islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

TÜRK BİRLİĞİ ŞEHİRLERLE GELECEĞE TAŞINACAKTIR!

TÜRK BİRLİĞİ ŞEHİRLERLE GELECEĞE TAŞINACAKTIR!

12 Kasım 2021’de İstanbul’da toplanan Türk Devletleri temsilcileri, önemli bir karar aldılar ve yirmi yıla yakındır, ”Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi”ni, kısa adıyla; ‘Türk Kaneşi’ni  Birleşmiş Milletler Normuna uygun hale getirerek “Tür Devletleri Teşkilatı”na dönüştürdüler.

200 milyonluk nüfusu 5 milyon kilometrekareyi aşkın toprak hacmiyle, ‘Avrupa Birliği’nin karşısında daha güçlü ve güvenilir bir teşkilat haline gelen bu kuruluş, gücünü buraya bağlı, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan şehirlerine dağıtarak bir ortak şuuru bilincinin oluşmasına yöneldi. .

Teşkilatın, ”Genel Sekreterliği” İstanbul’da; “Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı” Ankara’da; “Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi” Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de; ”Uluslararası Türk Akademisi” ise Kazakistan’ın Başkenti “Astana”da bulunmaktadır. Teşkilata son toplantıda kabul edilen Türkmenistan’ın başkenti ‘Aşkabat’ için de kuşkusuz ileriki yıllarda bir hizmet ve sorumluluk alanı verilecektir. Yakın bir gelecekte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de burada yer alması düşünülmektedir. Bakarsınız, halen gözlemci üye olan, ancak tam üyelik için başvuruda bulunma talebinden söz edilen, bunun gerçekleşmesi halinde Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’ye de yine benzer bir görev tevdi edilecektir. Ayrıca, Afganistan ile Ukrayna’nın da gözlemci üye olma talepleri var.

Görünen o ki, kararı devletlerin yöneticileri veriyor, uygulama alanları ise şehirlerde şekilleniyor.  Bu, Türkiye’nin ufkunu Asya’dan Avrupa’ya genişleyen bir alana taşımanın müjdesidir. Şehirler uluslararası nefesin alınıp verildiği bir canlı organizmaya dönüşünce beraberinde çok önemli girdileri de getirecektir. Sanayi’den ticarete, ulaşımdan haberleşmeye kadar her alanda artık sadece kendisi için düşünen değil diğer soydaşları için de nefes alıp veren bir ülkeler mozaiği haline gelecektir.

Henüz altı aylık bir maziye sahip “Türk Devletleri Teşkilatı’nın bugünkü sosyo ekonomik ve kültürel yapısını daha iyi kavrayıp tahlil edebilmek için bu ülkelerin varlıklarına kısaca göz atmakta fayda vardır:

Ülke                Nüfusu            Alanı (km²)    Geliri$

Azerbacan       10.139.136      86.600             4.922

Kazakistan      19.038.528      2.724.900         9,866

Kırgızistan       6.663.600           199.900        1.121

Özbekistan      35.202.467         447.400        1,738

Türkiye           85.573.261         783.562        9.327

Türkmenistan  6.118.000          491.210        8.862

___________  __________    ________

Toplam            178.570.843   5.314.751        8,549

Önümüzdeki dönemde, üye olması ihtimali bulunan iki ülke var:

Kuzey Kıbrıs    335.455           3.355            15.109

Macaristan       9.730.762         83.028           18.075

Şu anda teşkilata üye altı devletin toplam nüfusu 179 Milyon 760 bin 843’tür. Türkiye  ise, tek başına, buradaki beş devletin toplam nüfusuna denk bir yoğunluğa sahiptir.. Toplam toprak alanı, 5 Milyon 314 bin 751 km²’dir. Kazakistan ise, Türkiye de dâhil diğer beş devletin toprak alanının tamamına denk bir alana sahiptir. Fert Başına düşen milli gelir ise, ortalama 8 bin 549 Dolar’dır.

Bu rakamlar aktif bir potansiyelin habercisidir. Bu ülkeler birbirleriyle iç tahriklerin etkisine kapılmadan birbirlerini anlayarak yol almaya devam ederlerse gelecekte bakarsınız Avrupa Birliği’nde olduğu gibi tek para birimine bile geçebilir ve sınırlarında üye ülkelere serbest giriş çıkış imkânı da sağlayabilirler. Aslında ‘Birlik Ruhu’nun temeli de bu faktörlere dayanmaktadır.

Bu ülkeler, kaynaklarını israf politikalarına feda etmeden yol almayı başarırlarsa, geleceğin Aydınlık Türk Dünyası insanlarına refah ve huzurun imkânlarını sunmuş olacaklardır. Biz, atılan adımlarda bu iyi niyetin iz ve gayretini görüyoruz. Umarız bir kazaya uğramaz!..

MUHAYYEL BİR YENİ DÜNYA İÇİN İPUÇLARI:

Bu teşkilatın hükümranlığı geliştikçe, bakarsınız İstanbul’da bir Kazak Fabrikası, Ankara’da bir Türkmenistan Üniversitesi, Almatı’da bir Türk konfeksiyon fabrikası, Bakü’de bir Türk petrol şirketi, Aşkabat’ta bir Türk Turizm şirketi, Astana’da Türk Dünyası İhracat ve İthalat kurumu hizmet vermeye başlamış olacak. Bu ülkelerin turizm potansiyeli daha akıllıca değerlendirilip, turistim geziler düzenlenerek insanların bu yolla birbirleriyle kaynaşması sağlanacak. Şehirlerimizde, Kazak, Türkmen, Kırgız, Azeri, Özbek komşularımız olacak. Ya da Türkiye’den insanlar bu kardeş ülkelerde gidip şehirlere yerleşerek iş kuracaklar. Tekstil’de, Tarımda, Hayvancılıkta, Sanayinin bütün alanlarında büyük tesisler inşa edecekler.  Ortak silah sanayilerini birlikte geliştirecekler. Entegre gıda tesisleri kurulacak, katma değeri yüksek sanayi yatırımlarından her ülkenin şirketleri bir araya gelerek şehirleri yeni organize sanayi kuruluşlarıyla donatacaklar.

Birliktelik sözde değil, özde olacaksa, irade beyanı sözleşmelerin sayfalarına hapsedilmeyecekse, bu tür temennilerin gerçekleşmesi işten bile değildir. Kaynaklarımız yeterince var. Niyetimiz yaşananlarla temayüz etmiş durumda. İşin altyapısını oluşturan yöneticilerimizin, ‘önce ben’ yerine, ‘önce biz’ eğilimleri bu işin iç donanımını güçlendirecektir. Bütün mesele ideali reel hale getirmeye kalıyor.

İşin özü; bu işte yola çıkanların kararlılığı, bu dileklerimiz için büyük ümitler vaat ediyor. Umarız gelecek nesillerimiz bu ortak refahtan pay alarak gelişmiş bir Türk Dünyası’nın gücünü korurlar. Şimdiden hayırlı olsun diyoruz!..

MUHSİN İLYAS SUBAŞI

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.