islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5488
EURO
34,9371
ALTIN
2.445,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
17°C

Çin’in Türki Cumhuriyetlerde Gücü Koronayla Artıyor

Çin’in Türki Cumhuriyetlerde Gücü Koronayla Artıyor

Mirat Haber Ajansı

Çin’in muazzam ekonomisi pandemiden kurtulmaya başladıkça, ülkede sadece bir avuç koronavirüs vakası kaldıkça, Orta Asya’nın umutsuz ülkeleri ekonomik ve siyasi geleceklerini, kendi ekonomilerini iddialı Pekin’e bağlı bulabilirler. Virüs Orta Asya’yı hızla tahrip etmeye devam ediyor. Beş ülkenin ekonomileri, emtia fiyatlarındaki büyük düşüşlerin şoklarına maruz kaldı. Dünya Bankası’na göre, küresel ekonomik yavaşlama, Orta Asya’nın gayri safi milli hasılası GSMH’yi yıl sonunda %5,4’e kadar düşürecek. Böyle bir durum Pekin’i bölgeye ana yardım kaynağı yapıyor. Fırsatı gören Çin, 5 Temmuz’da beş Orta Asya ülkesinin dışişleri bakanlarıyla ilk toplantısını 16 Temmuz’da video konferans yoluyla gerçekleştirdi. Müzakereler, koronavirüsle mücadele ve bölgenin ekonomilerini geliştirmek için işbirliğine odaklandı.

Çin uzun süredir Orta Asya’nın baskın oyuncularından biri olsa da, bölgeyle Pekin için yeni bir hedeflenen yaklaşım, daha büyük bloklardan ziyade ikili ilişkiler. Temmuz ayında tanıtılan Orta Asya ile ilişki kurmanın yeni yollarına ek olarak, Pekin, pandemi konusunda yüksek profilli insani ve tıbbi misyonlarından bu yana bölgede iyi bir izlenim bıraktı. Ayrıca dijital teknolojilerini virüsün yayılmasını sınırlamanın bir yolu olarak tanıttılar. Çin ayrıca Şangay İşbirliği Konseyi’ni COVID-19’a verdiği yanıtla ilgili tanıtımını desteklemek için kullandı ve Kuşak Yol Projesi ile Avrasya’yı daha da meşgul etmeye hazır görünüyor. Bu, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in dış politikasının, altyapı inşası ve yatırımlarla etki oluştırmayı amaçlayan milyarlarca dolarlık bir strateji.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.