islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5700
EURO
34,7581
ALTIN
2.495,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

RUSYA’DA KANSER TEŞHİSİ İÇİN HIZLI BİR YÖNTEM BULUNDU!

RUSYA’DA KANSER TEŞHİSİ İÇİN HIZLI BİR YÖNTEM BULUNDU!
29 Nisan 2023 09:00
A+
A-

Tomsk Politeknik Üniversitesi’nden bilim adamları tarafından prostat kanserinin doğru teşhisi için teknesyum-99m izotopuna dayalı bir radyofarmasötik geliştirildi. Bilim adamlarına göre, ilaç analoglardan daha ucuz ve üretimi daha kolay ayrıca kullanımı daha fazla sayıda hastaya zamanında yardım sağlayacaktır. Bu açıklama, üniversitenin basın servisinden bildirildi.

Radyoaktif izotopların yardımıyla kanserin teşhis ve tedavisi, tıbbın güncel ve acil alanını meşgul eden bir durumdur. Radyonüklidlerin kullanımı, kanser hücrelerinin büyük bir hassasiyetle tespit edilmesini ve yok edilmesini mümkün kılar.

Rusya’da kullanılan izotop lutesyum-177-PSMA’ya dayalı bir bileşik de dahil olmak üzere birçok radyofarmasötik ile kanserin hem tedavisi hem de teşhisini içerir. Bilim adamları, bunun için kurulumların pahalı olduğunu ve çoğu ülkede yaygın olmadığını söyledi. Bilim adamları, teşhis ne kadar erişilebilir ve doğru olursa, o kadar çok hastanın zamanında etkili tedavi görebileceğini vurguladı.

Tomsk Politeknik Üniversitesi’nden uzmanlardan oluşan bir ekip, Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın Priority-2030 programının desteğiyle, pozitron emisyon tomografisi gerekmeden prostat kanserinin hızlı teşhisi için bir radyofarmasötik geliştirdi. Bilim adamlarına göre ilaç teknesyum-99m izotopu ve özel bir protein molekülünden oluşuyor.

Tomsk Onkoloji Araştırma Enstitüsünde kıdemli araştırmacı olan Roman Zelchan, “Kullanılan protein, prostat kanseri hücrelerinin yüzeyinde bulunan özel bir protein olan prostat spesifik membran antijenine duyarlıdır. Protein vücutta bu enzimi algılar ve izotop bir sinyal ışığı görevi görerek tümörün yerini gösterir.” diye açıkladı.

Bilim adamları, yeni ilacın Rus nüfusu için nükleer tıbbın kullanılabilirliğini artıracağını vurguladı. Onlara göre, geliştirme, hemen hemen her şehirde kurulumları olan tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi ile kullanıma yöneliktir.

Zelchan, “İlaç solüsyon halinde damardan verilir ve iki saat sonra tomografi çekilir. Primer prostat tümörü ve metastazlarında oldukça yoğun ve spesifik olarak birikir. Bileşimi toksik değildir ve birkaç saat içinde vücuttan tamamen atılır.” diye ekledi.

Bilim adamları, yeni ilacın galyum veya flor izotoplarına dayalı analoglardan birkaç kat daha ucuz olduğunu ve ayrıca üretiminin daha kolay olduğunu ve bunun da seri üretime olanak sağladığını söyledi. Bilim adamlarına göre pozitron emisyon tomografisinin yaygın olarak kullanılmadığı Asya ve Afrika’daki birçok ülkede talep edilebilir.

İlacın klinik denemelerinin ilk aşaması, Tomsk Ulusal Araştırma Tıp Merkezi’nin Onkoloji Araştırma Enstitüsü’nde başladı. Uzmanlara göre ilaç 2023 yılı sonuna kadar klinik kullanıma hazır olabilir.

Onkolojik hastalıkların teşhisi ve tedavisi için yerli radyo ilaçlarının geliştirilmesi için çalışmalar,  Rusya Bilim Bakanlığı “Priority-2030” programının desteğiyle Tomsk Politeknik Üniversitesi’nde yürütülmektedir.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230424/nauka-1866871173.html

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.