islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4447
EURO
34,7522
ALTIN
2.435,69
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Osmanlı Torunu Eyalet Valisi: Türkiye ile İttifakımızı Güçlendirmek İçin İlk Adımı Attık

Osmanlı Torunu Eyalet Valisi: Türkiye ile İttifakımızı Güçlendirmek İçin İlk Adımı Attık
18 Ocak 2022 10:37
A+
A-

Dedesinin Osmanlı kimliği taşıdığını ifade eden Hidalgo Eyalet Valisi Meneses, Türkiye-Meksika ittifakını güçlendirecek ilk adımın TİKA eliyle atıldığını belirtti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Latin Amerika ülkesi Meksika’da yaptığı faaliyetler ve üst düzey ziyaretler ile Türkiye-Meksika ilişkilerinin ilerletilmesine katkı sağlamaya devam ediyor.

Bu kapsamda TİKA Başkan Yardımcısı Ümit Naci Yorulmaz, çok sayıda açılış yapmak ve üst düzey görüşmeler gerçekleştirmek için Meksika’ya ziyarete gitti.

Ziyarette Yorulmaz’la beraber Türkiye’nin Meksika Büyükelçisi Tahsin Timur Söylemez, TİKA Meksika Ofisi Koordinatörü Fatih Abdi Çetin’den oluşan heyet, Hidalgo Eyalet Valisi ve eski Federal Milletvekili Senatör Omar Fayad Meneses ile toplantı gerçekleştirdi.

“TÜRKİYE İLE İTTİFAKIMIZI GÜÇLENDİRECEK İLK ADIMI ATTIK”

Görüşme sonrası Hidalgo’nun, Apan ve Huichapan belediyelerinde bulunan yaşlı bakımevlerinde TİKA’nın kurduğu fizik tedavi merkezlerinin açılışı gerçekleştirildi.

Açılış töreninde konuşan Meneses, Türkiye-Meksika ittifakını güçlendirip sağlamlaştıracak ilk adımı TİKA’nın attığını kaydetti.

Bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında yapılacak iş birliğiyle ilişkilerin geliştirileceğini dile getiren Meneses, “Dedemin Osmanlı kimliği vardı. Türkiye ve Meksika kültürleri arasında çok önemli benzerlikler var ve bu benzerlikler, Osmanlı İmparatorluğu’nun yönettiği bazı bölgelerden Meksika’ya gerçekleşen göçlerle taşındı ve böylece Meksika kimliğinin de bir parçası oldu.” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Söylemez de Meksika ve Türkiye’nin ticaret hacminin her geçen gün arttığına vurguda bulundu.

TİKA Başkan Yardımcısı Yorulmaz da son 5 senede TİKA’nın Meksika’da gerçekleştirdiği projelere değindi. TİKA Meksika Program Koordinasyon Ofisinin kurulmasıyla iki ülke arasında yükselen iş birliğine işaret eden Yorulmaz, “TİKA, bu anlamda üzerine düşen vazifeyi yapmaya hazırdır ve bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da eğitim, sağlık, tarım, altyapı ve benzeri alanlarda iş birliklerine devam edecektir.” diye konuştu.

TİKA, MEKSİKA’DA KALICI TÜRKİYE MÜZESİ AÇIYOR

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) Başkanı Diego Prieto Hernandez ve Ulusal Dünya Kültürleri Müzesi Direktörü Gloria Artis ile de görüşmelerde bulunan Yorulmaz, TİKA’nın INAH iş birliği ile gerçekleştireceği ve iki ülke ilişkilerinde oldukça önemli yere sahip olacak kalıcı Türkiye Müzesi Projesi’nin detaylarını ele aldıklarını açıkladı.

Görüşmede, INAH Başkanı Hernandez, Türkiye’nin zengin tarih ve kültürünün olduğuna vurguda bulunarak arkeolojik alanları olan iki ülkenin bu alanlarda ortak çalışmalarının artması gerektiğini kaydetti.

TİKA, TÜRKİYE-MEKSİKA SAĞLIK İŞ BİRLİĞİNDE DE DESTEK OLUYOR

Yorulmaz, ziyarette Oaxaca hükümeti yetkilileriyle görüşmesi sonrası TİKA tarafından Oaxaca eyaletinde sağlık erişimi kısıtlı topluluklara hizmet vermek üzere tasarlanan tıbbi ekipmanı ve Mobil Klinik aracını Oaxaca makamlarına teslim etti.

Oaxaca ziyaretinde TİKA’nın kurulumunu yeni tamamladığı, kadın istihdamını artıracak Marangozluk Eğitim Merkezleri de Oaxaca hükümet yetkililerine teslim edildi.

