küresel Isınmayla Terör Arasına Sıkışmış Burkina Faso

Mirat Haber Ajansı

El Kaide ve DAEŞ terör örgütleriyle bağlantılı silahlı grupların saldırısı ve son yıllardaki iklim değişikliği sorunu, bir zamanlar milyonlarca refah içindeki Burkina Faso’lu aileyi yoksulluğa itmiştir. Yerel savunma güçleri, hükümet tarafından silahlandırılmış topluluk gönüllüleriyle kendi başlarına silahlanan grupların birleşiminden oluştuğu için, terör bitmiyor ve çatışmalar neredeyse her gün çıkmakta. Kavgalar ve çatışmalar insanları çiftliklerinden etti, bu yüzden toprağı işleyemediler. Sığır sürüleri de saldırılar sırasında dağıldı ve kayboldu. Artık bu Müslüman Afrikalı halkın büyük bölümü esas olarak şehir merkezlerinin içinde ya da çevresinde mülteci olarak yaşadıkları için, yaşamalarını kazanmanın hiçbir yolu kalmadı.

Buna ek olarak, Burkina Faso’nun bulunduğu Sahra Çölü’nün altında kurak bir alan olan Sahil bölgesi, Küresel Isınma sonucu iklim değişikliğinden dünyanın en çok etkilenen bölgelerinden biridir. Dünya Ekonomik Forumu’na göre Sahil’in tarım alanlarının yaklaşık %80’i, küresel ortalamanın 1,5 katı daha yüksek sıcaklıklarla bozuluyor. Burkina Faso artık artan ölçek ve kuraklık, yağmur, sıcak hava dalgaları, kuvvetli rüzgar ve toz fırtınalarının yoğunluğu ile uğraşmak zorunda. Bazen bu doğal afetlerden birden fazlası aynı anda geliyor. Yıllarca süren iklim değişikliği ve şiddet, Sahra çölünün güneyindeki topraklar olan Sahil’de ciddi bir insani krizi tetikledi. Nisan ayında, Dünya Gıda Programı durumun kontrolden çıktığı ve kıtlığın yaklaştığı konusunda uyardı. Merkez Sahil bölgesinde beş milyondan fazla insan ciddi gıda güvensizliği yani açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Burkina Faso’da iki milyondan fazla ciddi gıda güvensiz insan var. Geçen yıl aynı zamanda “sadece” 680.000 kişi tehlike altındayken bu yıl bu sayı üç katına çıktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.