islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5187
EURO
34,9172
ALTIN
2.436,32
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

OSMAN MÜFTÜOĞLU HOCAMIZA İTİRAZLARIM

OSMAN MÜFTÜOĞLU HOCAMIZA İTİRAZLARIM

 

Hocamızın16 Temmuz 2018 tarihli yazısından bir bölümü aktararak söze başlayalım:

Bilimsel veriler yürüyüş süresi uzadıkça ömrün uzadığıve hayat kalitesinin yükseldiğini söylüyor. Günde 10 bin adım teklifimizin sebebi de bu zaten. Ama teklifimizin başka alt alternatifleri de var, onlar nedense hep gözden kaçırıyor. Biz diyoruz ki “Her gün paslanmamak için 5 bin, yağlanmamak için 7 bin beş yüz, yaş almamak için 10 bin adımı hedefleyin!’’

Hürriyet Seksüel Prodüktörlüğü Bırakamadıysa da..

Yayınlanmakta olan gazetelerimizin en eskisi ve en tirajlısı Hürriyet olsa gerek. Yayınladığı yarı üryan kadın resimleri ile seksüel prodüktörlüğü bırakamayan Hürriyet’e arada bir bakarım. Fatih Çekirge, Vahap Munyar ve Osman Müftüoğlu Hocamızı okurum.

Osman Müftüoğlu Hocamızın yazılarında mü’min olduğunu gösterir ifadeler çoktur. Hürriyet okurlarının oluşturduğu mahalle baskısı olmasa Hocamızın yazılarının İslâm’la daha bir örtüşür renkliliğe ulaşacağına inanıyorum.

Hocamız değinilen yazısında “Bilimsel veriler yürüyüş süresi uzadıkça ömrün uzadığıve hayat kalitesinin yükseldiğini…” söylüyor. Hocamızın bu “ömrün uzadığı” şeklindeki bilimsellik tespiti hangi verilere dayanıyor, bilmiyorum. Ama ortak akla vurursak bilimsel olmadığı muhakkak.

İnsanın Ömrü de Kendine Özeldir

Önce şu hakikati iyi bilelim; insan orijinal bir varlıktır. Sûreti, sîreti, parmak uçlarına kadar bedeni, özgündür ve kendisine özeldir. “ – En doğrusunu Allah bilir- İnsan ömrü de böyledir. Konumuza ışık tutan bazı Kur’ân âyetlerini görelim:

Sizi önce  topraktan, sonra bir sperm damlasından ve sonra bir döllenmiş hücreden yaratan O’dur,sonra da ana rahminden bebek olarak çıkaran, olgunluk çağına ve nihayet ihtiyarlığa erişmeniz için sizi yaşatan  O’dur. Kiminiz bundan önce vefat eder; kiminiz de, aklınızı kullanırsınız diye, belirlenmiş bir eceleerişecek kadar yaşatılır. “ (Mü’min 67)

“ Allah eceli geldiğindehiç kimsenin ölümünü geri bırakacak değildir. Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır.” (Münâfıkûn 11)

“Kime uzun ömür verirsek, onun yaratılışını tersine döndürürüz. Hiç akıl ledemiyorlar mı?” (Yâsîn/68)

İyice düşünüldüğünde işaret edilen Kur’ânî gerçekleri gözlemlerimizle de doğrulayabiliriz.

    1. Merhume ninem bir ömür boyu tarlada çalıştıysa da hayatında bir gün olsun 10 bin adım yürümedi, ninem öldüğünde 100 yaşını da geçmişti. Çocuklarının hiç birisi 70’i aşamadı.
    1. Aynı eğitimi alan ve aynı şekilde beslenen nice aile çocuklarının biri örneğin 40 yaşında ölürken diğerinin 90 yaşına erdiği gözlemlediğimiz gerçeklerdendir.
    1. Üstelik atletlerin çok yaşadığına dair bir veriye de sahip değiliz.

Ömrün Kailtesi ve Süresini Uzatmaya Çalışmak

Allah’ın bizler için takdir ettiği ömrünü süresini bilemediğimiz için bizim ve tıp insanlarımızın görevi ömrümüzün kalitesini ve süresini artırma çalışmak  olmalıdır. Çalışmalarımız ömrümüze kalite getirebilir ve bazen belirlenen ecelle de örtüşebilir, biz de ömrü uzattık sanırız. “Kalite getirebilir” şeklindeki ifadem de yanıltıcı olmamalıdır. Kalite getirmeyebilir de. Çünkü Allah kulluk imtihanı gereği bizi hastalıklarla da deneyebilir. (Enbiya 35; Bakara 155) Nedenini bilmediğimiz hastalıkların bizi birden bire kuşatıverdiğini bilmeyenimiz yoktur.

Dedim ya hoca mü’min adamdır da zannımıza göre mahalle baskısı var. O baskı olmasa hocamız, insanı yaratan Allah’ın insan için koyduğu hayat düzeni olan İslâm ile  örtüşen itiraz edemeyeceğimiz nice yazılar döktürebilir. Herneyse…Yanılıyorsak hocamız bizi bağışlasın.

    1. Hatırladığıma göre bundan yıllarca önce Prof. Dr. Mehmet Öz Star TV’de kalp sağlığımız için önerdiği hareketi canlı yayında bizzat yaparak örneklendirmişti. Gösterdiği hareket namazlarımızın secde halinin neredeyse birebir aynısıydı.
    1. Bir dönem müzik adamı iken İslâm’a yönelen münevver kardeşimiz M. E. N.ın anlatımına göre materyalist olan yaşlı babasını bir gün secde halinde görür. Babam hidayete erdi diyerek sevineceği sırada babası şöyle der:

Beynin kalbin hizasından aşağıda olduğu tek konum sizin namazlarınızdaki secde halidir. Ben de secdeye vararak beynime yeter oksijen akmasını istedim.

Osman Hocanın Söylemesi Gerekeni Biz Açığa Vuralım

Namaz Müslüman’ın olmazsa olmaz görevidir. İmanın belgesidir, enerji ve huzur kaynağıdır.

73 yaşındayım hayatımda özel olarak değil 10 bin adım 3 bin adım bile atmadım. Sağlıklıyım çünkü ben de her bilinçli mümin gibi  her gün kırk rekât namaz kılıyorum. Namazda bütün organlarımız ve kaslarımız hareket halindedir. Üstelik Rabbimizle ve ahiret âlemi ile irtibat kuruyor ve yokluk anlamına ölümü öldürüyor, elemlerimizi bile âhiret yatırımı haline getirebiliyoruz.

Gerçek müminler gibi Namaz yanı sıra bir de oruç tutuyor, alkollü içkilerden, sigara gibi haram-mekruh alışkanlıklardan ve zina – eşcinsellik gibi haram temaslardan  korunarak yaşıyorum. Ha unutmadan ifade edeyim; Erkek-kadın Müslüman olarak cemaat namazlarına katılmak gibi bir görevimiz de var. Cemaat namazlarımız için camilere gidip gelişimiz de yürüme ihtiyacımızı  karşılıyor. Çok yürümek için daha uzak camilere de gidilebilir.

Hulasa dünyada bereketli ve huzurlu bir ömür yaşamak, âhiret hayatında ebedî Cennet yaşamına ermek  için bilgili, bilinçli ve amelli bir mümin olarak yaşamalıyız. İhtiyacımız olan budur.

Yazımıza vesile olan hocamıza sağlıklı ve fayda üretici ömürler diliyorum.

Yaratan (yarattıklarını) bilmez mi? O bütün incelikleri bilendir, tüm işler  ve oluşlardan haberdardır.” (Mülk 14)

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.