islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

REGAİB GECESİ GERÇEK MANADA NASIL KUTLANMALI?

REGAİB GECESİ GERÇEK MANADA NASIL KUTLANMALI?
26 Ocak 2023 11:24
A+
A-

Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan’da ümmetimin ayı buyuruyor iki cihan güneşi Peygamberimiz (sav).

Recep ayının ilk Cuma gecesi de Müslümanlarca, Regaib gecesi olarak kabul edilir ve kutlanır. Aslında Regaib, mübarek üç ayların başlamasının müjdecisi ve habercisidir.

“Bol sevap ve mükâfat, faziletli amel” anlamına gelen Regaib gecesinde Müslümanlar, camileri dolduracaklar, tövbe-i istiğfar edecekler, dualar ile yüce Rabbimize yakaracaklar.

Bu ibadetlerin hepsine eyvallah!

Ancak bu yapılacak olan ibadetler, Recep ayının ve Regaib kandilinin kutlanması ve mahiyetinin tam manasıyla idraki için yeterli midir diye sorulsa, “Kesinlikle yeterli değil!” cevabını vermek durumundayız.

RECEP AYI BARIŞ AYIDIR

Ayrıca Recep ayı, Kur’an’ın ifadesiyle savaşılması haram olan dört aydan bir tanesi ve barışın sembolü olan bir aydır. Bu konuda yüce Rabbimiz Tövbe Suresinin 36. Ayetinde şöyle buyurmaktadır.

“Gerçek şu ki, Allah Katında ayların sayısı, gökleri ve yeri yarattığı günden beri Allah’ın kitabında on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte dosdoğru olan hesab (din) budur. Öyleyse bunlarda kendinize zulmetmeyin ve onların sizlerle topluca savaşması gibi siz de müşriklerle topluca savaşın. Ve bilin ki Allah, takva sahipleriyle beraberdir.”

Recep ayının ve üç ayların müjdecisi olan Regaib Kandili, aslında insanlığın barışı için vesile olması adına gayret sarf edilmelidir. Bu konuda dünya kamuoyunu bilgilendirecek kamu spotları hazırlanmalı, çeşitli etkinlik ve programlar ile barışın sembolü olan bu ay insanlara anlatılmalıdır. Recep ayının barış ayı olduğu, özellikle sosyal medya ve yazılı- görsel medya platformlarında, gençlerimizin dikkatini çekecek şekilde yer almalıdır. Yoksa, dost ve arkadaşlarımıza göndereceğimiz kuru bir kandil kutlaması, çok manalar ifade etmeyecektir.

Recep ayı ve Regaib Kandili, şu anda dünya üzerinde cereyan eden savaşları ve dünyada oluşturulan “İslam Korkusunu” nihayetlendirecek bir güce sahiptir. Burada önemli olan şey, Müslümanların bunun idrakinde olmaları ve yaptıkları duaları fiili dualara dökebilmelerine bağlıdır. Çünkü İslam Aleminin ve bütün insanlığın, Müslümanların yapacağı fiili dualara ihtiyacı vardır.

Mirat Haber olarak, okuyucularımızın üç aylarını ve Regaib kandilini tebrik ediyor, bu mübarek gün ve gecelerin başta İslam âlemi olmak üzere tüm insanlığa hayırlar getirmesini yüce rabbimizden niyaz ediyoruz.

REGAİB KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN!

Selam, saygı ve muhabbetlerimle…

Şaban DOĞAN

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.