islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5139
EURO
34,9434
ALTIN
2.435,50
BIST
9.792,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Yemen’in Marib kentindeki çatışmaların artışına BM alarmı

Yemen’in Marib kentindeki çatışmaların artışına BM alarmı
Mirat Haber Ajansı

BM’nin insani yardım şefi, Yemen hükümetinin kuzeydeki son kalesinde bir Husi isyancının ilerleyişinden çok korktuğunu ve Marib şehrine yapılacak bir saldırının milyonlarca sivili tehlikeye atabileceğini bildiriyor. BM’nin insani işlerden sorumlu genel sekreteri Mark Lowcock, bir saldırının iki milyon sivili tehlikeye atacağını tweetledi. Saldırı yüz binlerce kişinin şehirden kaçmasına neden olabilir ve bu da hayal edilemeyecek insani sonuçlara yol açabilir. İran bağlantılı Husi isyancılar, bu ay isyancıların kontrolündeki başkent Sanaa’nın 120 kilometre doğusundaki petrol zengini Marib’i ele geçirmek için bir saldırı başlattı. Şehrin kaybı, Suudi liderliğindeki bir koalisyon tarafından desteklenen Yemen hükümeti için olduğu kadar sivil nüfus ve bölgedeki kamplara sığınan yüz binlerce yerinden edilmiş insan için de büyük bir darbe olacak. Yemen hükümetinden askeri yetkilileri medyaya, isyancıların hükümet güçleriyle şiddetli çatışmalardan sonra bir gecede iki cepheden şehre doğru ilerlediğini bildirdi. Sadece son 24 saat içinde her iki taraftan onlarca kişinin öldürüldüğünü açıkladılar. Marib savaşının, toplam zayiat miktarı bilinmiyor, ancak raporlar bunun şu anda yüzlerce olduğunu gösteriyor. Altı yıl önce Yemen’e askeri müdahalede bulunan Suudi liderliğindeki koalisyon, isyancıların mevzilerini de güçlendiriyor. Husi yönetimindeki El Masirah televizyonu Marib’de 11, Sirwah ilçesinde ve ikisi Madghal ilçesinde olmak üzere toplam 13 hava saldırısı olduğunu bildirdi. Çatışmalar, birçoğu Husilerin kontrolü altında olmayan kuzeyin tek kısmı olan Marib’e gelmeden önce birkaç kez kaçan ülke içinde yerinden edilmiş insanlar için genişleyen kampları tehlikeye atıyor.

Dünya’nın en kötü insani krizi

Marib, 2020’nin başlarına kadar, zengin petrol ve gaz rezervleri ile stratejik önemi ve Suudi Arabistan’ın bölgesel gücü sınırına yakın konumu nedeniyle Yemen’in altı yıllık çatışmasının en kötüsünden kurtulmuştu. Savaşın ilk yıllarında birçokları için bir sığınak haline geldi ve yeni bir başlangıç ​​ümit edenleri içine aldı. Ancak bu görece istikrar, geçen yıl başlayan çatışmalarla ortadan kalktı ve iki taraf kontrol için savaşırken bölge sakinleri bir kez daha ateş hattında olma riskini aldı. Şiddetteki artış, Washington’un yardımın engellenmemesini sağlamak ve barış görüşmelerini yeniden başlatmanın yolunu açmak için isyancıları “terörist” gruplar listesinden çıkarmaya karar vermesinden kısa bir süre sonra geldi. Biden yönetimi ayrıca ABD’nin Suudi saldırı operasyonlarına verdiği desteği, önceki Trump yönetiminden büyük bir politika değişikliğinde sona erdirdi. ABD başkanı, Ortadoğu’daki en fakir ülkeyi kasıp kavuran çatışmaya diplomatik bir çözüm bulma çabalarında Yemen’e bir elçi atadı. Gözlemciler, Husilerin herhangi bir müzakereye girmeden önce Marib’i bir koz olarak ele geçirmek istediklerini ifade ediyorlar. İsyancılar, geçtiğimiz haftalarda Suudi Arabistan egemen devletlerine yönelik saldırıları da artırdı. Yakın zamanda yaşanan çatışmalarda yaklaşık 650 aile kaçmak zorunda kalmıştı ve ön cephelerdeki bir başka değişiklik, daha fazla yerinden edilme dalgasına yol açacaktı. Uluslararası kuruluşlara göre Yemen’deki ezici çatışmalar on binlerce kişiyi öldürdü ve milyonlarca kişiyi de yerinden etti ve BM’nin dünyanın en kötü insani krizi olarak adlandırdığı durumu ateşledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.