islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4480
EURO
34,7443
ALTIN
2.437,76
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Türkiye, Suriye’ye Neden Operasyon Yapacak?

Türkiye, Suriye’ye Neden Operasyon Yapacak?

luslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Hakan Güneş, Türkiye’nin Suriye’de oluşturulan PKK-YPG terör koridoruna yönelik operasyon ihtimalinin hala çok güçlü olduğunu söyledi. KAFKASSAM Başkanı Prof. Dr. Hasan Oktay ise, Türkiye’nin beklentilerinin diğer ülkelerinki ile çatıştığı için bölgeye operasyon yapmak durumunda kaldığını belirtti.

Son dönemde Türkiye’nin Suriye ve Kuziey Suriye’ye yönelik yeni bir kara operasyonu yapacağı yönündeki söylemler gündemin önemli konusu haline geldi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) İdlib ve ve kuzey Suriye’de bazı bölgelere asker takviyesi yapması, Türk yetkililerin açıklamaları da bu söylemi güçlendiren nitelikte.

Tüm ihtimaller olası bir kara operasyonu için dört bölgeyi işaret ediyor; Tel Rıfat, Menbic, Ayn İsa ve Tel Temir.

Olası bir operasyon konusunda gözler Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmeye çevrilmişti.

Rûdaw bültenine katılan uzmanlar, görüşmenin ardından ortaya çıkan hava ve olası bir operasyon ihtimalini değerlendirdi.

“İhtimal hala çok yüksek”

 İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Güneş, Türkiye’nin Suriye ve kuzey Suriye’de yeni bir operasyon yapma ihtimalinin hala çok yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye’nin El Bab, Efrin, Gre Spi-Serekani’ye yönelik daha önceki operasyonlarını hatırlatan Güneş, “Bunlar da hemen olmadı, bir iki ay kadar askeri yığınak yaptı. Türkiye iki hafta önce böyle bir operasyon yapacağını duyurdu ama bunun zamanını ve şeklini bilmiyoruz” dedi.

Hasan Oktay – KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

“Tezkere operasyon beklentisini arttırdı”

Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Prof. Dr. Hasan Oktay, da TBMM’de kabul edilen Irak-Suriye tezkerlerini hatırlatarak, “Dünya gündeminde Türkiye’nin Suriye’ye operasyon yapacağı ile ilgili beklenti arttı. Tabi bu Türkiye’nin yurt dışına asker gönderimi ile ilgili bir süre uzatımıydı. Yeni bir operasyonun altyapısı için oluşmuş bir tezkere değildi. Ama bu beklenti çoğaldıkça ister istemez Türkiye’nin Suriye’de operasyon yapacağı beklentisini ön plana çıkardı” dedi.

Türkiye’nin daha önce de bölgede çok sayıda operasyon yaptığını hatırlatan Oktay, “Güneyinde Suriye gibi uzun bir sınıra sahip olduğu bir coğrafyada on yıldan fazla bir süredir devam eden bu istikrarsızlık ister istemez Türkiye’de bu operasyonun yapılması ve istikrarsızlığın bitirilerek Suriye’de bir düzenin gelmesi ile ilgili bir beklenti her geçen gün artıyor. Bu beklenti ile TBMM’de kabul edilen tezkere birleşince bütün dünya Suriye’de bir operasyon yapılacağı ile ilgili beklentisini ortaya koyuyor. Bütün savaşlar bir barış için yapılır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hasan Oktay, Binali Yıldırım’ın başbakanlık görevini Ahmat Davutoğlu’ndan devralmasının ardından Türkiye’nin Suriye konusunda bir konsept değişikliğine gittiğini belirterek, “Türkiye Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde bir strateji üzerinde daha fazla durdu ve konsepti ön plana çıkardı. Türkiye’nin önceliği Suriye topraklarından Türkiye’ye yönelik bri terör saldırısını engellemek. İkincisi bu bu savaştan kaynaklanan düzensiz göçmenler konusunda bir tedbir almak. Bunun ötesinde Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlayarak barışı tesis etmeye çalışıyor. Fakat bugün Suriye’de askeri ve sosyal olarak her geçen gün arttıran devletlerin beklentileri ile Türkiye’nin beklentileri çatıştığı için Türkiye ister istemez bölgeye operasyon yapmak durumunda kalıyor” şeklinde konuştu.

“İran’a karşı operasyon ihtimali de var”

“Yarın birgün Suriye’de barış tesis edilecekse barış şemsiyesi altında kimlerin yaşayacağına tabii ki Suriye halkı karar verecektir” diyen Prof. Dr. Hasan Oktay, “Böyle olunca Türkiye’nin birinci önceliği terör riski oluşturacak gruplara operasyon yapmak konusu oluyor” dedi.

Prof. Dr. Hasan Oktay, “Bugünlerde Suriye’de, Irak’ta yapılması beklenen operasyonların ana kaynağı Türkiye merkezli olmayacak. Ana kaynağının İran’a karşı önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi ihtimali yüksek olan operasyonun şu anda Suriye’de ve Irak’ta altyapısı oluşturuluyor. Mesela bugünlerde İran’ın nükleer enerji programı konusundaki görüşmelerde yaşanan tıkanıklık. İsrail ile İran arasındaki gerginlik. ABD’nin İran’ı Ortadoğu’da bir tehdit olarak görmesinin getirmiş olduğu problemler ister istemez İran’a karşı bir operasyon gerçekleştirileceği olasılığını ön plana çıkarıyor. Bu noktada Türkiye’nin oluşacak kargaşa ortamında oluşabilecek tehlikeleri önlemek adına Suriye’de belki de Kuzey Irak’ta bir askeri operasyona kalkışma ihtimali her geçen gün biraz daha ön palan çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.