islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2449
EURO
34,6713
ALTIN
2.403,97
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

TALİBAN NEDİR?/TALİBAN DEĞİŞTİ Mİ? II

TALİBAN NEDİR?/TALİBAN DEĞİŞTİ Mİ? II

9. Tarihi ve kültürel eserleri yok ettiler (DEAŞ’ın Irak ve Suriye’de yaptığı gibi) ve hala da yok etmeye devam ediyorlar.

Buda heykelleri bunların fetvasıyla havaya uçuruldu. Daha nice tarihi eser bunların döneminde milli müzeden alınıp yok edildi.

10. Kabil’e geldikleri günden itibaren yüzlerce genci -genel affın tam tersine- sebepsizce hapishanelere tıktılar, onlarca masum çocuk ve genci de Andarap ilçesinde kurşuna dizdiler.

Üç büyük komutanı da Kandahar’ın stadyumunda idam ettiler. Özetle savaşın hak ve hukukunu asla tanımazlar…

11. Muasır medeniyetten uzak medreselerde eğitim gören bu kesimin tavrından halk çok korkuyordu ve hala da korkmaktadır.

On binlerce vatandaş ile birlikte yüzlerce uzman ülkeyi terk etmiş durumda. Kabil hava limanında gördüğünüz manzaranın on katı belki yüz katı İran ve Pakistan sınırında oluyor her gün.

12. Vatandaşlık haklarına inanmazlar. Seçme ve seçilme hakkı, , parlamento, milletin temsili, medya özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve yaşam tarzı gibi ifadeler onların yanında hiçbir şey ifade etmez. Anlatırsan sana gülerler. Ya biat edeceksin veya ülkeden çıkacaksın.

13. Afganistan’daki etnik grupları eşit saymazlar.

 Etnik aidiyetleri ve mezhep tercihleri çok etkili ve belirleyicidir. Çoğunluğu Peştunlardan oluşan Taliban Afganistan’da yaşayan Özbek, Tacik, Türkmen ve diğerlerini ikinci sınıf vatandaş olarak görürler. Örnek olarak birkaç gün önce ilan edilen kabine fertlerinin etnik kökenlerine bakılabilir. Son 25 sene içerisinde en çok ta Peştunlar bu örgütten zarar görmüşler. Çünkü Afganistan’ın güneyinde onbinlerce kız öğrenci bu örgütün korkusundan eğitimden mahrum kaldı, okulları yakıldı, yeni yapılmış asfalt yolları main döşenerek tahrip edildi.  

14. Azınlıkların haklarını tanımazlar.

Bu azınlıkları gerek mezhebi, kültürel, toplumsal olsun ister etnik azınlık. Yüzde bir olan Sihler onların gelişiyle evlerini terk edip Hindistan’a kaçtı. Şiiler de çok tedirgin.

15. Toplumda hiçbir şekilde çeşitliliği, çoğulculuğu kabul etmezler. Onlar toplumu sürü gibi tek çeşit isterler, tabi ki diğer bütün kültürleri yok etmek için.

16. Kendi yöresel kıyafetlerini İslami kıyafet ve İslami hicap olarak dayatırlar millete, böylece şekli olarak da insanları tek kalıba sokmak isterler.

Burka denilen hicabın son günlerde çoğalması bunun bir göstergesidir.

17. İnsanlara ibadetlere zorluyorlar.

Birçok camide yoklama aldıklarını bizzat görmüştüm. Bu da insanları nifaka ve ikiyüzlülüğe sevk etmesi yanı sıra, yüzbinlerce genci dinden soğutmuş, hatta dine karşı hale getirmiştir. Eğer Afganistan’da din anlayışı çok köklü ve derin olmasaydı, bunların yaptıkları yüzünden şimdi dinin adı bile kalmazdı. İyi ki derin dini anlayışa sahip olan kesim, gerçek İslam’ın bunların temsil ettiği İslam olmadığının farkında.

18- Devlet ve hizmet anlayışından yoksun oldukları için devlet işini ehline tevdi etmezler. Tahassüs ve uzmanlığın bunların gözünde hiçbir kıymeti harbiye si yoktur.

Hiçbir uzmanlık, kabiliyet ve liyakati dikkate almadan devlet teşkilatlarını neredeyse medreseden mezun olan kişilerle doldurdular. Daha iki gün önce en köklü üniversite olan Kabil üniversitesinde lisansını zar zor bitirmiş Muhammed Eşraf Gayret’ti rektör olarak tayin ettiler. Hal bu ki adı geçen üniversitede onlarca profesör bulunmaktadır. Akademik ve tefekkür camiasına hor gözle bakılan ve hiç değer atfedilmeyen bir ortamda beyin göçü kaçınılmaz bir hal almış durumda.

19. Uluslararası protokolleri tanımazlar ve asla önem vermezler. Akl-i selim sahibi olan ve devlet işleyişinden anlayan insanlar bilir ki bu çağdaş değerleri ve uluslararası genel geçer kanunları tanımamak devlet ve milleti inzivaya sürükler, dolayısıyla da hem devlet hem de millet medeniyet kafilesinden geri kalır.

20. Gösterilere karşı müsamahaları asla yoktur.

Kadınların gösterilerini dipçik ve mermi ile dağıttılar. Bu noktada tarafsız medyaya bakılabilir.

21. Ekonomik menfaattarı olduğunda her türlü vesileyi meşru görürler. Hatta uyuşturucunun ekiminin helal olduğuna dair fetva bulur ve uygularlar.

22. Türkiye’nin onlara karşı tavrı siyasi ve doğru bir yaklaşımdır. Amaç onları ehlileştirmek, millete ve devlete daha fazla zarar vermemeleri konusunda onları engellemektir. Ayrıca bu konuda Türkiye’nin Katar ve Pakistan ile ne kadar yakın ve dost olduğunu da unutmamak lazım…       

Son söz: Taliban’ı sevmede, savunmada çok aceleci davranmamak lazım. En önemlisi de devletlerin siyasi yaklaşımlarına dini kılıflar bulmaya çalışmak aslında dine, imana, ahlaka yönelik en büyük darbedir, en büyük zarardır. Özellikle daha düne kadar on binlerce Afganistanlının kanına giren cani bir örgütü savunmak İslam düşmanlarının da oluşturmak istedikleri İslamafobik algıya katkıda bulunuyor. Onlara destek vermek farkında olmadan Türkiye’deki ve dünyadaki dindarlara da derinden zarar vermektedir diye düşünüyorum.

Dr. Öğr. Üyesi Nasiruddin MAZHARİ

İslami İlimler Fakültesi/Karaman

Mirat Haberin Notu: Bu makalenin manevi sorumluluğu yazarına aittir. İtiraz edilebilecek noktalarda yapılacak açıklamalara da yer verebileceğimizin bilinmesini isteriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.