islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5217
EURO
34,9766
ALTIN
2.439,42
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

NEREYE GÖTÜRECEKSİNİZ?

NEREYE GÖTÜRECEKSİNİZ?
19 Şubat 2023 09:00
A+
A-

İskender’in hocası Aristoteles, bu doyumsuz yağmacı eşkıya liderin dizginlerini çekebilmek için sonunda şunları söyler kendisine: “Dünyanın tamamını fethetsen, nihayet öldüğün zaman gömüleceğin yerin kadar mezarın olur, bu gerçeği dikkate al ve ülkeleri fetih sevdasından vazgeç”, der. Geçer mi elbette ki hayır! Hani derler ya; ‘kurdun dişi kana değdimi saldırgan olur’ diye. Makedonya’dan Çine kadar birçok ülkeyi yakar, yıkar, yağmalar, öldürdüğü insanların akan kanından zevk alarak ülkesine döner. Sonundan 32 yaşında iken bir eğlence partisinde aldığı aşırı içkiden zehirlenir ve ölür. Ülkesi dörde bölünür. Varisi komutanlarından Cassander, bu defa annesini, karısını, oğullarını da zehirlettirip öldürerek, soyunu kurutur. Böylece hem zapt ettiği ülkelerden, hem de neslinden eser kalmaz. Gariptir, bugün Hocasının; ‘bir mezar kadar toprağın olur’, dediği onun mezarı bile ortalarda yoktur.

Halk arasında zenginliğiyle şöhret bulmuş, ‘Karun’ diye bir adam vardır. Kaynaklar onun Lidya Kralı Krezus olduğunu yazar. Hz. Musa döneminde yaşamış ve ona inanmayarak sihirbazlıkla suçlamıştır.

Yüce Yaratıcımı, Kuran-ı Kerim’inde ondan söz ederken çok önemli uyarılarda bulunur:

  1. Karun, Musa’nın kavminden biriydi. Onlara karşı azgınlık etti. Biz ona anahtarlarını güçlü bir topluluğun zor taşıdığı hazineler vermiştik. Kavmi ona şöyle demişti: “Gururlanıp şımarma, şüphesiz ki Allah şımarıkları sevmez.”
  2. “Allah’ın sana verdiği mal ile ahret yurdunu gözet. Dünyadan da nasibini unutma. Allah’ın sana ihsan ettiği gibi sen de ihsanda bulun. Yeryüzünde bozgunculuk isteme. Doğrusu Allah bozguncuları sevmez.’”
  3. Karun: “Bu bana ancak bende olan bilgiden ötürü verilmiştir.” dedi. Bilmez mi ki Allah, önceleri ondan daha güçlü ve topladığı daha fazla olan nice nesilleri yok etmiştir? Suçluların suçları kendilerinden sorulmaz.
  4. Debdebe ve ihtişam içinde kavminin karşısına çıktı. Dünya hayatını isteyenler dediler ki: “Keşke Karun’a verildiği gibi bizim de olsaydı. Doğrusu o büyük nasip sahibidir.”
  5. Kendilerine ilim verilmiş olanlar ise: “Yazıklar olsun size!” dediler. Allah’ın mükâfâtı, iman edip salih amel işleyenler için daha hayırlıdır. Ona da ancak sabredenler kavuşabilir.
  6. Nihayet Karun’u da sarayını da yerin dibine geçirdik. Allah’a karşı kendisine yardım edebilecek kimsesi de yoktu. Kendini kurtarabilecek kimselerden de değildi.
  7. Daha dün onun yerinde olmayı isteyenler: “Vay! Demek ki Allah kullarından dilediğinin rızkını genişletip bir ölçüye göre veriyor. Eğer Allah bize lütfetmemiş olsaydı, bizi de yerin dibine geçirirdi. Vay! Demek ki kâfirler asla felâh bulmazlar.” demeye başladılar. (Kasas Suresi; 76-82)

Yüce Yaratıcının himayesini görerek zenginleşen bu adam, serveti ve ihtişamıyla ün yapmış bu adam, inkârında o kadar ileri gitmiştir ki, bu varlığını kendi gücüyle elde ettiğini düşünerek açıklamalar yapmaktan geri durmadı, ama bir depremle sarayıyla ve bütün servetiyle birlikte yerin dibine gömülmüş ve onu kurtaran da olmamıştır. Kuran’da bu adamdan söz edilir ve inkârcılığı yüzünden cezalandırıldığı anlatılır.

Bir de günümüzün Karun’una bakalım: Amerikalı Yahudi kökenli Rockefeller vardır. Bankacı ve Petrol zenginidir. 200 yıl yaşamayı arzu ettiğini söylüyordu. Yine de sayısız ameliyatlarla, (6 kalp, 3 böbrek, 2 ciğer nakli geçirdi ancak yeni de umduğu yaşa ulaşamadın 102 yaşına kadar ayakta durabildi, sonunda o da, 400 milyar Doları bulan servetini varislerine bırakarak İskender gibi, Karun gibi yok olup gitti.

Bunları niye yazıyorum? Geçtiğimiz günlerde, Türkiye’nin 100 Milyarderinin listesi yayımlandı. Tanıdığımız, bildiğimiz birçok aile bu listede yer alıyor. Ancak, bunların ülkenin geleceğine katkıları nedir? Onu pek bilemiyoruz. Sonunda günü gelecek bunlar da, yukarıda isimlerini verdiğimiz adamlar gibi ölüp gideceklerdir. Kimsenin malında, mülkünde, servetinde gözümüz yok, ama manen bu ülke insanın hakları vardır.

Ve ben sormadan edemiyorum,; ‘Nereye götüreceksiniz bu varlıklarınızı”, diye? Yukarıda örneklerini verdiğimiz insanların akıbetleri ortada! Şimdi ülkemizi belki yıllarca ekonomik sıkıntıya götürecek bir yeniden yapılanma için deprem bölgesinde düzenlemeler yapılacaktır. Bu ülke dar gelirlisinin yardımıyla bunun da üstesinden gelecektir!

Hadi, öldükten sonra da yaşamak istiyorsanız, size bir olumlu hayır kapısı açılıyor, buyurun,’ Ben de varım!’ deyiverin.

Muhsin İlyas Subaşı 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.