TÜRKİYE-MEKSİKA KALKINMA İŞ BİRLİĞİNDE İLİŞKİLER İLERLİYOR

Meksika Uluslararası Kalkınma İş Birliği Ajansı (AMEXCID) Direktörü Laura Elena Carillo ile de görüşmelerde bulunan Yorulmaz, iki ülke arasındaki kalkınma iş birliğini ve tecrübe paylaşımını artıracak 2022 senesi ortak projeleri değerlendirdi.

AMEXCID, Haiti’de 2021 yılında olan depremde Türkiye’nin TİKA aracılığıyla yaptığı insani yardımların Haiti’ye Meksika askeri uçaklarıyla taşınmasında koordine etme görevini yürütmüştü.

MEKSİKA’NIN YERLİ CHONTAL KABİLESİ TİKA DESTEĞİYLR ELEKTRİĞE VE SUYA KAVUŞTU

Yorulmaz, TİKA’nın, Meksika’nın yerli Chontal halkına yönelik gerçekleştirdiği Chontal Halkı Kalkınma Projesi’nin açılışını gerçekleştirerek, yerli kabileler için yayın yapan “La Voz de la Sierra Oriente” ve “La Voz de la Costa Chica” isimli kuruluşlara bağlı 5 radyo istasyonuna TİKA’nın sağladığı ekipmanı teslim etti.

Chontal halkı lideri Artemio de la Cruz, açılış töreninde yaptığı konuşmasında, Chontal halkının uzun seneler birçok hizmetten mahrum kaldığını, topluluklarının geleceği için mümkün göremedikleri çok sayıda hizmetin TİKA’yla hayat bulduğunu ifade ederek bu vesileyle TİKA’ya ve Türk halkına teşekkürlerini iletti.

TİKA, 2014 YILINDAN BERİDİR MEKSİKA’DA FAALİYETTE

AA muhabirine açıklamalar yapan Yorulmaz, TİKA’nın Meksika’daki faaliyetlerine 2014 yılında imzalanan mutabakat zaptıyla başladığını hatırlatarak o tarihten şimdiye dek Meksika Bölge Ofisi eliyle Meksika, Orta Amerika ve Karayip ülkelerinde eğitim, sağlık, tarım, meslek edindirme, acil insani yardım gibi alanlarda faaliyetler yaptığını belirtti.

Meksika ve bölge ülkelerde yapılan faaliyetlerde en önemli partnerin AMEXCID olduğunun altını çizen Yorulmaz, “Özellikle Oaxaca’da teslimini yaptığımız gezici klinik ile kısa vadede hedef kitlenin ihtiyaç duyduğu tıbbi bakım sağlanarak çocuklarda, kadınlarda ve yaşlılarda en sık görülen hastalıkların tespiti ve tedavisinde çok önemli sonuçlar elde edilecektir.” dedi.

Yorulmaz, proje ile eyaletin 8 bölgesinde yılda 25 bin kişiye hizmet verilmesinin amaçlandığını açıkladı.

Meksika Dünya Kültürleri Müzesi’nde Türkiye’den tarihi ve kültürel eserlerin sergileneceği kalıcı Türkiye Salonu Projesi’ne işaret eden Yorulmaz, şunları ifade etti:

“Meksika’da yıllık 500 bin kişinin ziyaret ettiği Dünya Kültürleri Müzesi’nde, Kalıcı Türkiye Salonu kurma projemiz var. Proje kapsamında Müze Direktörü’yle çok önemli bir görüşme yaptık. Dünya Kültürleri Müzesi’nde başka devletlerin de kalıcı salonları var. Türkiye’nin de böyle önemli bir müzede tarihi ve kültürel eserlerini sergileyecek olması Türkiye-Meksika ilişkileri açısından tarihi bir öneme sahip. Bu anlamda çok heyecanlıyız. Aynı heyecanı Meksika tarafı da taşıyor.

Hem Ulusal Dünya Kültürleri Müzesi Direktörü Gloria Artis hem de Meksika’nın önde gelen antropologlarından Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) Başkanı Diego Prieto Hernandez ile yaptığımız görüşmelerde ortak projelerin hayata geçirilmesinden çok memnun olacaklarını ifade ettiler, özellikle bu projelere TİKA’nın aracılık yapmasını da memnuniyetle karşıladılar.”

Yorulmaz, Meksika makamları tarafından TİKA Program Ofisine çok farklı proje ve iş birliği talepleri geldiğini, özellikle toplumda dezavantajlı konumda olan gruplara yönelik sosyal yönü ağır basan projeler noktasında her türlü iş birliğine açık olduklarını belirtti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.