islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

SICAK PİDE TESTİ

SICAK PİDE TESTİ

Ramazanın gelmesine günler kala çocuk ve oruca dair bazı bilgileri tazelemekte bazı önerilerde bulunmakta fayda var. Aslında yeni nesil ebeveynleri çocuk dünyasını anlamaya çalışmakta oldukça başarılı ilerliyor. Onların kutlamalara, süslemelere olan meraklarını ramazan heyecanına dönüştürebilme konusunda çok başarılılar. Dünya yılbaşını coşkuyla kutlarken Müslüman ebeveynler “Yok bizim dinimizde böyle şeyler” demek yerine “Sabret bizim için kutsal olan ay yaklaşıyor, o zaman en güzel süslemeleri yapacağız” diyorlar ve çocuklar için evleri ramazana uygun motiflerle süslüyorlar. İşte o zaman minik kalplere ramazanın heyecanı yerleşiyor. Bende bu sebeple oğluma o çok istediği şeyi ramazan hediyesi olarak alacağım. “Ramazan Allah’ın en sevdiği ay, insanların kalplerini, dillerini, nefislerini terbiye etmek için daha fazla çabalamaları, birbirlerini kırmamaları ve mutlu etmeleri gereken ay, yardımlaşmayı arttırmamız gereken ay, bu güzel ayda seni de mutlu etmek istiyorum.” Diyeceğim.

Tekne Orucu

Mübarek ramazanın çok fazla faydası var ama ben tekne orucunun yararlarından bahsedeceğim. Tekne orucu hepimizin bildiği üzere çocuklara farz olmayan orucun, alıştırma olması maksadıyla kısa süreli tutturulmasıdır. Çocuğa en büyük faydası da haz ötelemeyi öğretmesidir. Çünkü ilk çocukluk “haz devresi” dir. Bebek emmeden, uyumadan haz alır ve sabretmeyi bilmez. İstedikleri hemen olsun ister. Yaşları ve gelişim dönemleri ilerledikçe sabredebilme becerileri artar ve ebeveynleri tarafından desteklenmeye ihtiyaç duyar. Ebeveynler davranışlarıyla çocuğa sınırlar koyabilmeyi başarabilirlerse çocuk sabretmeyi öğrenir, böylelikle öz düzenleme becerilerini geliştirir ve dürtülerini kontrol edebilir.

Marshmallow Testi

1970 yılında Colombia Üniversitesin’ de Walter Mischel tarafından “Marshmallow Testi” yani Zevki Erteleme Testi” geliştiriliyor. Testin amacı, çocukların kendilerini kontrol edebilme ve dürtülerini yönetme becerilerini ölçmek.  Deneyde, öğretmenler 4-6 yaş arasındaki çocuklara şekerleme veriyor ve sınıftan birkaç dakikalığına çıkacaklarını söylüyorlar. Döndüklerinde şekerleri yememiş olan çocuklara daha fazla şeker getireceklerini söyleyip sabretmelerini istiyorlar. Öğretmen gelene kadar şekerleri yiyen ve yemeyip sabredebilen çocuklar değerlendiriliyor. Araştırma çocukları ergenlik sonrası dönemlerine kadar takip ediyor ve raporluyor. Sonuç, şekeri yemeyip haz öteleyebilen çocukların yüksek akademik başarı ve stresle baş etme becerisi gösteren daha uyumlu ve öz güvenli bireyler olduğu gösteriyor.

Sıcak Pide Testi

Haz öteleme becerisi geliştirememek teknoloji çağı insanının en büyük sorunu haline geldi bence. Gençler internet sayesinde her türlü bilgi ve eğlenceye hızla ulaşıyor. Çocuklar her istedikleri anında olsun istiyor, birde buna kıyamayan ebeveyn desteği eklenince hazza çabuk ulaşıyor ve tüketiyorlar. Bu yüzden tekne orucu güzel bir fırsat olacak. Ben buna ramazana uygun olarak “Sıcak pide testi” diyeceğim. Küçük çocuklarımızdan iftara kadar sabretmelerini isteyip nefis sıcak pideden bir lokmacık tatmalarına fırsat vermeyelim. Bakalım ne kadar başarılı olacaklar.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar
  1. hakan dedi ki:

    Gençler açısından haz ötelemek meselesi günümüzün en büyük meselesi!